Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na kruchą migdałową tartę z kremem czekoladowym i truskawkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
1
hour
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
15
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kruchy migdałowy spód do tarty
200
g
mąki pszennej
(1 i 1/3 szklanki)
50
g
migdałów
(mielonych)
3
łyżki
cukru pudru
1
jajko
(rozmiar L)
100
g
masła
woda
(- ewentualnie odrobina zimnej )
składniki na krem czekoladowy do tarty
250
ml
śmietany kremówki
200
g
gorzkiej czekolady
3-5
łyżek
cukru pudru
((do smaku))
250
g
serka mascarpone
składniki na wierzch tarty
około 300
g
truskawek
3
łyżki
dżemu truskawkowego
( lub malinowego)
Instrukcja
Jak zrobić migdałowy spód do tarty
Składniki ciasta szybko razem zagnieć - jeśli ciasta nie możesz skleić, to dodaj po jednej łyżce zimnej wody i zagnieć.
200 g mąki pszennej,
50 g migdałów,
3 łyżki cukru pudru,
1 jajko,
100 g masła,
woda
Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez godzinę;
Jak zrobić czekoladowy krem do tarty
Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
250 ml śmietany kremówki,
200 g gorzkiej czekolady
Masę schłodź, a po schłodzeniu zmiksuj z serkiem mascarpone.
250 g serka mascarpone
Jak zrobić migdałową tartę z kremem czekoladowymi truskawkami
Ciasto na spód rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26).
Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Ostrożnie przenieś ciasto do foremki i dokładnie wylep nim dno i brzegi.
Na cieście połóż kawałek folii aluminiowej i wysyp na nią ziarna grochu/fasoli lub kamyczki do pieczenia.
Podpiecz spód w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut, zdejmij folię z obciążeniem i piecz ciasto kolejne 10 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudź.
Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.
około 300 g truskawek
Dżem podgrzej w garnuszku, gdy stanie się płynny, posmaruj nim wierzch truskawek.
3 łyżki dżemu truskawkowego
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
tarta czekoladowa, tarta z czekoladą, tarta z truskawkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!