Babeczki owsiane z borówkami
Babeczki owsiane z borówkami będą idealne na szybką i pożywną przegryzkę, sprawdzą się jako babeczki śniadaniowe, albo do zabrania do szkoły, czy też pracy.
W cieście nie ma grama mąki – są tylko płatki owsiane i mielone migdały – jeśli więc kupicie bezglutenowe płatki, to otrzymacie pyszne i zdrowe bezglutenowe babeczki :)
Do babeczek dorzuciłam borówki (mrożone, bo ze świeżymi jeszcze ciężko), ale możecie wykorzystać również inne owoce – mrożone maliny (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), pokrojone w kostkę jabłko, albo pokrojoną gruszkę :)
Tak w zasadzie codziennie możecie sobie upiec inną wersję – zależnie od dodanych owoców.
A jak zupełnie nie macie owoców, to wrzućcie rodzynki – i już.
Te babeczki owsiane robi się dosłownie w kilka minut – techniką na dwie miski i łyżkę – w jednej misce mokre składniki, w drugiej suche, potem trzeba to wymieszać, upiec i już można zajadać.
Dodam, że taka jedna babeczka z borówkami to zaledwie 200 kalorii – fajnie, prawda?
Z przepisu otrzymacie 12 babeczek owsianych.
Jeśli lubicie takie zdrowe babeczki, to koniecznie upieczcie też razowe babeczki bananowe, albo razowe muffinki z malinami :)
Babeczki owsiane z borówkami
- 180 g jogurtu greckiego
- 2 duże jajka
- 85 g rozpuszczonego masła lub rozpuszczonego oleju kokosowego (użyłam olej kokosowy)
- 75 g płynnego miodu (jeśli nie masz płynnego, to go podgrzej chwilę)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 160 g płatków owsianych
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- około 170-200 g borówek (jeśli są mrożone, to ich nie rozmrażaj wcześniej)
- trochę posiekanych migdałów do posypania
- W jednej misce zmieszaj mokre składniki - rozpuszczony olej lub masło, miód, jogurt, jajka i ekstrakt z wanilii.
- W drugiej misce zmieszaj płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Wsyp borówki i krótko wymieszaj.
- Nałóż ciasto do formy na babeczki.
- Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną posiekanych migdałów.
- Babeczki piecz przez 5 minut w 220 stopniach, następnie obniż temperaturę do 180 i piecz przez kolejne 15-20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Przepis znalazłam u Sally.
Pyszne I skład na „5”
A co można zamiast jogurtu? Nie jem nabiału i soi też, może śmuetana kokosowa?
Z borówkami pewnie byłyby to nasze ulubione ale z każdym innym owocem muszą smakować pysznie :D
Na pewno, trzeba przetestować inne smaki – szczególnie jak już będą świeże :)