Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babeczki owsiane z borówkami

Babeczki owsiane z borówkami

 

babeczki owsiane z borówkami

 

Babeczki owsiane z borówkami będą idealne na szybką i pożywną przegryzkę, sprawdzą się jako babeczki śniadaniowe, albo do zabrania do szkoły, czy też pracy.

W cieście nie ma grama mąki – są tylko płatki owsiane i mielone migdały – jeśli więc kupicie bezglutenowe płatki, to otrzymacie pyszne i zdrowe bezglutenowe babeczki 🙂

Do babeczek dorzuciłam borówki (mrożone, bo ze świeżymi jeszcze ciężko), ale możecie wykorzystać również inne owoce – mrożone maliny (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), pokrojone w kostkę jabłko, albo pokrojoną gruszkę 🙂

Tak w zasadzie codziennie możecie sobie upiec inną wersję – zależnie od dodanych owoców.

A jak zupełnie nie macie owoców, to wrzućcie rodzynki – i już.

Te babeczki owsiane robi się dosłownie w kilka minut – techniką na dwie miski i łyżkę – w jednej misce mokre składniki, w drugiej suche, potem trzeba to wymieszać, upiec i już można zajadać.

Dodam, że taka jedna babeczka z borówkami to zaledwie 200 kalorii – fajnie, prawda?

Z przepisu otrzymacie 12 babeczek owsianych.

Jeśli lubicie takie zdrowe babeczki, to koniecznie upieczcie też razowe babeczki bananowe, albo razowe muffinki z malinami 🙂

 

babeczki owsiane z borówkami

 

babeczki owsiane

 

babeczki owsiane z borówkami

 

muffinki owsiane z borówkami

 

owsiane babeczki z borówkami

 

Babeczki owsiane z borówkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 2 duże jajka
  • 85 g rozpuszczonego masła lub rozpuszczonego oleju kokosowego (użyłam olej kokosowy)
  • 75 g płynnego miodu (jeśli nie masz płynnego, to go podgrzej chwilę)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 160 g płatków owsianych
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 170-200 g borówek (jeśli są mrożone, to ich nie rozmrażaj wcześniej)
  • trochę posiekanych migdałów do posypania
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj mokre składniki - rozpuszczony olej lub masło, miód, jogurt, jajka i ekstrakt z wanilii.
  2. W drugiej misce zmieszaj płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  4. Wsyp borówki i krótko wymieszaj.
  5. Nałóż ciasto do formy na babeczki.
  6. Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną posiekanych migdałów.
  7. Babeczki piecz przez 5 minut w 220 stopniach, następnie obniż temperaturę do 180 i piecz przez kolejne 15-20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
 

Przepis znalazłam u Sally.

Related Post

Reklama

  • Z borówkami pewnie byłyby to nasze ulubione ale z każdym innym owocem muszą smakować pysznie 😀

    • Na pewno, trzeba przetestować inne smaki – szczególnie jak już będą świeże 🙂

  • Betty

    A co można zamiast jogurtu? Nie jem nabiału i soi też, może śmuetana kokosowa?

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux