Babeczki owsiane z borówkami

 

babeczki owsiane z borówkami

 

Babeczki owsiane z borówkami będą idealne na szybką i pożywną przegryzkę, sprawdzą się jako babeczki śniadaniowe, albo do zabrania do szkoły, czy też pracy.

W cieście nie ma grama mąki – są tylko płatki owsiane i mielone migdały – jeśli więc kupicie bezglutenowe płatki, to otrzymacie pyszne i zdrowe bezglutenowe babeczki :)

Do babeczek dorzuciłam borówki (mrożone, bo ze świeżymi jeszcze ciężko), ale możecie wykorzystać również inne owoce – mrożone maliny (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), pokrojone w kostkę jabłko, albo pokrojoną gruszkę :)

Tak w zasadzie codziennie możecie sobie upiec inną wersję – zależnie od dodanych owoców.

A jak zupełnie nie macie owoców, to wrzućcie rodzynki – i już.

Te babeczki owsiane robi się dosłownie w kilka minut – techniką na dwie miski i łyżkę – w jednej misce mokre składniki, w drugiej suche, potem trzeba to wymieszać, upiec i już można zajadać.

Dodam, że taka jedna babeczka z borówkami to zaledwie 200 kalorii – fajnie, prawda?

Z przepisu otrzymacie 12 babeczek owsianych.

Jeśli lubicie takie zdrowe babeczki, to koniecznie upieczcie też razowe babeczki bananowe, albo razowe muffinki z malinami :)

 

babeczki owsiane z borówkami

 

babeczki owsiane

 

babeczki owsiane z borówkami

 

muffinki owsiane z borówkami

 

owsiane babeczki z borówkami

 

owsiane babeczki

Babeczki owsiane z borówkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki owsiane pieczone z borówkami. Polecam!
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 12

Składniki
  

  • 180 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 85 g masła rozpuszczonego lub rozpuszczonego oleju kokosowego(użyłam olej kokosowy)
  • 75 g miodu płynnego (jeśli nie masz płynnego, to go podgrzej chwilę)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 160 g płatków owsianych
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 170-200 borówek (jeśli są mrożone, to ich nie rozmrażaj wcześniej)
  • migdały do posypania

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj mokre składniki - rozpuszczony olej lub masło, miód, jogurt, jajka i ekstrakt z wanilii.
  • W drugiej misce zmieszaj płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Wsyp borówki i krótko wymieszaj.
  • Nałóż ciasto do formy na babeczki.
  • Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną posiekanych migdałów.
  • Babeczki piecz przez 5 minut w 220 stopniach, następnie obniż temperaturę do 180 i piecz przez kolejne 15-20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam u Sally.