Przepis na zdrowe razowe muffinki z malinami

Uwielbiam takie małe muffinki i babeczki :)

Te, oprócz idealnego rozmiaru, są bardzo zdrowe :)

Upiekłam je z razowej mąki owsianej, cukru trzcinowego i oleju rzepakowego.

Do tego do muffinek dodałam migdały i mrożone maliny.

Całość okrasza chrupiąca kruszonka z migdałami.

Muszę się tylko przyznać, że aby nie było tak „zdrowo” polałam je po upieczeniu domowym karmelem :)

Jeśli nie macie mąki owsianej możecie wykorzystać pełnoziarnistą mąkę pszenną, a ostatecznie nawet zwykłą, białą.

A teraz ruszajcie do kuchni i upieczcie sobie te razowe muffinki z malinami, migdałami i kruszonką.

Jeśli szukacie więcej pomysłów na pyszne muffinki, to zajrzyjcie do moich przepisów na babeczki.

Polecam wam między innymi zdrowe babeczki bananowe – przepyszne.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

razowe muffinki z malinami1

razowe muffinki z malinami5

razowe muffinki z malinami3

razowe muffinki z malinami4

Razowe muffinki z malinami przepis do druku

muffinki z malinami

Razowe muffinki z malinami

Wypieki Beaty
Przepis na pełnoziarniste muffinki z migdałami i malinami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 12

Składniki

muffinki:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej użyłam owsianą
  • 3/4 szklanki cukru użyłam trzcinowy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 garść płatków migdałów pokruszonych
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko rozmiar L
  • około 90 ml mleka
  • odrobina olejku migdałowego do smaku (ja nie miałam i użyłam amaretto :))
  • około 150-200 g malin mrożonych (nie rozmrażamy ich wcześniej) mogą też być świeże

kruszonka:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 garść płatków migdałowych pokruszonych
  • około 40 g masła rozpuszczonego

Instrukcja
 

muffinki:

  • Zmieszaj razem suche składniki (migdały również).
    1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, 3/4 szklanki cukru, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mielonych migdałów, 1 garść płatków migdałów
  • Wlej olej do szklanki, wbij do niej jajko i dolej mleko do pełna (około 90 ml).
    1/3 szklanki oleju, 1 jajko, około 90 ml mleka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką.
  • Dodaj zamrożone maliny oraz aromat - wymieszaj delikatnie.
    około 150-200 g malin, odrobina olejku migdałowego
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.

kruszonka:

  • Zmieszaj razem wszystkie składniki i nałóż po około łyżeczce na muffinki.
    0,5 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki, 1 garść płatków migdałowych, około 40 g masła
  • Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przy tym przepisie inspirowałam się tą stroną.