Uwielbiam takie małe muffinki i babeczki :)

Te, oprócz idealnego rozmiaru, są bardzo zdrowe :)

Upiekłam je z razowej mąki owsianej, brązowego cukru i oleju rzepakowego. Do tego megatria dodałam migdały i mrożone maliny.

Całość okrasza chrupiąca kruszonka z migdałami.

Muszę się tylko przyznać, że aby nie było tak „zdrowo” polałam je po upieczeniu domowym karmelem :)

Jeśli nie macie mąki owsianej możecie wykorzystać pełnoziarnistą mąkę pszenną, a ostatecznie nawet zwykłą, białą.

A teraz ruszajcie do kuchni i upieczcie sobie te razowe muffinki z malinami, migdałami i kruszoną.

razowe muffinki z malinami1

razowe muffinki z malinami5

razowe muffinki z malinami3

razowe muffinki z malinami4

muffinki z malinami

Razowe muffinki z malinami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 12

Składniki
  

muffinki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • garść pokruszonych płatków migdałów
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • około 90 ml mleka
  • odrobina olejku migdałowego do smaku (ja nie miałam i użyłam amaretto :))
  • około 150-200 g mrożonych malin (nie rozmrażamy ich wcześniej)

kruszonka:

  • pół szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • garść pokruszonych płatków migdałowych
  • około 40 g rozpuszczonego masła

Instrukcja
 

muffinki:

  • Zmieszaj razem suche składniki (migdały również).
  • Wlej olej do szklanki, wbij do niej jajko i dolej mleko do pełna (około 90 ml).
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką.
  • Dodaj zamrożone maliny oraz aromat - wymieszaj delikatnie.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.

kruszonka:

  • Zmieszaj razem wszystkie składniki i nałóż po około łyżeczce na muffinki.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przy tym przepisie inspirowałam się tą stroną.