Przepis na zdrowe babeczki musli z jogurtem i owocami
Mój syn miał ostatnio w szkole akcję „Jestem tym, co jem” i każda klasa miała przygotować po trzy proste, smaczne i zdrowe dania.
Ja przygotowałam dla klasy takie właśnie pyszne babeczki musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami :)
Same babeczki to w zasadzie domowa granola upieczona w foremkach na babeczki – płatki owsiane zmieszałam z rozgniecionym bananem i miodem – tylko tyle :)
Takie spody babeczkowe możecie przygotować od razu w większej ilości potem przechowywać je w szczelnym pojemniku – potem rano wyjmujecie kilka,nakładacie do nich jogurt naturalny, do tego ewentualnie odrobina miodu lub syropu klonowego, garść owoców, jakieś posiekane orzechy i pyszne, zdrowe, dietetyczne śniadanie gotowe :D
Jeśli do babeczek użyjecie bezglutenowe płatki owsiane – albo inne płatki, to będziecie mieć zupełnie bezglutenowe śniadanie :)
Babeczki zrobiły furorę na kiermaszu i nawet mój syn powiedział, że zjadł dwie babeczki, chociaż w domu musli nie rusza – pewnie wasze niejadki również by się skusiły na taką pyszną, kolorową alternatywę dla tradycyjnego śniadania :)
Z tej porcji wyszły mi 24 mini babbeczki (w takiej formie do mini babeczek) oraz 2 normalne duże babeczki.
Ps. Przetestuj też przepisy na domowe granole :)
Babeczki musli z jogurtem i owocami przepis do druku

Babeczki musli z jogurtem i owocami
Składniki
babeczki:
- 1 banan duży dojrzały rozgnieciony widelcem
- około 70 g miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 150 g płatków owsianych
dodatkowo do podania:
- jogurt naturalny
- miód lub syrop klonowy do posłodzenia
- owoce świeże
- orzechy lub płatki migdałów - posiekane
Instrukcja
- Płatki owsiane wymieszaj z płynnym miodem, cynamonem i rozgniecionym bananem.1 banan, około 70 g miodu, 150 g płatków owsianych, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Foremki na babeczki delikatnie posmaruj olejem.
- Nałóż trochę masy do każdej foremki i wylep nią dno i boki foremki.
- Babeczki piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 12 - 15 min - aż będą lekko rumiane.
- Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie wyjmij babeczki z foremek.
- Podawaj z naturalnym jogurtem dosłodzonym do smaku miodem lub syropem klonowym oraz świeżymi owocami.jogurt naturalny, miód, owoce
- Gotowe babeczki przechowuj w szczelnym pojemniku.
Przepis na babeczki znalazłam tutaj.