Prosty mazurek kokosowy

Zaktualizowany: 2024 29 marca
kajmakowy mazurek kokosowy

Przepis na mazurka kokosowego z kajmakiem

Zapraszam do spróbowania mojego przepisu na wyjątkowy mazurek kokosowy na kruchym cieście z dodatkiem kajmaku! To połączenie chrupiącego ciasta z delikatnym kokosowym nadzieniem i słodkim kajmakiem sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przygotowanie tego przepisu jest proste, a efekt końcowy zachwyci wszystkich gości. Odkryj tajemnicę tego pysznego wypieku już dziś!

dulce de leche coconut tart cake

Mazurek kokosowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta kokosowe i szukasz pomysłu na smakowitego mazurka idealnego na Wielkanoc, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

krucha tarta kokosowo-kajmakowa

Mazurek kokosowy przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłego mazurka pieczonego z kajmakiem i dużą ilością wiórek kokosowych.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 25 minut
Porcje 10
Kalorie 460 kcal
Wyposażenie
  • Prostokątna forma o wielkości około 10/30 cm albo okrągła o średnicy około 22 cm posmarowana masłem i posypana mąką lub bułką tartą.
Składniki

składniki na kruchy spód do mazurka

składniki na nadzienie do mazurka

Instrukcja
 

Krok 1 – przygotowanie ciasta na spód do mazurka

  • Składniki na ciasto zagnieć razem na gładkie ciasto – jeśli ciasto nie chce się połączyć władną całość możesz dodać do niego odrobinę zimnej wody lub śmietany.
    115 g mąki pszennej, 50 g masła, 25 g cukru pudru, 1 żółtko
    składniki na kruche ciasto do mazurka
  • Ciasto wyjmij na blat kuchenny i cienko rozwałkuj na wielkość foremki.
    wałkowanie kruchego ciasta na mazurka
  • Wylep dokładnie ciastem foremkę i schowaj ją do lodówki na około godzinę – tak aby ciasto się schłodziło.
    wylepianie kruchym ciastem foremki do pieczenia
  • Na schłodzone ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia.
  • Wysyp na papier suchy groch/fasolę albo specjalne kulki ceramiczne do pieczenia i podpiecz tak ciasto przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół).
    obciążanie kruchego ciasta przed pieczeniem
  • Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i ostrożnie zdejmij papier razem z obciążeniem.
  • Posmaruj ciasto masą kajmakową.
    ok 100 g masy kajmakowej
    wykładanie masy kajmakowej na podpieczony  kruchy spód

Krok 2 – przygotowanie masy kokosowej na mazurka

  • W misie zmiksuj razem jajka i cukier puder, aż nabiorą puszystości.
    2 jajka, 70 g cukru pudru
    miksowanie jajek z cukrem
  • Wlej śmietanę kremówkę i krótko zmiksuj.
    40 ml śmietany kremówki
    dodawanie śmietany kremówki do ubitych jajek
  • Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj masę łyżką.
    200 g wiórek kokosowych
    dodawanie wiórek kokosowych do masy
  • Przełóż masę kokosową na mazurka i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
    wykładanie masy kokosowej na mazurka

Krok 3 – pieczenie mazurka kokosowego

  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni (w trybie góra/dół) i wstaw formę z mazurkiem.
  • Piecz mazurka przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem możesz go dodatkowo posypać cukrem pudrem i dodać świąteczne dekoracje.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100GKalorie: 460kcalWeglowodany: 39gBiałko: 8gTłuszcz: 31g
Słowa kluczowe tarta kokosowa, tarta z wiórkami kokosowymi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche ciasto z kajmakiem i wiórkami kokosowymi

Najlepszy kokosowy mazurek na Wielkanoc – uwagi

Dziś mam dla Ciebie przepis na niezwykle pysznego i aromatycznego mazurka z wiórkami kokosowymi i masą kajmakową. Dzięki użyciu sporej ilości wiórek podczas pieczenia w całym domu będzie pachnieć obezwładniająco kokosowo i słodko. Jeśli więc lubisz kokosanki, rafaello i kokosowe słodkości, to ten mazurek na pewno Ci bardzo zasmakuje. A że jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, to nawet się przy nim za mocno nie napracujesz.

Przepis na to cudo wypatrzyłam na blogu Lucila Paula i od razu stwierdziłam, że będzie idealnym mazurkiem na Wielkanoc. Ale oczywiście to ciasto jest bardzo uniwersalne i może być pieczone przez okrągły rok. Spróbuj koniecznie!

kruchy mazurek z kajmakiem i wiórkami kokosowymi

Jakie są składniki są potrzebne do przygotowania mazurka?

Do przygotowania tego mazurka będziesz potrzebować kilka podstawowych składników, ale są one ogólnie dostępne, nawet w małych sklepikach osiedlowych. Ja tu poniżej podaję listę niezbędnych produktów oraz ewentualnych zamienników.

  • masło – do przygotowania ciasta kruchego będziesz potrzebować masło – najlepiej żeby to było masło o zawartości tłuszczu 82%, ale jeśli będziesz mieć masło typu mix, to też możesz je użyć
  • mąka pszenna – możesz tu użyć mąkę typ 450, 500 lub 550
  • śmietana kremówka – ja użyłam śmietanę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30% (i dla niej liczyłam kaloryczność mazurka), ale możesz też użyć śmietankę 36%
  • masa kajmakowa – użyłam gotową masę kajmakową z puszki – u mnie był to kajmak z Gostynia, możesz użyć też smakowej masy kajmakowej
  • wiórki kokosowe – do przygotowania mazurka będziesz potrzebować 200 g wiórek, zwykle jest to jedno opakowanie – sprawdź przed zakupem jego gramaturę
kajmakowa tarta z wiórkami kokosowymi

Jak przygotować idealnego mazurka kokosowego – wskazówki

Przez lata dopracowałam sobie idealny przepis na kruche ciasto do tart i mazurków. Z tego przepisu podanego przeze mnie powyżej wychodzi dość mało ciasta, ale po cienkim rozwałkowaniu i wylepieniu foremki okazuje się, że nie ma żadnych ścinek i całe ciasto jest zużyte. Dzięki temu nic się nie marnuje, a ja nie mam problemu z tym, że zostaje mi ciasto. Dlatego jeśli masz formę o średnicy 22 cm i cienko rozwałkujesz ciasto, to będzie go akurat.

Polecam też od razu wylepić ciastem formę zaraz po przygotowaniu ciasta. Wtedy jest ono jeszcze fajnie plastyczne i wylepienie formy nie sprawia żadnych problemów. Dopiero formę z ciastem schowaj do lodówki, tak aby ciasto się dobrze schłodziło przed pieczeniem. Kruche ciasto na mazurka schładzaj przynajmniej przez godzinę, ale może ono postać w lodówce nawet dłużej. Jeśli przygotowujesz ciasto na mazurka dzień wcześniej, to formę z ciastem owiń folią, aby nie obsychało, albo zawiń samo ciasto w folię, a formę wylep ciastem już po schłodzeniu.

Jeśli użyjesz do przygotowania mazurka formę z ruchomym dnem, albo odpinanym rantem, to potem będzie Ci dużo łatwiej wyjąć mazurka po upieczeniu. Pamiętaj też o posmarowaniu formy masłem i posypaniu mąką lub bułką tartą, tak aby ciasto łatwiej odchodziło od brzegów.

kajmakowy mazurek z wiórkami kokosowymi

Jak piec mazurka?

Kruche ciasto na mazurka musisz wcześniej podpiec w piekarniku. Aby ciasto ładnie trzymało formę i się nie obkurczało piecz go z obciążeniem. Ja na ciasto kładę papier do pieczenia (opcjonalnie folię aluminiową) i wysypuję suche ziarna grochu. Tak dociążone ciasto piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wstępne podpieczenie kruchego ciasta zapewnia mu ładną kruchość oraz sprawia, że nie nasiąka on od nadzienia. Dlatego nie zapominaj o tym kroku! Mazurek kokosowy z nałożonym na niego nadzieniem kokosowym musi być potem jeszcze pieczony przez około 35-40 minut – aż jego wierzch będzie ładnie rumiany.

kokosowy mazurek z kajmakiem

Ile kalorii ma mazurek z wiórkami kokosowymi?

Pod przepisem podałam, że 100 g mazurka kokosowego ma 460 kcal. Na szczęście to wielkość dla 100g, za to przy podziale mazurka na 10 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie miała około 322 kcal (węglowodany 25g, białka 5 g, tłuszcze 22 g). A jeśli podzielisz ciasto na 12 porcji to kaloryczność będzie jeszcze niższa.

Mam nadzieję, że ten mazurek kokosowy zawita na twoim świątecznym stole i że wszyscy będą nim zachwyceni. Koniecznie napisz w komentarzu jak Ci smakował taki mazurek z wiórkami kokosowymi!

kokosowa tarta z kajmakiem

Polecane przepisy na mazurki

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne mazurki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a więcej na blogu – serdecznie zapraszam.

Opublikowano: 2024 29 marca

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy