10 przepisów na ciasta ze śliwkami
Najlepsze przepisy na ciasta ze śliwkami
Moi Kochani, dziś mam dla Was bardzo apetyczne zestawienie. Zapraszam na 10 przepisów na ciasta ze śliwkami. Właśnie teraz rozkręca się sezon na pyszne polskie śliwki, więc to najlepszy okres na pieczenie ciast właśnie z nimi. Możecie upiec pyszne kruche ciasta, albo puszyste ucierane. Może to być drożdżówka, albo sernik a także tarta. Wybierzcie sobie swój ulubiony przepis i koniecznie upieczcie pyszne ciasto!
Kruche ciasta ze śliwkami
Śliwki i kruche ciasto, albo półkruche ciasto tworzą razem pyszne połączenie. Soczyste owoce i rozpływające się w ustach ciasto smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Samo kruche ciasto możecie sobie przygotować z wyprzedzeniem (np. dzień wcześniej) i schować do lodówki do schłodzenia. Wtedy samo przygotowanie ciasta zajmie już niewiele czasu, bo wystarczy ciasto wyjąć i wylepić nim formę do pieczenia. W przypadku, gdy ciasto jest mocno schłodzone zamiast jego wałkowania polecam zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach, wsypać do foremki i dociskając dłońmi dokładnie wylepić całe dno. Taka metoda jest dużo szybsza i mniej problematyczna niż rozwałkowywanie ciasta na wielkość foremki. Koniecznie wypróbujcie ten trik! Dodatkowo ciasto można wcześniej krótko podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – wtedy nie będzie ono mocno nasiąkało sokiem ze śliwek.
Zobaczcie jakie przepisy na kruche ciasta ze śliwkami wybrałam dla Was.
Szybkie ciasto ze śliwkami
To szybkie ciasto ze śliwkami, to ciasto sypane. Znacie sypaną szarlotkę? To jest sypane ciasto ze śliwkami. Tu nie musicie przygotowywać tradycyjnego kruchego ciasta, za to mieszasz razem suche składniki (a tu między innymi znajdziecie kaszę mannę) i wysypujecie warstwami w foremce – na zmianę z owocami. Takie sypane ciasto jest ekspresowe, gotowe w kilka minut i bardzo smaczne. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, nawet osoby mniej zaawansowane w pieczeniu ciast. Do tego do przepisu dołączony jest również krótki filmik z przygotowań, zachęcam do jego obejrzenia.
Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
To kruche ciasto ze śliwkami jest najlepsze, bo ciasto nie wymaga schładzania, a do tego używa się je zarówno na spód ciasta jak i na wierzch. Ciasto przygotujesz nawet na ostatnią chwilę i do tego potrzeba do niego jedynie kilka podstawowych składników. Mamy tu lekkie i rozpływające się ciasto do tego masa pysznych i soczystych śliwek i pyszne ciasto gotowe! To ciasto możesz również przygotować z użyciem innych owoców – świetnie się sprawdzą jabłka albo gruszki – jesienią ten przepis będzie idealny!
Tarta ze śliwkami i kremem
Ta tarta ze śliwkami zapiekana jest z pysznym kremem z mascarpone, który tworzy jakby zapieczony budyń. Samo ciasto jest tak fajne, że nie wymaga już żadnych dodatków. Przygotuj do tego ciasta kruche ciasto, kup kremowy serek mascarpone i przygotuj rewelacyjną tartę. Ciasto możesz podać dodatkowo z odrobiną bitej śmietany albo z pysznym angielskim kremem waniliowym (przepis na niego znajdziesz również na blogu).
Półkrucha tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym
Tą półkruchą tartę ze śliwkami robiłam już dawno, ale dalej pamiętam jak doskonale smakowała ona z obłędnym sosem ajerkoniakowym. Tu ciasto jest grubsze i bardziej puszyste, bo do ciasta półkruchego dodaje się proszek do pieczenia. Aby dodać tarcie wyjątkowego smaku i lekkiej chrupkości posyp ją przed pieczeniem płatkami migdałowymi. Będą się doskonale uzupełniały ze smakiem śliwek i ajerkoniaku. Spróbujcie koniecznie!
Puszyste ciasta ze śliwkami
Puszyste ciasta ze śliwkami, to proste ciasta ucierane, albo nawet takie mieszane łyżką w misce. Jeśli podstawą jest ciasto ucierane, to zwykle jest tu albo miękkie masło ucierane z cukrem, albo jajka ucierane z cukrem. Duża puszystość i lekkość ciasta zależy od stopnia zmiksowania początkowych produktów. Dlatego zarówno masło jak i jajka warto miksować przez kilka minut, tak aby ładnie się napuszyły i nabrały bardzo jasnej barwy. Aby ciasto ucierane nie utraciło swojej puszystości warto mąkę przetrzeć przez sitko przed dodaniem do masy, dodatkowo wszystkie pozostałe składniki miksuj już krótko i tylko do połączenia. Śliwki są tu zwykle zapiekane na górze ciasta – przekrojone owoce warto ułożyć skórką do ciasta, tak aby podczas pieczenia wydzielający się sok nie nawilżał ciasta i nie nasączał go zbytnio.
Zobaczcie przepisy na pyszne wypieki ze śliwkami.
Włoskie ciasto ze śliwkami
To włoskie ciasto ze śliwkami to ciasto ucierane, gdzie miękkie masło uciera się długo z cukrem. To gwarantuje mu cudowną puszystość. Do ciasta oprócz mąki dodajemy mielone migdały, które dodają mu fajnego smaku oraz wilgotności. Całość zwieńczona jest oczywiście śliwkami oraz słodką kruszonką. To ciasto idealne do kawy!
Ciasto kokosowe ze śliwkami
Kokosowe ciasto ze śliwkami to również ucierane ciasto maślane, czyli masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Tutaj do ciasta dodałam wiórki kokosowe, które nadały mu fajnego kokosowego smaku. Jeśli chcesz, aby wiórki były jeszcze bardziej aromatyczne, to możesz je dodatkowo krótko podprażyć na suchej patelni – to wydobędzie ich kokosowy smak. Do tego to ciasto ze śliwkami na dużą blachę, więc możecie nim obdzielić i rodzinę i gości.
Ciasto ze śliwkami i kardamonem
Ciasto ze śliwkami i kardamonem jest wśród tych puszystych ciast najszybszym i najprostszym. Bo to ciasto ze śliwkami zrobicie nawet bez miksera. Wystarczy zmieszać składniki łyżką i przełożyć do foremki do pieczenia. Zamiast kardamonu możecie też użyć cynamon a w sezonie zimowym również przyprawę do piernika.
Różne ciasta ze śliwkami
Tutaj mam dla Was przepisy na ciasta, które nie do końca pasowały mi do poprzednich grup. Znajdziecie tu sernik, ciasto drożdżowe oraz jedno ciasto bardzo popularne w czasach mojej młodości ciasto. Zapraszam!
Sernik ze śliwkami
Ten sernik ze śliwkami jest w amerykańskim stylu. Pieczony na cynamonowym spodzie oraz z wcześniej podsmażonymi śliwkami. Masa sernikowa jest miksowania krótko i to bez rozdzielania białek i żółtek. Sernik po upieczeniu jest fajnie aksamitny, a do tego nie opada! To idealny sernik na jesień – sami się przekonajcie.
Drożdżówka ze śliwkami i kokosem
Tu ponownie mamy połączenie śliwek i kokosa. Tym razem jest to ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Podstawą jest ciasto drożdżowe, więc weź pod uwagę, że jego przygotowanie zajmie więcej czasu. Zwykle na przygotowanie ciasta drożdżowego trzeba przeznaczyć około 3 godziny – bo sporo czasu zajmuje wyrastanie ciasta. Kokosowy dodatek, to pyszny krem kokosowy, który świetnie się komponuje ze śliwkami. Spróbujcie koniecznie.
Ciasto Fale Dunaju
Ciasto Fale Dunaju to obok metrowca jedno z ciast mojej młodości. Moja mama piekła je na różne okazje i zawsze szybko znikało. Teraz najczęściej piecze je moja siostra Karolina, a ja podaję przepis od niej, więc wielokrotnie sprawdzony.
To ciasto to puszyste marmurkowe ciasto czekoladowo-waniliowe pieczone ze śliwkami i budyniem. Ciasto po upieczeniu polewa się dodatkowo polewą czekoladową. Wszystko to tworzy niezapomniane doznania smakowe. Jeśli go nie jedliście to spróbujcie koniecznie.
To już wszystkie moje 10 przepisów na ciasta ze śliwkami. Na blogu jest ich jeszcze więcej, więc możecie potem zobaczyć co jeszcze możecie upiec ze śliwkami. Może ciasteczka, albo sernik na zimno?
Na koniec podrzucę Wam jeszcze na zachętę pomysł na szybkie babeczki ze śliwkami. Sprawdźcie przepis, a poniżej możecie zobaczyć krótki film, gdzie pokazuję jak szybko i prosto można je zrobić.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
10 przepisów na ciasta ze śliwkami
Jeśli szukacie pomysłów na pyszne i proste ciasta pieczone ze śliwkami, to koniecznie zobaczcie moje zestawienie pysznych ciast. Ze śliwkami ciasto to nie tylko kruche ciasto, ale również puszyste ciasto ucierane, smakowita drożdżówka z kruszonką, ale także sernik. Zobaczcie co dobrego dla Was wybrałam i koniecznie upieczcie w tym roku przynajmniej jedno z tych apetycznych ciast ze śliwkami. Dajcie znać w komentarzach, które ciasto najbardziej Wam smakowało.