Ciasto fale Dunaju

Zaktualizowany: 2023 20 sierpnia
ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym

Przepis na marmurkowe ze śliwkami i budyniem

Ciasto fale Dunaju to jedno z ciast mojej młodości, które często robiła moja mama. Za tą lekko tajemniczą nazwą kryje się puszyste ucierane ciasto marmurkowe – waniliowo-czekoladowe pieczone ze sporą ilością soczystych śliwek. Ciasto po upieczeniu smarowane jest kremem budyniowym i dodatkowo polewane polewą czekoladową. Mimo prostoty i podstawowych składników ciasto smakuje wybornie! Polecam.

fale dunaju ciasto

Ciasto fale Dunaju przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite ciasta z owocami w połączeniu z budyniem lub kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto ze śliwkami

Ciasto fale Dunaju przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto marmurkowe ze śliwkami i kremem budyniowym.
4.41 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 45 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto marmurkowe:

składniki na krem budyniowy do ciasta fale Dunaju

składniki na polewę czekoladową do ciasta fale Dunaju

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto marmurkowe:

  • Masło utrzyj z cukrem i na puszystą, białą masę.
    200 g masła, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj pojedynczo po żółtku do masy maślanej – na zmianę z łyżką mąki.
    6 żółtek
  • Dodaj pozostałą mąkę i krótko zmiksuj – ciasto będzie gęste.
  • Białka zmiksuj na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
    6 białek
  • Podziel ciasto na dwie części – do jednej dodaj gorzkie kakao oraz dwie łyżki wody, a do drugiej dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj delikatnie.
    2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Do foremki o wielkości około 20/30 cm wyłóż białe ciasto, na nim rozłóż łyżką ciasto czekoladowe.
  • Śliwki przekrój na pół i usuń pestki, ułóż owoce skórką do dołu na czekoladowym cieście.
    1 kg śliwek
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem budyniowy na ciasto fale Dunaju

  • Odlej około pół szklanki mleka, a resztę zagotuj razem z cukrem.
    500 ml mleka, 100 g cukru
  • W odlanej części wymieszaj obydwie mąki, wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń.
    2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej
  • Gotowy budyń zdejmij z ognia, przykryj wierzch woreczkiem foliowym (nie powstanie wtedy twarda skórka) i odstaw do wystudzenia – w pokojowej temperaturze.
  • Do budyniu dodaj miękkie masło i krótko zmiksuj.
    100 g masła
  • Wyłóż krem na ostudzone ciasto.

Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto

  • Do rondelka włóż masło, dodaj cukier, kakao oraz wodę, mieszaj, aż całość się rozpuści i dobrze połączy.
    100 g masła, 2 łyżki gorzkiego kakao, 100 g cukru pudru, 2 łyżki wody
  • Przestudź, a następnie wylej na krem.
  • Wierzch możesz dowolnie udekorować.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto marmurkowe, ciasto ze śliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto marmurkowe ze śliwkami

Marmurkowe ciasto ze śliwkami i kremem – uwagi

Ciasto fale Dunaju to jedno z ciast, które dość często piekliśmy w moim rodzinnym domu.

Ja sama dawno go nie piekłam, za to moja siostra piecze je regularnie i często udaje mi się załapać na kawałeczek ;)

Sama nazwa jest bardzo intrygująca i często się zastanawiałam skąd się wzięła. Jak widzicie na górnym zdjęciu ciasto jest czekoladowo-waniliowe i obydwa ciasta lekko mieszają się ze sobą, tworząc właśnie takie lekkie fale.  No dobra, tylko skąd ten Dunaj? Ktoś wie?

Pamiętam, że w tamtych czasach oglądaliśmy w telewizji serial o rodzinie Straussów i tak sobie wyobrażałam jak Strauss komponuje „Nad pięknym modrym Dunajem” i zajada się tym ciastem ;)

Teoria dobra jak każda inna – hihi.

Może tego nie widać na pierwszy rzut oka, ale ciasto oprócz tego, że jest marmurkowe, to pieczone jest z masą śliwek, a po upieczeniu nakłada się na niego krem budyniowy, potem dodajemy jeszcze polewę czekoladową i np. płatki migdałów.

Fajnie? Fajnie :D

Przepis jest na dużą blachę – taką mniej więcej 20/30 cm, więc starczy dla każdego.

Ps.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta ucierane – znajdziecie tu na pewno coś dla siebie.

ciasto czekoladowe ze śliwkami
ciasto ze śliwkami
ciasto fale dunaju

Polecane przepisy na ciasta marmurkowe

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowo-waniliowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 7 listopada

Podziel się przepisem

4.41 from 5 votes (5 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Ciasto fale Dunaju

Dziś zapraszam was na przepis na bardzo popularne niegdyś ciasto nazywane "fale Dunaju". To ciasto to lekkie ucierane ciasto waniliowo-czekoladowe pieczone ze śliwkami. Gotowe ciasto po ostudzeniu dekorowane jest pysznym kremem budyniowym oraz domową polewą czekoladową z kakao. Połączenie smaków jest wręcz idealne, a ciasto smakuje wspaniale. Połączenie smaku czekoladowego i śliwek to zawsze strzał w 10. Budyniowy krem dodaje ciastu wilgotności i sprawia, że ma w sobie coś niezwykłego.

Chyba zgodzicie się ze mną, że każde ciasto z kremem jakoś od razu zyskuje na "statusie". Dlatego również to ciasto, mimo że takie proste możecie spokojnie podać na jakąś rodzinną uroczystość czy święta. Zresztą za tym przemawia również fakt, że ciasto jest pieczone w sporej blaszce, więc otrzymacie dużo porcji ciasta.

Jak zrobić fale Dunaju?

Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku. Przeczytajcie instrukcję, to na pewno nie będziecie mieli żadnych problemów. Zacznijcie od upieczenia ciasta marmurkowego ze śliwkami i go dobrze wystudźcie, aby potem krem budyniowy z niego nie spłynął. Ciasto możecie nawet upiec dzień wcześniej i go przechować szczelnie zawiniętego. Potem gotujecie domowy budyń i go studzicie. Gdy będzie miał temperaturę pokojową, to miksujecie z masłem i wykładacie na ciasto. Na koniec robicie polewę z gorzkiego kakao i gdy przestygnie wylewacie ją na ciasto fale Dunaju. To koniec, możecie już zajadać pyszne ciasto ze śliwkami :) Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i zostawicie komentarz na dole. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem - każdy znajdzie tu coś dla siebie :)