Przepis na ciasto fale Dunaju

ciasto ze śliwkami

 

Ciasto fale Dunaju to jedno z ciast, które dość często piekliśmy w moim rodzinnym domu.

Ja sama dawno go nie piekłam, za to moja siostra piecze je regularnie i często udaje mi się załapać na kawałeczek ;)

Sama nazwa jest bardzo intrygująca i często się zastanawiałam skąd się wzięła. Jak widzicie na górnym zdjęciu ciasto jest czekoladowo-waniliowe i obydwa ciasta lekko mieszają się ze sobą, tworząc właśnie takie lekkie fale.  No dobra, tylko skąd ten Dunaj? Ktoś wie?

Pamiętam, że w tamtych czasach oglądaliśmy w telewizji serial o rodzinie Straussów i tak sobie wyobrażałam jak Strauss komponuje “Nad pięknym modrym Dunajem” i zajada się tym ciastem ;)

Teoria dobra jak każda inna – hihi.

Może tego nie widać na pierwszy rzut oka, ale ciasto oprócz tego, że jest marmurkowe, to pieczone jest z masą śliwek, a po upieczeniu nakłada się na niego krem budyniowy, potem dodajemy jeszcze polewę czekoladową i np. płatki migdałów.

Fajnie? Fajnie :D

Przepis jest na dużą blachę – taką mniej więcej 19/30 cm, więc starczy dla każdego.

fale dunaju

 

ciasto marmurkowe

 

ciasto czekoladowe ze śliwkami

 

ciasto ze śliwkami

 

ciasto fale dunaju

Przepis na ciasto fale Dunaju

ciasto ze śliwkami

Ciasto fale Dunaju

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

krem:

polewa czekoladowa:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj pojedynczo po żółtku do masy maślanej - na zmianę z łyżką mąki.
  • Dodaj pozostałą mąkę i krótko zmiksuj - ciasto będzie gęste.
  • Białka zmiksuj na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Podziel ciasto na dwie części - do jednej dodaj gorzkie kakao oraz dwie łyżki wody, a do drugiej dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj delikatnie.
  • Do foremki o wielkości około 19/30 cm wyłóż białe ciasto, na nim rozłóż łyżką ciasto czekoladowe.
  • Śliwki przekrój na pół i usuń pestki, ułóż owoce skórką do dołu na czekoladowym cieście.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem:

  • Odlej około pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
  • W odlanej części wymieszaj obydwie mąki oraz cukier, wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń.
  • Gotowy budyń zdejmij z ognia, przykryj wierzch woreczkiem foliowym (nie powstanie wtedy twarda skórka) i odstaw do wystudzenia - w pokojowej temperaturze.
  • Do budyniu dodaj miękkie masło i krótko zmiksuj.
  • Wyłóż krem na ostudzone ciasto.

polewa:

  • Do rondelka włóż masło, dodaj cukier, kakao oraz wodę, mieszaj, aż całość się rozpuści i dobrze połączy.
  • Przestudź, a następnie wylej na krem.
  • Wierzch możesz dowolnie udekorować.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!