chocolate vanilla cake

Przepis na ciasto czekoladowo-waniliowe

Przepis na ciasto czekoladowo-waniliowe to połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnością wanilii. To doskonałe ciasto, które zaspokoi apetyt zarówno miłośników czekolady, jak i tradycyjnych smaków. Prosta w wykonaniu receptura sprawia, że przygotowanie tego ciasta jest łatwe, a rezultat to harmonijne połączenie dwóch klasycznych smaków w jednym pysznym wypieku. Idealne na różne okazje, ciasto czekoladowo-waniliowe zachwyci wszystkich łasuchów. Odkryj przyjemność smakowania w tym prostym, a jednocześnie wyjątkowym przepisie!

ciasto czekoladowo-waniliowe

Ciasto czekoladowo-waniliowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz połączenie ciast czekoladowych i waniliowych, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

chocolate vanilla cake

Ciasto czekoladowo-waniliowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto marmurkowe – czekoladowe z wanilią.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia o długości 27-30 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowo-waniliowe

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowo-waniliowej

  • Czekoladę posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
    125 g gorzkiej czekolady
  • Żółtka utrzyj z cukrem aż będą białe i puszyste.
    5 żółtek, 150 g cukru trzcinowego
  • Dodaj do masy roztopione masło, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie gęste).
    125 g masła, 125 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Podziel ciasto na dwie porcje – jedną trochę większą od drugiej. Do mniejszej porcji dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, a do drugiej dodaj wanilię.
    125 g gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Białka ubij na sztywno, podziel na pół i dodaj do odłożonych ciast – delikatnie wymieszaj.
    5 białek
  • Keksówkę o długości około 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na przemian białe i czekoladowe ciasto, ostrym nożem "przetnij" w zygzaki ciasto, tak aby masy się lekko zmieszały.
  • Piecz ciasto czekoladowo-waniliowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z wanilią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chocolate vanilla cake

Babka czekoladowo-waniliowa – uwagi

Dziś kolejny przepis z książki Erica Lanlarda „Czekolada” (ta książka to istna kopalnia świetnych przepisów, na blogu jest już ich kilka, a na pewno będą się pojawiać następne). Tym razem wzięłam na warsztat babkę czekoladowo-waniliową, bo potrzebowałam szybko upiec coś dobrego. Faktycznie przygotowanie nie trawa długo, do tego nie jest skomplikowane, potem pieczenie 45-50 minut i ciacho gotowe :)

I nie ma w nim gorzkiego kakao, tylko najprawdziwsza gorzka czekolada – a co! Ciasto w typie polskiej babki marmurkowej, zasmakuje każdemu. Jak dla mnie ciasto nie jest zbyt słodkie (miałam trochę większą część czekoladową), więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to proponuję je trochę dosłodzić. A jeśli interesują Was inne przepisy Erica Lanlarda, to znajdziecie je tutaj.

Do tej babki będziecie potrzebować zaledwie kilku składników – dobrej jakości czekoladę – ja tu użyłam gorzką ale może też być deserowa. W przepisie jest używane 125 g czekolady, jeśli macie tylko jedną tabliczkę czekolady o gramaturze 100 g, to może być użyta ta mniejsza ilość. Przy gorzkiej czekoladzie ciasto nie jest mocno słodkie, więc jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta, to możecie użyć więcej cukru – np. dodajcie do ciasta 1 szklankę cukru. Słodkość ciasta możecie też podnieść polewą czekoladową. Wystarczy zrobić ją z mlecznej czekolady, a ciasto będzie słodsze. Żeby zrobić polewę czekoladową na taką babkę wystarczy podgrzać w rondelku śmietanę kremówkę i do gorącej dodać połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, to odstawcie polewę do wystudzenia i zgęstnienia, wtedy można nią polać ciasto. Jeśli rozpuszczacie gorzką czekoladę, to użyjcie tyle samo śmietany kremówki – np. 100 g czekolady i 100 ml śmietany kremówki. Przy mlecznej czekoladzie użyjcie 50 ml kremówki na 100 g czekolady.

W przepisie używałam cukier trzcinowy, ale możecie go zastąpić zwykłym cukrem. Możecie też wypróbować ksylitol, albo nawet erytrol jeśli chcecie obniżyć kaloryczność ciasta. Koniecznie dajcie znać w komentarzu pod przepisem jak wam smakowała ta babka czekoladowa z wanilią i zajrzyjcie również do moich przepisów na babki. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziecie coś dla siebie.

A jeśli lubicie szybkie ciasta czekoladowe, to zobaczcie mój krótki filmik z przygotowania takiego ekspresowego ciasta czekoladowego.

ciasto czekoladowo-waniliowe 3
chocolate vanilla cake
chocolate vanilla cake

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe idealne na różne okazje i na weekend do kawy. Tutaj polecam takie trzy przepisy: