Przepis na ciasto czekoladowo-waniliowe

chocolate vanilla cake


Dziś kolejny przepis z książki Erica Lanlarda „Czekolada” (ta książka to istna kopalnia świetnych przepisów, na blogu jest już ich kilka, a na pewno będą się pojawiać następne).

Tym razem wzięłam na warsztat babkę czekoladowo-waniliową, bo potrzebowałam szybko upiec coś dobrego.

Faktycznie przygotowanie nie trawa długo, do tego nie jest skomplikowane, potem pieczenie 45-50 minut i ciacho gotowe :)

I nie ma w nim gorzkiego kakao, tylko najprawdziwsza gorzka czekolada – a co ;)

Ciasto w typie polskiej babki marmurkowej, zasmakuje każdemu.

Jak dla mnie ciasto nie jest zbyt słodkie (miałam trochę większą część czekoladową), więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to proponuję je trochę dosłodzić.

A jeśli interesują Was inne przepisy Erica Lanlarda, to znajdziecie je tutaj.

Zajrzyjcie również do moich przepisów na babki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

chocolate vanilla cake

ciasto czekoladowo-waniliowe 3

chocolate vanilla cake

ciasto czekoladowo-waniliowe

chocolate vanilla cake

Ciasto czekoladowo-waniliowe przepis do druku

chocolate vanilla cake

Ciasto czekoladowo-waniliowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto marmurkowe - czekoladowe z wanilią.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
20 godz
Czas całkowity 21 godz 15 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Podłużna forma do pieczenia o długości 27-30 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Czekoladę posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
    125 g gorzkiej czekolady
  • Żółtka utrzyj z cukrem aż będą białe i puszyste.
    5 żółtek, 125 g cukru trzcinowego
  • Dodaj do masy roztopione masło, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie gęste).
    125 g masła, 125 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Podziel ciasto na dwie porcje - jedną trochę większą od drugiej. Do mniejszej porcji dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, a do drugiej dodaj wanilię.
    125 g gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Białka ubij na sztywno, podziel na pół i dodaj do odłożonych ciast - delikatnie wymieszaj.
    5 białek
  • Keksówkę o długości około 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na przemian białe i czekoladowe ciasto, ostrym nożem "przetnij" w zygzaki ciasto, tak aby masy się lekko zmieszały.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!