Przepis na ciasto czekoladowo-waniliowe
Dziś kolejny przepis z książki Erica Lanlarda „Czekolada” (ta książka to istna kopalnia świetnych przepisów, na blogu jest już ich kilka, a na pewno będą się pojawiać następne).
Tym razem wzięłam na warsztat babkę czekoladowo-waniliową, bo potrzebowałam szybko upiec coś dobrego.
Faktycznie przygotowanie nie trawa długo, do tego nie jest skomplikowane, potem pieczenie 45-50 minut i ciacho gotowe :)
I nie ma w nim gorzkiego kakao, tylko najprawdziwsza gorzka czekolada – a co ;)
Ciasto w typie polskiej babki marmurkowej, zasmakuje każdemu.
Jak dla mnie ciasto nie jest zbyt słodkie (miałam trochę większą część czekoladową), więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to proponuję je trochę dosłodzić.
A jeśli interesują Was inne przepisy Erica Lanlarda, to znajdziecie je tutaj.
Zajrzyjcie również do moich przepisów na babki.
Ciasto czekoladowo-waniliowe przepis do druku

Ciasto czekoladowo-waniliowe
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości 27-30 cm.
Składniki
- 125 g masła - stopionego i przestudzonego
- 125 g gorzkiej czekolady
- 5 żółtek z jajek rozmiar L
- 5 białek
- 125 g cukru trzcinowego (wg mnie można dać więcej)
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
Instrukcja
- Czekoladę posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.125 g gorzkiej czekolady
- Żółtka utrzyj z cukrem aż będą białe i puszyste.5 żółtek, 125 g cukru trzcinowego
- Dodaj do masy roztopione masło, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie gęste).125 g masła, 125 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Podziel ciasto na dwie porcje - jedną trochę większą od drugiej. Do mniejszej porcji dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, a do drugiej dodaj wanilię.125 g gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Białka ubij na sztywno, podziel na pół i dodaj do odłożonych ciast - delikatnie wymieszaj.5 białek
- Keksówkę o długości około 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na przemian białe i czekoladowe ciasto, ostrym nożem "przetnij" w zygzaki ciasto, tak aby masy się lekko zmieszały.
- Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub polej rozpuszczoną czekoladą.