marble cupcakes

Przepis na babeczki marmurkowe czekoladowo-waniliowe

Babeczki marmurkowe czekoladowo-waniliowe to harmonijne połączenie smaków w każdym kęsie. Te słodkie babeczki łączą delikatną wanilię i intensywną czekoladę, tworząc wspaniałe i zrównoważone połączenie smaków. To doskonała propozycja dla miłośników słodyczy i niepowtarzalnego smaku. Gorąco polecam do kawy i herbaty.

marble cupcakes

Babeczki marmurkowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz babeczki, a nie możesz się zdecydować na jeden smak, to spróbuj takiego połączenia!

marble cupcakes

Babeczki marmurkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki waniliowo-czekoladowe.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 16
Składniki

składniki na babeczki marmurkowe

  • 110 g masła (miękkiego )
  • 100 g cukru pudru (- 2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 220 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 ml mleka (- 1/3 szklanki)
  • 80 ml śmietany kremówki (- 1/3 szklanki)
  • 20 g kakao (gorzkiego – około 2 bardziej czubate łyżki)
  • 60 ml gorącej wody (- 1/4 szklanki)
Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki marmurkowe

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.
    110 g masła, 100 g cukru pudru
  • Zmieszaj razem mleko i śmietanę kremówkę.
    80 ml mleka, 80 ml śmietany kremówki
  • W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    220 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Kakao wymieszaj z gorącą wodą.
    20 g kakao, 60 ml gorącej wody
  • Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii oraz pojedynczo jajka.
  • Dodaj mąkę na zmianę z mieszaniną mleka.
  • Z gotowego ciasta odlej 1 szklankę – około 200 g ciasta, do którego dodaj kakao z wodą i wymieszaj łyżką.
  • Do przygotowanych papilotek nałóż po łyżce waniliowego ciasta, na nie nałóż po łyżeczce czekoladowego ciasta.
  • Wykałaczką zmieszaj lekko obydwa ciasta tworząc wzorki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Przed podaniem babeczki marmurkowe posyp cukrem pudrem, albo polej polewą czekoladową.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki czekoladowo-waniliowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki marmurkowe 1

Babeczki czekoladowo-waniliowe – uwagi

Babeczki marmurkowe będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy lubią zarówno babeczki waniliowe jak i czekoladowe, a do tego nie potrafią się zdecydować na jeden smak (tak, tak – osiołkowi w żłoby dano ;)). Te babeczki to właśnie połączenie babeczek waniliowych i czekoladowych. Upieczone są na maśle, z dodatkiem mleka i śmietany kremówki dzięki temu dłużej zachowają świeżość i nie będą suche. Możecie je dodatkowo polać po wierzchu rozpuszczoną czekoladą wtedy dodatkowo zabezpieczycie je przed wysychaniem. Babeczki nie są zbyt słodkie (szczególnie część czekoladowa), więc nie musicie się obawiać, że polewa czekoladowa je „przesłodzi”.

Przepis pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart, a z przepisu otrzymacie około 16 babeczek.

marble cupcakes
marble cupcakes

Polecane przepisy na babeczki czekoladowe

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne babeczki idealne jako deser do kawy czy herbaty, ale również na specjalne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: