Przepis na babeczki marmurkowe czekoladowo-waniliowe

marble cupcakes


Babeczki marmurkowe będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy lubią zarówno babeczki waniliowe jak i czekoladowe, a do tego nie potrafią się zdecydować na jeden smak (tak, tak – osiołkowi w żłoby dano ;)).

Te babeczki to właśnie połączenie babeczek waniliowych i czekoladowych.

Upieczone są na maśle, z dodatkiem mleka i śmietany kremówki dzięki temu dłużej zachowają świeżość i nie będą suche.

Możecie je dodatkowo polać po wierzchu rozpuszczoną czekoladą wtedy dodatkowo zabezpieczycie je przed wysychaniem.

Babeczki nie są zbyt słodkie (szczególnie część czekoladowa), więc nie musicie się obawiać, że polewa czekoladowa je „przesłodzi”.

Przepis pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart, a z przepisu otrzymacie około 16 babeczek.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

marble cupcakes

babeczki marmurkowe 1

marble cupcakes

marble cupcakes

Babeczki marmurkowe przepis do druku

marble cupcakes

Babeczki marmurkowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki waniliowo-czekoladowe.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 16

Składniki

  • 110 g masła miękkiego
  • 100 g cukru pudru 2/3 szklanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 3 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 220 g mąki 1,5 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 20 g kakao gorzkiego
  • około 1/4 szklanki gorącej wody

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.
    110 g masła, 100 g cukru pudru
  • Zmieszaj razem mleko i śmietanę kremówkę.
    1/3 szklanki mleka, 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    220 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Kakao wymieszaj z gorącą wodą.
    20 g kakao, około 1/4 szklanki gorącej wody
  • Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii oraz pojedynczo jajka.
  • Dodaj mąkę na zmianę z mieszaniną mleka.
  • Z gotowego ciasta odlej 1 szklankę - około 200 g ciasta, do którego dodaj kakao z wodą i wymieszaj łyżką.
  • Do przygotowanych papilotek nałóż po łyżce waniliowego ciasta, na nie nałóż po łyżeczce czekoladowego ciasta.
  • Wykałaczką zmieszaj lekko obydwa ciasta tworząc wzorki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztuka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!