Przepis na proste ciasto ze śliwkami i ajerkoniakiem
Ciasto na dziś – półkrucha tarta ze śliwkami.
Uwielbiam śliwki i trudno jest mi zawsze upiec z nich jakieś ciasto, gdyż zanim się za jakieś zabiorę, to w między czasie podjem większość śliwek :)
Dlatego teraz kupiłam prawie 5 kilo śliwek – kilogram poszedł do ciasta, a resztę pożarłam sama :)
Miałam ochotę na jakaś fajną tartę ze śliwkami i w poszukiwaniu ciekawego przepisu przewertowałam większość swoich książek kucharskich oraz spasiony segregator z przepisami powycinanymi z gazet i wydrukowanymi z internetu.
Trafiłam w końcu na jakiś stary przepis zamieszczony kiedyś w Olivii – przyznaję, że największą uwagę zwrócił u mnie ten sos ajerkoniakowy :)
Ciasto ze śliwkami wyszło pyszne, a sos z ajerkoniaku palce lizać – moim zdaniem bomba do lodów – oczywiście sos tylko dla dorosłych, dla dzieci proponuję zwykłą bitą śmietanę.
Jak zrobić półkruche ciasto ze śliwkami?
Ja najpierw przygotowałam proste i szybkie ciasto półkruche. Takie ciasto różni się od ciasta kruchego przede wszystkim tym, że ma w sobie proszek do pieczenia. Stąd też jest trochę bardziej puszyste i wyższe niż kruche ciasto.
To ciasto półkruche też tu ładnie rośnie i mimo sporej ilości śliwek pozostaje puszyste.
Na ciasto układamy śliwki skórką do dołu, to zapobiegnie nadmiernemu nasączaniu ciasta sokiem z owoców. Śliwki dodatkowo posypałam z wierzchu odrobiną cynamonu oraz płatkami migdałowymi.
Tartę ze śliwkami pieczemy w piekarniku, a następnie lekko studzimy.
Ciasto ze śliwkami możecie zjeść jeszcze na ciepło – wtedy idealnie smakuje z sosem z ajerkoniaku i gałką lodów – gorąco polecam takie połączenie!
Mam nadzieję, że ta tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym zasmakuje wam tak bardzo jak mi – dajcie znać w komentarzach.
Przepis jest na tortownicę mniej więcej 28 cm (ja piekłam w takiej), ale może być też trochę większa.
Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty oraz przepisy na ciasta z owocami.
Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym przepis

Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 28 cm.
Składniki
tarta ze śliwkami
składniki z ajerkoniaku
- 0,5 szklanki śmietany kremówki - 125 ml - schłodzonej
- 0,5 szklanki ajerkoniaku (oryginalnie jest cała szklanka likieru, ale to było dla mnie za dużo)
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem.3 szklanki mąki, 200 g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj jajka i śmietanę.2 jajka, 1/4 szklanki śmietany 18%
- Zagnieć ciasto (w razie konieczności dodaj mąki lub śmietany).
- Ciastem wylep tortownicę tak aby wystawało ponad nią.
- Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście skórką do dołu ( wtedy ciasto wchłonie mniej soku z owoców).około 1 kg śliwek
- Owoce posyp cynamonem i płatkami migdałów.cynamon, płatki migdałowe
- Wystające brzegi ciasta załóż na śliwki.
- Piecz 15 minut w 200 stopniach (góra/dół), następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
- Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
sos ajerkoniakowy
- Ubij śmietanę kremówkę aż będzie gęsta.0,5 szklanki śmietany kremówki
- Dodaj ajerkoniak i delikatnie wymieszaj.0,5 szklanki ajerkoniaku
- Sosem polej ciasto.