Uwielbiam śliwki i trudno jest mi zawsze upiec z nich jakieś ciasto, gdyż zanim się za jakieś zabiorę, to w między czasie podjem większość śliwek :) Dlatego teraz kupiłam prawie 5 kilo śliwek – kilogram poszedł do ciasta, a resztę pożarłam sama :)

Miałam ochotę na jakaś fajną tartę ze śliwkami i w poszukiwaniu ciekawego przepisu przewertowałam większość swoich książek kucharskich oraz spasiony segregator z przepisami powycinami z gazet i wydrukowanymi z internetu. Trafiłam w końcu na jakiś stary przepis zamieszczony kiedyś w Olivii – przyznaję, że największą uwagę zwrócił u mnie ten sos ajerkoniakowy :)

Ciasto wyszło pyszne, a sosik palce lizać – moim zdaniem bomba do lodów – oczywiście sos tylko dla dorosłych, dla dzieci proponuję zwykłą bitą śmietanę.

Przepis jest na tortownicę mniej więcej 28 cm (ja piekłam w takiej), ale może być też trochę większa.

tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym 

tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym 

tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym 

tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym 

 

Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki ciasta:

sos składniki:

  • pół szklanki śmietany kremówki
  • pół szklanki ajerkoniaku (oryginalnie jest cała szklanka likieru, ale to było dla mnie za dużo)
  • wykonanie:
  • Ubij kremówkę , stopniowo dodawaj ajerkoniak. Sosem polej ciasto.

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem.
  • Dodaj jajka i śmietanę. Zagnieć ciasto (w razie konieczności dodaj mąki lub śmietany).
  • Ciastem wylep tortownicę tak aby wystawało ponad nią.
  • Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście skórką do dołu ( wtedy ciasto wchłonie mniej soku z owoców). Owoce posyp cynamonem i płatkami migdałów. Wystające brzegi ciasta załóż na śliwki.
  • Piecz 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
  • Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

wykonanie sosu:

  • Ubij kremówkę, stopniowo dodawaj ajerkoniak. Sosem polej ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!