Uwielbiam śliwki i trudno jest mi zawsze upiec z nich jakieś ciasto, gdyż zanim się za jakieś zabiorę, to w między czasie podjem większość śliwek :) Dlatego teraz kupiłam prawie 5 kilo śliwek – kilogram poszedł do ciasta, a resztę pożarłam sama :)
Miałam ochotę na jakaś fajną tartę ze śliwkami i w poszukiwaniu ciekawego przepisu przewertowałam większość swoich książek kucharskich oraz spasiony segregator z przepisami powycinami z gazet i wydrukowanymi z internetu. Trafiłam w końcu na jakiś stary przepis zamieszczony kiedyś w Olivii – przyznaję, że największą uwagę zwrócił u mnie ten sos ajerkoniakowy :)
Ciasto wyszło pyszne, a sosik palce lizać – moim zdaniem bomba do lodów – oczywiście sos tylko dla dorosłych, dla dzieci proponuję zwykłą bitą śmietanę.
Przepis jest na tortownicę mniej więcej 28 cm (ja piekłam w takiej), ale może być też trochę większa.

Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym
Składniki
składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła (ja dałam część masła roślinnego do pieczenia)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- około 1 kg śliwek
- płatki migdałowe
- cynamon
sos składniki:
- pół szklanki śmietany kremówki
- pół szklanki ajerkoniaku (oryginalnie jest cała szklanka likieru, ale to było dla mnie za dużo)
- wykonanie:
- Ubij kremówkę , stopniowo dodawaj ajerkoniak. Sosem polej ciasto.
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem.
- Dodaj jajka i śmietanę. Zagnieć ciasto (w razie konieczności dodaj mąki lub śmietany).
- Ciastem wylep tortownicę tak aby wystawało ponad nią.
- Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście skórką do dołu ( wtedy ciasto wchłonie mniej soku z owoców). Owoce posyp cynamonem i płatkami migdałów. Wystające brzegi ciasta załóż na śliwki.
- Piecz 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
- Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
wykonanie sosu:
- Ubij kremówkę, stopniowo dodawaj ajerkoniak. Sosem polej ciasto.