Przepis na proste ciasto ze śliwkami i ajerkoniakiem

 

Ciasto na dziś – półkrucha tarta ze śliwkami.

Uwielbiam śliwki i trudno jest mi zawsze upiec z nich jakieś ciasto, gdyż zanim się za jakieś zabiorę, to w między czasie podjem większość śliwek :)

Dlatego teraz kupiłam prawie 5 kilo śliwek – kilogram poszedł do ciasta, a resztę pożarłam sama :)

Miałam ochotę na jakaś fajną tartę ze śliwkami i w poszukiwaniu ciekawego przepisu przewertowałam większość swoich książek kucharskich oraz spasiony segregator z przepisami powycinanymi z gazet i wydrukowanymi z internetu.

Trafiłam w końcu na jakiś stary przepis zamieszczony kiedyś w Olivii – przyznaję, że największą uwagę zwrócił u mnie ten sos ajerkoniakowy :)

Ciasto ze śliwkami wyszło pyszne, a sos z ajerkoniaku palce lizać – moim zdaniem bomba do lodów – oczywiście sos tylko dla dorosłych, dla dzieci proponuję zwykłą bitą śmietanę.

Jak zrobić półkruche ciasto ze śliwkami?

Ja najpierw przygotowałam proste i szybkie ciasto półkruche. Takie ciasto różni się od ciasta kruchego przede wszystkim tym, że ma w sobie proszek do pieczenia. Stąd też jest trochę bardziej puszyste i wyższe niż kruche ciasto.

To ciasto półkruche też tu ładnie rośnie i mimo sporej ilości śliwek pozostaje puszyste.

Na ciasto układamy śliwki skórką do dołu, to zapobiegnie nadmiernemu nasączaniu ciasta sokiem  z owoców. Śliwki dodatkowo posypałam z wierzchu odrobiną cynamonu oraz płatkami migdałowymi.

Tartę ze śliwkami pieczemy w piekarniku, a następnie lekko studzimy.

Ciasto ze śliwkami możecie zjeść jeszcze na ciepło – wtedy idealnie smakuje z sosem z ajerkoniaku i gałką lodów – gorąco polecam takie połączenie!

Mam nadzieję, że ta tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym zasmakuje wam tak bardzo jak mi – dajcie znać w komentarzach.

Przepis jest na tortownicę mniej więcej 28 cm (ja piekłam w takiej), ale może być też trochę większa.

Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty oraz przepisy na ciasta z owocami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym

 ciasto ze śliwkami i ajerkoniakiem

 proste ciasto śliwkowe z ajerkoniakiem

 tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym

 

Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym przepis

tarta sliwkowa1

Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto ze śliwkami, migdałami i ajerkoniakiem.
5 z 2 ocen
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 28 cm.

Składniki

tarta ze śliwkami

składniki z ajerkoniaku

  • 0,5 szklanki śmietany kremówki - 125 ml - schłodzonej
  • 0,5 szklanki ajerkoniaku (oryginalnie jest cała szklanka likieru, ale to było dla mnie za dużo)

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem.
    3 szklanki mąki, 200 g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj jajka i śmietanę.
    2 jajka, 1/4 szklanki śmietany 18%
  • Zagnieć ciasto (w razie konieczności dodaj mąki lub śmietany).
  • Ciastem wylep tortownicę tak aby wystawało ponad nią.
  • Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście skórką do dołu ( wtedy ciasto wchłonie mniej soku z owoców).
    około 1 kg śliwek
  • Owoce posyp cynamonem i płatkami migdałów.
    cynamon, płatki migdałowe
  • Wystające brzegi ciasta załóż na śliwki.
  • Piecz 15 minut w 200 stopniach (góra/dół), następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
  • Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

sos ajerkoniakowy

  • Ubij śmietanę kremówkę aż będzie gęsta.
    0,5 szklanki śmietany kremówki
  • Dodaj ajerkoniak i delikatnie wymieszaj.
    0,5 szklanki ajerkoniaku
  • Sosem polej ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Kruche ciasto ze śliwkami

Sprawdź ten przepis
kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Sprawdź ten przepis
ciasto z owocami

Malinowa tarta bakewell

Sprawdź ten przepis
malinowa tarta bakewell