Kostka malinowa na zimno

 

kostka malinowa

 

Kostka malinowa na zimno to idealne ciasto na upalne dni.

Nie trzeba stać przy piekarniku w trakcie przygotowań, a jedzenie takiego zimnego ciasta, to czysta przyjemność :)

Czy wy też lubicie takie ciacha na zimno z galaretką?

Przepis jest bardzo prosty i jedyne czego wymaga, to czasu na schłodzenie i tężenie.

Żelkę malinową i galaretkę możecie przygotować od razu, wtedy zaoszczędzicie czasu na ich tężenie.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta na zimno – w wersji z galaretką – np. brzoskwiniowy sernik na zimno, morelowy sernik na zimno, kostkę truskawkową, albo lekki jogurtowy torcik z owocami.

 

ciasto bez pieczenia z malinami

 

ciasto malinowe na zimno

 

ciasto na zimno z malinami

 

kostka malinowa

 

kostka malinowo-śmietankowa

Kostka malinowa na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na blachę o wielkości około 24/24 cm.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 170 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Maliny przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, zagotuj.
  • Do gotujących się malin wsyp jedną galaretkę malinową, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią aluminiową lub spożywczą.
  • Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z serkiem mascarpone na gęstą masę, dodaj cukier puder i zmiksuj do połączenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut, po tym czasie pogrzej ją krótko (np. 10 sekund) w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej, tak aby stała się płynna.
  • Dodaj do żelatyny ze dwie czubate łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do ubitej śmietany i dokładnie zmiksuj.
  • Wyłóż mniej więcej połowę śmietany na herbatniki, wyrównaj powierzchnię.
  • Na śmietanę wyłóż gęste maliny - jeśli masa jest jeszcze dość płynna, to schowaj formę z ciastem na trochę do lodówki.
  • Na tężejące maliny wyłóż resztę kremu, a na nim ułóż herbatniki.
  • Przygotuj drugą galaretkę i gdy zacznie tężeć wylej ją na wierzch ciasta.
  • Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 170kcalWeglowodany: 15gBiałko: 2gTłuszcz: 12gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

kostka malinowo-śmietankowa

 

Przy przepisie inspirowałam się tym przepisem, ale podaję swoją wersję.