kostka malinowa

Przepis na lekką kostkę malinową na zimno

Dziś u mnie kostka malinowa bez pieczenia. To pyszne ciasto przygotowałam na herbatnikach, które przełożone są lekkim kremem mascarpone z zatopioną w środku malinową galaretką. Całość prezentuje się bardzo ładnie i jeszcze lepiej smakuje. Spróbujcie koniecznie!

ciasto malinowe na zimno

Kostka malinowa bez pieczenia przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie ciasta owocowe ciasta bez pieczenia, to zróbcie to ciasto na herbatnikach z malinami i mascarpone.

kostka malinowo-śmietankowa

Kostka malinowa na zimno przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto bez pieczenia z malinami i galaretką.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas całkowity 2 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 170 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na blachę o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki

składniki na kostkę malinową bez pieczenia

Instrukcja
 

Jak zrobić kostkę malinową z mascarpone na zimno

  • Maliny przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, zagotuj.
    500 g malin, 50 g cukru, 200 ml wody
  • Do gotujących się malin wsyp jedną galaretkę malinową, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią aluminiową lub spożywczą.
  • Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
    200 g herbatników
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z serkiem mascarpone na gęstą masę, dodaj cukier puder i zmiksuj do połączenia.
    500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut, po tym czasie podgrzej ją krótko (np. 10 sekund) w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej, tak aby stała się płynna.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Dodaj do żelatyny ze dwie czubate łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do ubitej śmietany i dokładnie zmiksuj.
  • Wyłóż mniej więcej połowę śmietany na herbatniki, wyrównaj powierzchnię.
  • Na śmietanę wyłóż gęste maliny – jeśli masa jest jeszcze dość płynna, to schowaj formę z ciastem na trochę do lodówki.
  • Na tężejące maliny wyłóż resztę kremu, a na nim ułóż herbatniki.
  • Przygotuj drugą galaretkę i gdy zacznie tężeć wylej ją na wierzch ciasta.
  • Całość schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 170kcalWeglowodany: 15gBiałko: 2gTłuszcz: 12gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe ciasto na zimno z malinami, ciasto z galaretką na zimno, malinowe ciasto bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto bez pieczenia z malinami

Malinowe ciasto z mascarpone bez pieczenia – uwagi

Kostka malinowa na zimno to idealne ciasto na upalne dni.

Nie trzeba stać przy piekarniku w trakcie przygotowań, a jedzenie takiego zimnego ciasta, to czysta przyjemność :)

Czy wy też lubicie takie ciacha na zimno z galaretką?

Przepis jest bardzo prosty i jedyne czego wymaga, to czasu na schłodzenie i tężenie.

Będziecie potrzebować do tego przepisu herbatniki, maliny (mogą być mrożone), galaretki, serek mascarpone, śmietanę kremówkę i żelatynę.

Żelkę malinową i galaretkę możecie przygotować od razu, wtedy zaoszczędzicie czasu na ich tężenie.

Aby zrobić żelkę malilnową maliny zagotuj w garnku z odrobiną wody i cukru, do gorących malin dodaj jedną galaretkę malinową, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.

W tym czasie przygotuj drugą galaretkę i również odstaw ją do momentu aż zacznie tężeć.

Dopiero wtedy zacznij robić krem.

Gotową kostkę malinową schowaj do lodówki, aby dobrze stężała.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta na zimno – w wersji z galaretką – np. brzoskwiniowy sernik na zimno, morelowy sernik na zimno, kostkę truskawkową, albo lekki jogurtowy torcik z owocami.

ciasto na zimno z malinami
kostka malinowa
kostka malinowo-śmietankowa

Inspiracja przepisem z bloga „Kulinarne Przeboje”, ale podaję swoją wersję.

Polecane przepisy na ciasta warstwowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta warstwowe, które idealnie sprawdzą się na różnych imprezach i świętach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: