Kostka malinowa na zimno

 

kostka malinowa

 

Kostka malinowa na zimno to idealne ciasto na upalne dni.

Nie trzeba stać przy piekarniku w trakcie przygotowań, a jedzenie takiego zimnego ciasta, to czysta przyjemność 🙂

Czy wy też lubicie takie ciacha na zimno z galaretką?

Przepis jest bardzo prosty i jedyne czego wymaga, to czasu na schłodzenie i tężenie.

Żelkę malinową i galaretkę możecie przygotować od razu, wtedy zaoszczędzicie czasu na ich tężenie.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta na zimno – w wersji z galaretką – np. brzoskwiniowy sernik na zimno, morelowy sernik na zimno, kostkę truskawkową, albo lekki jogurtowy torcik z owocami.

 

ciasto bez pieczenia z malinami

 

ciasto malinowe na zimno

 

ciasto na zimno z malinami

 

kostka malinowa

 

Kostka malinowa na zimno
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na blachę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • około 200 g herbatników
  • 500 g malin
  • 50 g cukru
  • 200 ml wody
  • 2 galaretki malinowe (albo inne czerwone)
  • 500 ml zimnej śmietany kremówki
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • około 4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny + trochę wody do niej
Wykonanie
  1. Maliny przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, zagotuj.
  2. Do gotujących się malin wsyp jedną galaretkę malinową, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  3. Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią aluminiową lub spożywczą.
  4. Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
  5. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z serkiem mascarpone na gęstą masę, dodaj cukier puder i zmiksuj do połączenia.
  6. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut, po tym czasie pogrzej ją krótko (np. 10 sekund) w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej, tak aby stała się płynna.
  7. Dodaj do żelatyny ze dwie czubate łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  8. Wlej żelatynę do ubitej śmietany i dokładnie zmiksuj.
  9. Wyłóż mniej więcej połowę śmietany na herbatniki, wyrównaj powierzchnię.
  10. Na śmietanę wyłóż gęste maliny - jeśli masa jest jeszcze dość płynna, to schowaj formę z ciastem na trochę do lodówki.
  11. Na tężejące maliny wyłóż resztę kremu, a na nim ułóż herbatniki.
  12. Przygotuj drugą galaretkę i gdy zacznie tężeć wylej ją na wierzch ciasta.
  13. Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 170 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 15 g Błonnik: 2 g Białka: 2 g

 

 

kostka malinowo-śmietankowa

 

Przy przepisie inspirowałam się tym przepisem, ale podaję swoją wersję.