Przepis na lekką kostkę malinową na zimno

kostka malinowa


Kostka malinowa na zimno to idealne ciasto na upalne dni.

Nie trzeba stać przy piekarniku w trakcie przygotowań, a jedzenie takiego zimnego ciasta, to czysta przyjemność :)

Czy wy też lubicie takie ciacha na zimno z galaretką?

Przepis jest bardzo prosty i jedyne czego wymaga, to czasu na schłodzenie i tężenie.

Będziecie potrzebować do tego przepisu herbatniki, maliny (mogą być mrożone), galaretki, serek mascarpone, śmietanę kremówkę i żelatynę.

Żelkę malinową i galaretkę możecie przygotować od razu, wtedy zaoszczędzicie czasu na ich tężenie.

Aby zrobić żelkę malilnową maliny zagotuj w garnku z odrobiną wody i cukru, do gorących malin dodaj jedną galaretkę malinową, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.

W tym czasie przygotuj drugą galaretkę i również odstaw ją do momentu aż zacznie tężeć.

Dopiero wtedy zacznij robić krem.

Gotową kostkę malinową schowaj do lodówki, aby dobrze stężała.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta na zimno – w wersji z galaretką – np. brzoskwiniowy sernik na zimno, morelowy sernik na zimno, kostkę truskawkową, albo lekki jogurtowy torcik z owocami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 5 ocen
Postaw mi kawę

ciasto bez pieczenia z malinami

ciasto malinowe na zimno

ciasto na zimno z malinami

kostka malinowa

Kostka malinowa na zimno przepis do druku

kostka malinowo-śmietankowa

Kostka malinowa na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto bez pieczenia z malinami i galaretką.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 170 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na blachę o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Maliny przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, zagotuj.
    500 g malin, 50 g cukru, 200 ml wody
  • Do gotujących się malin wsyp jedną galaretkę malinową, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią aluminiową lub spożywczą.
  • Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
    200 g herbatników
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z serkiem mascarpone na gęstą masę, dodaj cukier puder i zmiksuj do połączenia.
    500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut, po tym czasie podgrzej ją krótko (np. 10 sekund) w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej, tak aby stała się płynna.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Dodaj do żelatyny ze dwie czubate łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do ubitej śmietany i dokładnie zmiksuj.
  • Wyłóż mniej więcej połowę śmietany na herbatniki, wyrównaj powierzchnię.
  • Na śmietanę wyłóż gęste maliny - jeśli masa jest jeszcze dość płynna, to schowaj formę z ciastem na trochę do lodówki.
  • Na tężejące maliny wyłóż resztę kremu, a na nim ułóż herbatniki.
  • Przygotuj drugą galaretkę i gdy zacznie tężeć wylej ją na wierzch ciasta.
  • Całość schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 170kcalWeglowodany: 15gBiałko: 2gTłuszcz: 12gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe ciasto na zimno z malinami, ciasto z galaretką na zimno, malinowe ciasto bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

kostka malinowo-śmietankowa

Inspiracja przepisem z bloga „Kulinarne Przeboje”, ale podaję swoją wersję.

Kostka czarna porzeczka

Sprawdź ten przepis
kostka czarna porzeczka

Kostka orzechowo-kajmakowa

Sprawdź ten przepis
kostka orzechowo-kajmakowa

Kostka jabłkowa z kajmakiem

Sprawdź ten przepis
kostka jabłkowa z kajmakiem