Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kostka truskawkowa

Kostka truskawkowa

 

sernik na zimno z truskawkami

 

Ta kostka truskawkowa to idealne ciasto na ciepłe i gorące letnie dni – delikatny czekoladowy biszkopt, pyszny leciutki sernik cytrynowy z jogurtem naturalnym, truskawki i galaretka.

Całość smakuje przepysznie, leciutko i orzeźwiająco.

Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne, leciutkie i co za tym idzie – mniej kaloryczne 😀

A co jak co – my kobietki lubimy dbać o linię 😀

Koniecznie spróbujcie mojej leciutkiej wersji sernika na zimno – a jak skończą się truskawki, to zastąpcie je brzoskwiniami, malinami, porzeczkami i co wam tam jeszcze wpadnie do głowy.

Jeśli nie macie ochoty na pieczenie biszkoptu – nie ma sprawy – kupcie biszkopciki i włóżcie nimi dno foremki – tadam 😉 wtedy już nic was nie zmusi do odpalania piekarnika 😉

Możecie jeszcze przetestować mój przepis na truskawkowy sernik na zimno, albo rewelacyjny sernik na zimno z galaretką w środku (tym zrobicie niezłe wrażenie na innych).

 

sernik z truskawkami

 

kostka sernikowa z truskawkami

 

kostka truskawkowa

 

sernik z truskawkami

 

sernik z galaretką i truskawkami

 

5 from 1 reviews
Kostka truskawkowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasta
Ilość: 16
Składniki
biszkopt czekoladowy:
  • 2 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki
  • 10 g gorzkiego kakao (mniej więcej łyżka)
masa sernikowa:
  • 500 g dobrego (gęstego) twarogu na serniki (użyłam Piątnicy)
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego - może być grecki
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 15 g żelatyny (jeśli używasz rzadszego twarogu, to użyj jej około 25 g)
  • woda do żelatyny
  • 150 g cukru pudru
dodatkowo:
  • około 500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka zmiksuj aż będą gęste - dodaj cukier i miksuj, aż masa stanie się biała i lśniąca.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
  3. Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj mąkę i wymieszaj łopatką.
  4. Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm i wyrównaj wierzch.
  5. Piecz w 170 stopniach przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź - możesz też biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny - ja nasączałam, bo nie lubię suchego biszkoptu.
masa twarogowa:
  1. W dużej misie zmiksuj twaróg, jogurt naturalny i cukier puder.
  2. Dodaj skórkę startą z cytryny i wymieszaj.
  3. Żelatynę zalej wodą tak aby sięgała trochę powyżej powierzchni żelatyny, odstaw do napęcznienia.
  4. Pogrzej żelatynę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak aby stała się płynna (w mikrofalówce wystarczy około 2-30 sekund), dodaj do żelatyny dużą łyżkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej żelatynę do sernika i energicznie wymieszaj.
  6. Przelej masę na biszkoptowy spód i schowaj do lodówki do zgęstnienia.
wykończenie:
  1. Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Truskawki umyj i przekrój na pół lub na ćwiartki i ułóż je na serniku.
  3. Tężejącą galaretkę wylej na truskawki i schowaj do lodówki, aby zupełnie stężała (nie wylewaj zbyt płynnej galaretki na ciasto, bo może spłynąć na sam dół :)).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 103 Tłuszcze: 1,8 g Węglowodany: 15,3 g Błonnik: 0,5 g Białka: 6,5 g
 

 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux