Kostka truskawkowa

 

sernik na zimno z truskawkami

 

Ta kostka truskawkowa to idealne ciasto na ciepłe i gorące letnie dni – delikatny czekoladowy biszkopt, pyszny leciutki sernik cytrynowy z jogurtem naturalnym, truskawki i galaretka.

Całość smakuje przepysznie, leciutko i orzeźwiająco.

Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne, leciutkie i co za tym idzie – mniej kaloryczne :D

A co jak co – my kobietki lubimy dbać o linię :D

Koniecznie spróbujcie mojej leciutkiej wersji sernika na zimno – a jak skończą się truskawki, to zastąpcie je brzoskwiniami, malinami, porzeczkami i co wam tam jeszcze wpadnie do głowy.

Jeśli nie macie ochoty na pieczenie biszkoptu – nie ma sprawy – kupcie biszkopciki i włóżcie nimi dno foremki – tadam ;) wtedy już nic was nie zmusi do odpalania piekarnika ;)

Możecie jeszcze przetestować mój przepis na truskawkowy sernik na zimno, albo rewelacyjny sernik na zimno z galaretką w środku (tym zrobicie niezłe wrażenie na innych).

 

sernik z truskawkami

 

kostka sernikowa z truskawkami

 

kostka truskawkowa

 

sernik z truskawkami

 

sernik z galaretką i truskawkami

 

sernik na zimo z galaretką

Kostka truskawkowa

Wypieki Beaty
Przepis na formę około 24/24 cm.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 4 godz 12 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 103 kcal

Składniki
  

biszkopt czekoladowy:

masa sernikowa:

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj aż będą gęste - dodaj cukier i miksuj, aż masa stanie się biała i lśniąca.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj mąkę i wymieszaj łopatką.
  • Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm i wyrównaj wierzch.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź - możesz też biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny - ja nasączałam, bo nie lubię suchego biszkoptu.

masa twarogowa:

  • W dużej misie zmiksuj twaróg, jogurt naturalny i cukier puder.
  • Dodaj skórkę startą z cytryny i wymieszaj.
  • Żelatynę zalej wodą tak aby sięgała trochę powyżej powierzchni żelatyny, odstaw do napęcznienia.
  • Pogrzej żelatynę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak aby stała się płynna (w mikrofalówce wystarczy około 2-30 sekund), dodaj do żelatyny dużą łyżkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do sernika i energicznie wymieszaj.
  • Przelej masę na biszkoptowy spód i schowaj do lodówki do zgęstnienia.

wykończenie:

  • Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  • Truskawki umyj i przekrój na pół lub na ćwiartki i ułóż je na serniku.
  • Tężejącą galaretkę wylej na truskawki i schowaj do lodówki, aby zupełnie stężała (nie wylewaj zbyt płynnej galaretki na ciasto, bo może spłynąć na sam dół :)).

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 103kcalWeglowodany: 15.3gBiałko: 6.5gTłuszcz: 1.8gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!