Przepis na kostkę truskawkową na zimno
Ta kostka truskawkowa to idealne ciasto na ciepłe i gorące letnie dni – delikatny czekoladowy biszkopt, pyszny leciutki sernik cytrynowy z jogurtem naturalnym, truskawki i galaretka.
Całość smakuje przepysznie, leciutko i orzeźwiająco.
Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne, leciutkie i co za tym idzie – mniej kaloryczne :D
A co jak co – my kobietki lubimy dbać o linię :D
Koniecznie spróbujcie mojej lekkiej wersji sernika na zimno – a jak skończą się truskawki, to zastąpcie je brzoskwiniami, malinami, porzeczkami i co wam tam jeszcze wpadnie do głowy.
Jeśli nie macie ochoty na pieczenie biszkoptu – nie ma sprawy – kupcie biszkopciki i włóżcie nimi dno foremki – tadam ;) wtedy już nic was nie zmusi do odpalania piekarnika ;)
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
Zacznijcie od upieczenia czekoladowego biszkoptu. Biszkopt możecie upiec wcześniej i przechować go szczelnie zawinięty folią spożywczą. Poniżej podaję mój przepis na biszkopt czekoladowy, ale możecie oczywiście skorzystać ze swojego ulubionego.
Zamiast biszkoptu czekoladowego możecie zrobić również tradycyjny biały biszkopt.
Jak macie już gotowy biszkopt, to przygotowujemy masę do sernika na zimno.
Ja jak zwykle polecam do sernika dobry tłusty twaróg sernikowy. Ja używam twaróg z wiaderka, bo tak jest mi szybciej i wygodniej. Zawsze kupuję tłusty twaróg (najchętniej firmy Piątnica), wtedy wiem, że sernik pięknie się zsiądziecie i nie sprawi mi żadnych przykrych niespodzianek. Jeśli macie taki rzadszy i bardziej mokry twaróg na serniki, to nie dawajcie do masy sernikowej całego jogurtu – on go jeszcze dodatkowo rozrzedzi. Użyjcie połowę jogurtu. Możecie też użyć więcej żelatyny.
Gotową masę sernikową wylewamy na biszkopt i chowamy do lodówki, tak aby masa stężała.
W tym czasie przygotujcie galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu.
Galaretka musi zaczynać tężeć (gęstnieć) zanim wylejecie ją na ciasto. Inaczej spłynie wam z ciasta pod spód.
Jeśli chcecie grubszą warstwę galaretki, to możecie przygotować ją z dwóch opakowań.
Przed wylaniem galaretki nałóżcie na ciasto pokrojone truskawki.
Ciasto z galaretką chowamy ponownie do lodówki na kilka godzin – tak aby galaretka dobrze stężała.
Sernik na zimno z truskawkami najlepiej jest kroić lekko rozgrzanym nożem. Ja go wkładam pod strumień gorącej wody z kranu i tak trzymam przez chwilę. Dzięki temu sernik na zimo łatwiej się kroi :)
Mam nadzieję, że moja kostka truskawkowa przypadnie wam do smaku i będziecie ją często przygotowywać :)
Jeśli lubicie serniki na zimno, to możecie jeszcze przetestować mój przepis na truskawkowy sernik na zimno, albo rewelacyjny sernik na zimno z galaretką w środku (tym zrobicie niezłe wrażenie na innych).
Kostka truskawkowa przepis do druku

Kostka truskawkowa
Wyposażenie
- Przepis na formę około 24/24 cm.
Składniki
biszkopt czekoladowy:
- 2 białka z jajek rozmiar L
- 2 żółtka
- 70 g cukru - 1/3 szklanki
- 50 g mąki pszennej - 1/3 szklanki
- 10 g gorzkiego kakao (mniej więcej łyżka)
masa sernikowa:
- 500 g twarogu na serniki (gęstego) - użyłam Piątnicy
- 300 g jogurtu naturalnego gęstego - może być grecki
- skórka starta z jednej cytryny
- 15 g żelatyny (jeśli używasz rzadszego twarogu, to użyj jej około 25 g)
- woda do żelatyny
- 150 g cukru pudru - 1 szklanka
dodatkowo:
- około 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Instrukcja
biszkopt:
- Białka zmiksuj aż będą gęste - dodaj cukier i miksuj, aż masa stanie się biała i lśniąca.2 białka, 70 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.50 g mąki pszennej, 10 g gorzkiego kakao
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj mąkę i wymieszaj łopatką.
- Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm i wyrównaj wierzch.
- Piecz w 170 stopniach przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź - możesz też biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny - ja nasączałam, bo nie lubię suchego biszkoptu.
masa twarogowa:
- W dużej misie zmiksuj twaróg, jogurt naturalny i cukier puder.500 g twarogu na serniki, 300 g jogurtu naturalnego, 150 g cukru pudru
- Dodaj skórkę startą z cytryny i wymieszaj.skórka starta z jednej cytryny
- Żelatynę zalej wodą tak aby sięgała trochę powyżej powierzchni żelatyny, odstaw do napęcznienia.15 g żelatyny, woda
- Pogrzej żelatynę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak aby stała się płynna (w mikrofalówce wystarczy około 2-30 sekund), dodaj do żelatyny dużą łyżkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
- Wlej żelatynę do sernika i energicznie wymieszaj.
- Przelej masę na biszkoptowy spód i schowaj do lodówki do zgęstnienia.
wykończenie:
- Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.1 galaretka
- Truskawki umyj i przekrój na pół lub na ćwiartki i ułóż je na serniku.około 500 g truskawek
- Tężejącą galaretkę wylej na truskawki i schowaj do lodówki, aby zupełnie stężała (nie wylewaj zbyt płynnej galaretki na ciasto, bo może spłynąć na sam dół :)).