Uważam, że dobrych serników nigdy za wiele, więc dziś mam kolejny świetny przepis – zapraszam na sernik z borówkami na lekkim kruchym spodzie :)
W zeszłym roku robiłam już sernik jagodowy, w tym roku był też sernik z jagodami w wersji na zimno, a teraz będzie kolejna wersja – zupełnie odmienna od poprzednich (oczywiście zamiast borówek możecie użyć do ciasta jagody).
Pomysł na ten sernik zrodził się przy przeglądaniu „Smaków życia” – niestety przepis podany w gazecie był bardzo niedopracowany – szczególnie jeśli chodzi o opis wykonania. Dlatego zmieniłam go trochę i przygotowałam na swój sposób – wyszedł idealny, więc i Was zachęcam do jego upieczenia.
Wierzch ciasta dodatkowo zapiekłam z jogurtem greckim, ale możecie z tego zrezygnować.
Z tej porcji otrzymacie sporą blachę ciasta – mniej więcej 19/33 cm.
Sernik z borówkami na kruchym spodzie
- 200 g mąki
- 60 g masła
- 60 g margaryny
- 3 żółtka z dużych jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru (około 4 bardziej czubate łyżki)
- opcjonalnie 1 łyżka śmietany (do nadania odpowiedniej konsystencji)
- 1 kg twarogu sernikowego (użyłam Piątnicę, która jest bardzo gęsta)
- 5 jajek
- 50 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g borówek lub jagód
- szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli ciasto nie chce się skleić, to dodaj trochę śmietany lub zimnej wody.
- Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę (możesz go też przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy zamiast wałkować go możesz zetrzeć je na tarce o grubych oczkach).
- Ciasto rozwałkuj cienko, albo zetrzyj na tarce i wyłóż do przygotowanej foremki.
- Podpiecz je przez 10 minut w 180 stopniach.
- Utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj twaróg i pozostałe składniki - poza owocami.
- Krótko zmiksuj - do połączenia składników.
- Wylej masę sernikową na podpieczony spód, na wierzch wyłóż owoce i lekko je dociśnij.
- Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik przez godzinę i 15 minut.
- Jogurt grecki zmieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na wierzch sernika pod koniec pieczenia.
- Popiecz ciasto jeszcze przez 15 minut (w tej samej temperaturze).
- Po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do wystudzenia.
- Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Czy borówki mogą być mrożone czy odmrozoc wcześniej??
Tak, mogą być mrożone :|)
Upiekłam sernik wg Twojego przepisu – palce lizać! wyglądał spektakularnie za sprawą tej jogurtowej polewy przez którą prześwitywały borówki. Dziękuję za przepis -pozdrawiam :))))
Bardzo się cieszę :) Jeżeli masz jakieś jego zdjęcie to będę wdzięczna jeżeli się nim podzielisz :)
Niestety nie zrobiłam zdjęcia po upieczeniu, ale dziś wzięłam kawałek sernika do pracy – załączam zdjęcie :)
Przepiękny :)