Uważam, że dobrych serników nigdy za wiele, więc dziś mam kolejny świetny przepis – zapraszam na sernik z borówkami na lekkim kruchym spodzie :)

W zeszłym roku robiłam już sernik jagodowy, w tym roku był też sernik z jagodami w wersji na zimno, a teraz będzie kolejna wersja – zupełnie odmienna od poprzednich (oczywiście zamiast borówek możecie użyć do ciasta jagody).

Pomysł na ten sernik zrodził się przy przeglądaniu „Smaków życia” – niestety przepis podany w gazecie był bardzo niedopracowany – szczególnie jeśli chodzi o opis wykonania. Dlatego zmieniłam go trochę i przygotowałam na swój sposób – wyszedł idealny, więc i Was zachęcam do jego upieczenia.

Wierzch ciasta dodatkowo zapiekłam z jogurtem greckim, ale możecie z tego zrezygnować.

Z tej porcji otrzymacie sporą blachę ciasta – mniej więcej 19/33 cm.

 

sernik z borówkami1

sernik z borówkami3

sernik z borówkami2

 

sernik z borówkami

Sernik z borówkami na kruchym spodzie

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

spód:

sernik:

masa śmietanowa:

  • szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)

Instrukcja
 

spód:

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli ciasto nie chce się skleić, to dodaj trochę śmietany lub zimnej wody.
  • Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę (możesz go też przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy zamiast wałkować go możesz zetrzeć je na tarce o grubych oczkach).
  • Ciasto rozwałkuj cienko, albo zetrzyj na tarce i wyłóż do przygotowanej foremki.
  • Podpiecz je przez 10 minut w 180 stopniach.

sernik:

  • Utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj twaróg i pozostałe składniki - poza owocami.
  • Krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  • Wylej masę sernikową na podpieczony spód, na wierzch wyłóż owoce i lekko je dociśnij.
  • Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik przez godzinę i 15 minut.
  • Jogurt grecki zmieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na wierzch sernika pod koniec pieczenia.
  • Popiecz ciasto jeszcze przez 15 minut (w tej samej temperaturze).
  • Po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do wystudzenia.
  • Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!