sernik limonkowy z jagodami 11

 

Dziś mam dla Was cudo – sernik limonkowy z jagodami tudzież borówkami – wybór należy do Was :)

Przy tej okazji muszę napisać słówko lub dwa o twarogu.

Jak wiecie najczęściej używam twarogu w wiaderku Piątnica – nie jest to żadna reklama – po prostu jest najlepszy.

Jednakże ostatnio nie było go w sklepie i kupiłam twaróg President – trochę się go obawiałam i okazało się, że słusznie.

Twaróg jest rzadki :( a co za tym idzie średnio nadaje się do wypieków.

Wzięłam się na sposób – gęste sito wyłożyłam pieluchą tetrową, wyłożyłam na to twaróg i na noc do odcieknięcia. Rano okazało się, że z kilograma twarogu zostało 750 g – zgroza (na szczęście dokładnie tyle potrzebowałam do przepisu).

Moja konkluzja – jeśli kupujecie twaróg w wiaderku to przeprowadźcie na nim test łyżki – wbijcie ją w środek – jeśli nie stoi, to znaczy, że twaróg jest rzadki.

Często w Waszych komentarzach pojawia się, że sernik nie wyszedł – tak pieczony jak i na zimno, a potem się okazuje, że twaróg był właśnie rzadki. W takim przypadku – jeśli nie macie czasu na odsączanie przez noc, to nie dodawajcie już do twarogu żadnego mleka, śmietanki czy jogurtu (często są one używane w przepisach na serniki), a jeśli robicie sernik na zimno, to od razu więcej żelatyny.

To tyle w temacie twarogowym czas na serniczek :)

Z przepisu otrzymacie dużą blachę – taką około 20/40 cm.
sernik limonkowy z jagodami 4

 

sernik limonkowy z jagodami 2

 

sernik limonkowy z jagodami 7

 

sernik limonkowy z jagodami 8

 

sernik limonkowy z jagodami 9

 

bluberry cheesecake

Sernik limonkowy z jagodami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

masa twarogowa:

frużelina:

Instrukcja
 

frużelina:

  • Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier oraz sok z cytryny - zagotuj aż owoce lekko zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj.
  • Odstaw frużelinę do wystudzenia.

spód:

  • Ciastka zmiksuj razem z kremem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  • Wylep ciastkami spód formy o wielkości około 20/40 cm.
  • masa twarogowa:
  • W dużej misie umieść wszystkie składniki i krótko zmiksuj.
  • Wyłóż masę na spód z ciastek.

wykończenie:

  • Odłóż do miseczki część frużeliny - przyda się do dekoracji, a resztę nałóż na wierzch sernika, końcówką noża lekko przemieszaj frużelinę.
  • Piecz w 150 stopniach przez około godzinę.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku aż zupełnie wystygnie.
  • Schłódź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
  • Podawaj z bitą śmietaną i odłożoną frużeliną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!