Przepis na sernik z limonką i jagodami

sernik limonkowy z jagodami 11


Dziś mam dla Was cudo – sernik limonkowy z jagodami tudzież borówkami – wybór należy do Was :)

Przy tej okazji muszę napisać słówko lub dwa o twarogu.

Jak wiecie najczęściej używam twarogu w wiaderku Piątnica – nie jest to żadna reklama – po prostu jest najlepszy.

Jednakże ostatnio nie było go w sklepie i kupiłam twaróg President – trochę się go obawiałam i okazało się, że słusznie.

Twaróg jest rzadki :( a co za tym idzie średnio nadaje się do wypieków.

Wzięłam się na sposób – gęste sito wyłożyłam pieluchą tetrową, wyłożyłam na to twaróg i na noc do odcieknięcia.

Rano okazało się, że z kilograma twarogu zostało 750 g – zgroza (na szczęście dokładnie tyle potrzebowałam do przepisu).

Moja konkluzja – jeśli kupujecie twaróg w wiaderku to przeprowadźcie na nim test łyżki – wbijcie ją w środek – jeśli nie stoi, to znaczy, że twaróg jest rzadki.

Często w Waszych komentarzach pojawia się, że sernik nie wyszedł – tak pieczony jak i na zimno, a potem się okazuje, że twaróg był właśnie rzadki. W takim przypadku – jeśli nie macie czasu na odsączanie przez noc, to nie dodawajcie już do twarogu żadnego mleka, śmietanki czy jogurtu (często są one używane w przepisach na serniki), a jeśli robicie sernik na zimno, to od razu więcej żelatyny.

To tyle w temacie twarogowym czas na serniczek :)

Teraz bierzcie się do roboty i upieczcie ten limonkowy sernik z jagodami.

Z przepisu otrzymacie dużą blachę – taką około 20/40 cm.

Ps.

Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę


sernik limonkowy z jagodami 4

 

sernik limonkowy z jagodami 2

 

sernik limonkowy z jagodami 7

 

sernik limonkowy z jagodami 8

 

sernik limonkowy z jagodami 9

 

Sernik limonkowy z jagodami przepis

bluberry cheesecake

Sernik limonkowy z jagodami

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i orzeźwiający sernik z limonkami i jagodami lub borówkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
6 godz
Czas całkowity 7 godz 30 minut
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki

spód:

  • około 320 g ciastek markiz z waniliowym kremem
  • 60 g masła rozpuszczonego

masa twarogowa:

  • 750 g twarogu tłustego (użyłam z wiaderka)
  • 150 g cukru (wg mnie można dać mniej)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z trzech limonek plus skórka z dwóch
  • 40 g mąki pszennej 3 łyżki
  • 3 jajka - użyłam rozmiar L

frużelina:

Instrukcja
 

frużelina:

  • Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier oraz sok z cytryny - zagotuj aż owoce lekko zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
    250 g borówek, 100 g cukru, 1/3 szklanki wody, sok
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj.
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Odstaw frużelinę do wystudzenia.

spód:

  • Ciastka zmiksuj razem z kremem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    około 320 g ciastek markiz, 60 g masła
  • Wylep ciastkami spód formy o wielkości około 20/30 cm.

masa twarogowa:

  • W dużej misie umieść wszystkie składniki i krótko zmiksuj.
    750 g twarogu, 150 g cukru, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, sok, 3 jajka, 40 g mąki pszennej
  • Wyłóż masę na spód z ciastek.

wykończenie:

  • Odłóż do miseczki część frużeliny - przyda się do dekoracji, a resztę nałóż na wierzch sernika, końcówką noża lekko przemieszaj frużelinę.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku aż zupełnie wystygnie.
  • Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
  • Podawaj z bitą śmietaną i odłożoną frużeliną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Sernik rosyjski

Sprawdź ten przepis
sernik rosyjski

Cynamonowy sernik z jabłkami

Sprawdź ten przepis
cynamonowy sernik z jabłkami

Sernik sezamowo-daktylowy

Sprawdź ten przepis
sernik egzotyczny