Mam dla Was małe co nieco – akurat na małego głoda ;)
Zapraszam na muffinki daktylowe z pekanami i masą czekoladowej polewy.
Te muffinki to lekko zmieniony przepis na muffinki klonowe z Moich Wypieków. Zamiast czekolady dodałam masę pokrojonych daktyli – a co mi tam :)
Wiem, że pekany są czasami trudno dostępne, więc spokojnie możecie je zastąpić orzechami włoskimi. W ostateczności możecie użyć dowolne orzechy – muffinki i tak będą pyszne :)
I koniecznie polejcie je grubą warstwą czekolady – wtedy to już nikt się im nie oprze.
Z tej porcji wyszło mi 13 babeczek, więc starczy dla każdego głodomora i łasucha ;)

Muffinki daktylowe z pekanami
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 50 ml syropu klonowego
- 250 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 100 g posiekanych daktyli
- 75 g posiekanych orzechów pekan
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki (bez bakalii).
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników (jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to muffinki po upieczeniu mogą być twarde).
- Dodaj daktyle i orzechy - lekko zamieszaj.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - do mniej więcej 2/3 wysokości (dałam trochę więcej).
- Piecz w 200 stopniach przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Możesz udekorować je rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!