Mam dla Was małe co nieco – akurat na małego głoda ;)

Zapraszam na muffinki daktylowe z pekanami i masą czekoladowej polewy.

Te muffinki to lekko zmieniony przepis na muffinki klonowe z Moich Wypieków. Zamiast czekolady dodałam masę pokrojonych daktyli – a co mi tam :)

Wiem, że pekany są czasami trudno dostępne, więc spokojnie możecie je zastąpić orzechami włoskimi. W ostateczności możecie użyć dowolne orzechy – muffinki i tak będą pyszne :)

I koniecznie polejcie je grubą warstwą czekolady – wtedy to już nikt się im nie oprze.

Z tej porcji wyszło mi 13 babeczek, więc starczy dla każdego głodomora i łasucha ;)

 

muffinki daktylowe z pekanami2

muffinki daktylowe z pekanami1

muffinki daktylowe z pekanami5

muffinki daktylowe z pekanami4

muffinki daktylowe

Muffinki daktylowe z pekanami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 12

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki (bez bakalii).
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników (jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to muffinki po upieczeniu mogą być twarde).
  • Dodaj daktyle i orzechy - lekko zamieszaj.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - do mniej więcej 2/3 wysokości (dałam trochę więcej).
  • Piecz w 200 stopniach przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Możesz udekorować je rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!