Muffinki z żurawinami i kardamonem

muffinki z żurawinami

 

Muffinki z żurawinami i kardamonem polecają się na święta :)

Zresztą one są idealne i bez świąt :D

Maślane ciasto, aromatyzowane pomarańczą, pełne świeżej żurawiny (albo mrożonej) i posiekanych orzechów włoskich, do tego sporo kardamonu i przepis na idealne babeczki gotowy.

Uwierzcie mi, że trudno się Wam będzie od nich oderwać i na pewno szybko znikną ze stołu.

Idealnie będą pasować do kubka gorącego kakao, czy też ciepłego mleka z miodem – a do tego płonący kominek …. rozmarzyłam się :)

Kto nie ma kominka, to niech sobie chociaż włączy lampki choinkowe – nastrój gwarantowany :)

Ja z podanej porcji upiekłam 12 babeczek – chociaż ciasto tak napchałam do papilotek, że potem się bałam, że poucieka w trakcie pieczenia ;)

Jakoś dały radę, więc też możecie napychać na maksa, albo dołóżcie z jedną papilotkę.

Ps. Do dekoracji użyłam dodatkowo pokrojony w plasterki owoc kumkwatu – to na wypadek, gdybyście byli zainteresowani :)

Jeśli lubicie takie smaki, to koniecznie wypróbujcie też przepis na babeczki z białą czekoladą i klemantynkami – przeeeepyszne :D

świąteczne babeczki

 

babeczki pomarańczowe

 

babeczki żurawinowe

 

babeczki pomarańczowe

 

świąteczne babeczki

 

muffinki z żurawinami

 

babeczki z żurawinami

 

muffinki z żurawinami

Muffinki z żurawinami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12

Składniki
  

babeczki:

lukier:

Instrukcja
 

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni.
  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • W trakcie zmieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kardamonem, cynamonem i solą.
  • Mleko wymieszaj z jogurtem lub śmietaną.
  • Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i po każdy jajku po łyżce mąki.
  • Dodaj resztę mąki na zmianę z mlekiem z jogurtem.
  • Mieszaj krótko - tylko do wymieszania składników.
  • Do ciasta dodaj posiekane orzechy oraz żurawiny, wymieszaj łyżką.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - około 12-13 dość wysokich.
  • Piecz muffinki przez 5 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 15-18 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj po łyżeczce sok pomarańczowy - do momentu aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję - nie rób go zbyt rzadkiego, bo spłynie z babeczek.
  • Polej lukrem babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znaleziony u Sally :)