Muffinki z żurawinami i kardamonem
Muffinki z żurawinami i kardamonem polecają się na święta :)
Zresztą one są idealne i bez świąt :D
Maślane ciasto, aromatyzowane pomarańczą, pełne świeżej żurawiny (albo mrożonej) i posiekanych orzechów włoskich, do tego sporo kardamonu i przepis na idealne babeczki gotowy.
Uwierzcie mi, że trudno się Wam będzie od nich oderwać i na pewno szybko znikną ze stołu.
Idealnie będą pasować do kubka gorącego kakao, czy też ciepłego mleka z miodem – a do tego płonący kominek …. rozmarzyłam się :)
Kto nie ma kominka, to niech sobie chociaż włączy lampki choinkowe – nastrój gwarantowany :)
Ja z podanej porcji upiekłam 12 babeczek – chociaż ciasto tak napchałam do papilotek, że potem się bałam, że poucieka w trakcie pieczenia ;)
Jakoś dały radę, więc też możecie napychać na maksa, albo dołóżcie z jedną papilotkę.
Ps. Do dekoracji użyłam dodatkowo pokrojony w plasterki owoc kumkwatu – to na wypadek, gdybyście byli zainteresowani :)
Jeśli lubicie takie smaki, to koniecznie wypróbujcie też przepis na babeczki z białą czekoladą i klemantynkami – przeeeepyszne :D

Muffinki z żurawinami
Składniki
babeczki:
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 115 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
- 120 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 80 ml mleka
- skórka starta z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 180 g świeżej lub mrożonej żurawiny (nie trzeba jej wcześniej rozmrażać)
lukier:
- 120 g cukru pudru
- kilka łyżeczek soku z pomarańczy
Instrukcja
- Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni.
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- W trakcie zmieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kardamonem, cynamonem i solą.
- Mleko wymieszaj z jogurtem lub śmietaną.
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i po każdy jajku po łyżce mąki.
- Dodaj resztę mąki na zmianę z mlekiem z jogurtem.
- Mieszaj krótko - tylko do wymieszania składników.
- Do ciasta dodaj posiekane orzechy oraz żurawiny, wymieszaj łyżką.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - około 12-13 dość wysokich.
- Piecz muffinki przez 5 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 15-18 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj po łyżeczce sok pomarańczowy - do momentu aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję - nie rób go zbyt rzadkiego, bo spłynie z babeczek.
- Polej lukrem babeczki.
Przepis znaleziony u Sally :)