Babeczki z białą czekoladą i klementynkami

To już ostatni przedświąteczny przepis – dam Wam szansę na spokojne przejrzenie wszystkich moich propozycji i wybór tych najlepszych :)

Chciałam Wam zaproponować pyszne babeczki z białą czekoladą i smaku klementynek – w trakcie pieczenia po domu roznosił się nieziemski zapach :)

Babeczki jak zwykle są szybkie do przygotowania i bardzo proste :)

Z podanej porcji otrzymacie 12-14 sztuk.

babeczki z białą czekoladą i klementynkami

biala czekolada i klementynki

biala czekolada i klementynki

 

Babeczki z białą czekoladą i klementynkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 12 -14 sztuk

Składniki
  

  • 110 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 110 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 85 g białej czekolady (ja użyłam całą :D)
  • 140 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z trzech klementynek
  • sok wyciśnięty z dwóch klementynek

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do masy na zmianę z rozpuszczonym masłem. Na koniec dodaj skórkę i sok z klementynek, oraz rozdrobnioną czekoladę (następnym razem czekoladę rozpuszczę razem z masłem zamiast ją siekać).
  • Ciasto nałóż do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka)
  • Po upieczeniu babeczki przestudź i udekoruj :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam na stronie The extraordinary art of cake :)