Babeczki z białą czekoladą i klementynkami
To już ostatni przedświąteczny przepis – dam Wam szansę na spokojne przejrzenie wszystkich moich propozycji i wybór tych najlepszych :)
Chciałam Wam zaproponować pyszne babeczki z białą czekoladą i smaku klementynek – w trakcie pieczenia po domu roznosił się nieziemski zapach :)
Babeczki jak zwykle są szybkie do przygotowania i bardzo proste :)
Z podanej porcji otrzymacie 12-14 sztuk.

Babeczki z białą czekoladą i klementynkami
Składniki
- 110 g cukru
- 2 duże jajka
- 110 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 85 g białej czekolady (ja użyłam całą :D)
- 140 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z trzech klementynek
- sok wyciśnięty z dwóch klementynek
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do masy na zmianę z rozpuszczonym masłem. Na koniec dodaj skórkę i sok z klementynek, oraz rozdrobnioną czekoladę (następnym razem czekoladę rozpuszczę razem z masłem zamiast ją siekać).
- Ciasto nałóż do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka)
- Po upieczeniu babeczki przestudź i udekoruj :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam na stronie The extraordinary art of cake :)