Muffinki bananowo-kokosowe
Dziś proponuję muffinki iście rajskie – bananowo-kokosowe :)
Smakują obłędnie, są słodkie i przypominają gorące lato :)
Takie pod palmami i przy szumiącym morzu.
Oprócz smaku te muffinki mają jeszcze jedną ogromną zaletę.
Zrobicie je w 5 minut – wystarczą dwie miski.
W jednej mieszacie mokre składniki, a w drugiej suche.
Wszystko mieszacie razem i można piec :)
Bombowo prawda?
Z przepisu otrzymacie około 12 sporych babeczek.
Zapraszam was również gorąco do wypróbowania przepisów na kokosowe bułeczki Pani Popo, kokosowe babeczki na oleju albo na bananowe babeczki z kremem – wszystkie przepyszne.




A tu moje pierwsze zdjęcie tych przepysznych muffinek :) zdjęcie pochodzi z 2012 roku, kiedy moja przygoda z blogowaniem dopiero się zaczynała :)

Muffinki bananowo-kokosowe – przepis do druku

Muffinki bananowo-kokosowe
Składniki
- 250 g (1 2/3) szklanki maki
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 50 g (1/4 szklanki) brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- około 80 g (1 szklanka) wiórek kokosowych
- około 90 g (1/2 szklanki) rodzynek
- 2 do jrzałe banany - moje po obraniu miały 220 g
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- 3/4 szklanki mleka
Instrukcja
- Piekarnik rozgrzać do 190 º C.
- Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać rodzynki - zamieszać.
- Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać jeden rozgnieciony widelcem banan.
- Dodać do suchych składników i lekko wymieszać - tylko do połączenia się składników.
- Ciasto nałożyć do foremek na babeczki.
- Drugiego banana pokroić w grube plastry, na wierzchu każdej muffinki ułożyć po plasterku i lekko docisnąć.
- Muffinki piec około 25 minut, aż będą ładnie rumiane.
- Dla lubiących chrupiące wierzchy - muffiny można dodatkowo posypać mieszanką wiórków, odrobiny brązowego cukru, cynamonu i łyżki roztopionego masła.
Składniki Odżywcze
Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stronek z przepisami – podaję z moimi małymi zmianami :) – Mniam Mniam
Życzę smacznego :)