Przepis na muffinki bananowo-kokosowe

babeczki bananowe z kokosem


Dziś proponuję iście rajskie muffinki bananowo-kokosowe :)

Smakują obłędnie, są słodkie i przypominają gorące lato :)

Takie pod palmami i przy szumiącym morzu.

Oprócz smaku te muffinki mają jeszcze jedną ogromną zaletę.

Zrobicie je w 5 minut – wystarczą dwie miski.

W jednej mieszacie mokre składniki, a w drugiej suche.

Wszystko mieszacie razem i można piec :)

Bombowo prawda?

Z przepisu otrzymacie około 12 sporych babeczek bananowych z kokosem.

Zapraszam was również gorąco do wypróbowania przepisów na kokosowe bułeczki Pani Popo, kokosowe babeczki na oleju albo na bananowe babeczki z kremem – wszystkie przepyszne.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 8 ocen
Postaw mi kawę

muffinki kokosowo-bananowe muffinki kokosowe z bananami

babeczki kokosowe z bananami babeczki kokosowo-bananowe

A tu moje pierwsze zdjęcie tych przepysznych muffinek :) zdjęcie pochodzi z 2012 roku, kiedy moja przygoda z blogowaniem dopiero się zaczynała :)

babeczka banankokos 

Muffinki bananowo-kokosowe  przepis do druku

babeczki bananowe z kokosem

Muffinki bananowo-kokosowe

Wypieki Beaty
Przepis na babeczki bananowe z wiórkami kokosowymi.
4.5 z 8 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 12
Kalorie 202 kcal

Składniki

  • 250 g maki (1 2/3 szklanki
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 50 g cukru trzcinowego (1/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g wiórek kokosowych (1 szklanka)
  • 90 g rodzynek (1/2 szklanki)
  • 2 banany dojałe - moje po obraniu miały 220 g
  • 1 jajko rozmiar L
  • 3/4 szklanki mleka

Instrukcja
 

  • Piekarnik rozgrzać do 190 º C (tryb góra-dół).
  • Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać rodzynki - zamieszać.
    250 g maki, 50 g cukru, 50 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 80 g wiórek kokosowych, 90 g rodzynek
  • Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać jeden rozgnieciony widelcem banan.
    1 jajko, 3/4 szklanki mleka, 2 banany
  • Dodać do suchych składników i lekko wymieszać - tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto nałożyć do foremek na babeczki.
  • Drugiego banana pokroić w grube plastry, na wierzchu każdej muffinki ułożyć po plasterku i lekko docisnąć.
  • Muffinki piec około 25 minut, aż będą ładnie rumiane.
  • Dla lubiących chrupiące wierzchy - muffiny można dodatkowo posypać mieszanką wiórków, odrobiny brązowego cukru, cynamonu i łyżki roztopionego masła.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 202kcalWeglowodany: 33gBiałko: 4gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stronek z przepisami – podaję z moimi małymi zmianami :) – Mniam Mniam

Życzę smacznego :)