babeczki bananowe z kokosem

Przepis na proste babeczki bananowe z wiórkami kokosowymi i rodzynkami

Jeśli lubisz kokos i banany, to te muffinki bananowo-kokosowe są dla Ciebie! Moja wersja to połączenie delikatnego kokosowego smaku z aromatycznymi bananami, które razem tworzą pyszne, wilgotne muffinki. Idealne na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Zrobione w kilka minut i wspaniale smakują z kubkiem kawy lub herbaty. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak łatwo można zrobić te pyszne muffinki w domu!

muffinki kokosowo-bananowe

Muffinki bananowo-kokosowe  PRZEPIS krok po kroku

Już dziś upiecz te słodkie i aromatyczne babeczki bananowe z kokosem. Ich słodycz umili każdy dzień i sprawi, że się uśmiechniecie :)

babeczki bananowe z kokosem

Muffinki bananowo-kokosowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo szybkie i proste babeczki bananowe z wiórkami kokosowymi, które zrobicie nawet bez użycia miksera.
4.50 z 12 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 12
Kalorie 202 kcal
Składniki

składniki na babeczki kokosowo-bananowe

  • 250 g mąki pszennej ((1 2/3 szklanki))
  • 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
  • 50 g cukru trzcinowego ((1/4 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 80 g wiórek kokosowych ((1 szklanka) )
  • 90 g rodzynek ((1/2 szklanki) – można nie dawać)
  • 2 banany (dojałe – moje po obraniu miały 220 g)
  • 1 jajko ( rozmiar L)
  • 180 ml mleka
Instrukcja
 

Jak zrobić muffinki bananowo-kokosowe krok po kroku

  • Piekarnik rozgrzać do 190 º C (tryb góra-dół).
  • Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać rodzynki – zamieszać.
    250 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 80 g wiórek kokosowych, 90 g rodzynek
  • Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać jeden rozgnieciony widelcem banan.
    1 jajko, 180 ml mleka, 2 banany
  • Dodać do suchych składników i lekko wymieszać – tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto nałożyć do foremek na babeczki.
  • Drugiego banana pokroić w grube plastry, na wierzchu każdej muffinki ułożyć po plasterku i lekko docisnąć.
  • Muffinki piec około 25 minut, aż będą ładnie rumiane.
  • Dla lubiących chrupiące wierzchy – muffiny można dodatkowo posypać mieszanką wiórków, odrobiny brązowego cukru, cynamonu i łyżki roztopionego masła.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 202kcalWeglowodany: 33gBiałko: 4gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe babeczki kokosowe, babeczki z bananami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
muffinki kokosowe z bananami

Muffinki bananowe z kokosem – uwagi

Dziś proponuję iście rajskie muffinki bananowo-kokosowe. Smakują obłędnie, są słodkie i przypominają gorące lato. Takie pod palmami i przy szumiącym morzu. Oprócz smaku te muffinki mają jeszcze jedną ogromną zaletę. Zrobicie je w 5 minut – wystarczą dwie miski i łyżka, bo to przepis na muffinki bez użycia miksera! W jednej misce mieszacie mokre składniki, a w drugiej suche. Wszystko mieszacie razem i można piec! Bombowo prawda?

Z przepisu otrzymacie około 12 sporych babeczek bananowych z kokosem.

Zapraszam was również gorąco do wypróbowania przepisów na kokosowe bułeczki Pani Popo, kokosowe babeczki na oleju albo na bananowe babeczki z kremem – wszystkie przepyszne.

babeczki kokosowe z bananami
babeczki kokosowo-bananowe

A tu moje pierwsze zdjęcie tych przepysznych muffinek :) zdjęcie pochodzi z 2012 roku, kiedy moja przygoda z blogowaniem dopiero się zaczynała :)

babeczka banankokos

Polecane przepisy na muffinki

Jeśli lubicie pyszne i proste domowe babeczki i muffinki, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te małe słodkości. Tu mogę Wam na szybko polecić między innymi takie muffinki:

Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stronek z przepisami – podaję z moimi małymi zmianami :) – Mniam Mniam

Życzę smacznego :)