Muffinki bananowo-kokosowe

babeczki bananowe z kokosem

 

Dziś proponuję muffinki iście rajskie – bananowo-kokosowe 🙂

Smakują obłędnie, są słodkie i przypominają gorące lato 🙂

Takie pod palmami i przy szumiącym morzu.

Oprócz smaku te muffinki mają jeszcze jedną ogromną zaletę.

Zrobicie je w 5 minut – wystarczą dwie miski.

W jednej mieszacie mokre składniki, a w drugiej suche.

Wszystko mieszacie razem i można piec 🙂

Bombowo prawda?

Z przepisu otrzymacie około 12 sporych babeczek.

Zapraszam was również gorąco do wypróbowania przepisów na kokosowe bułeczki Pani Popo, kokosowe babeczki na oleju albo na bananowe babeczki z kremem – wszystkie przepyszne.

 

muffinki kokosowo-bananowe muffinki kokosowe z bananami
 

babeczki kokosowe z bananami babeczki kokosowo-bananowe
 

 

A tu moje pierwsze zdjęcie tych przepysznych muffinek 🙂 zdjęcie pochodzi z 2012 roku, kiedy moja przygoda z blogowaniem dopiero się zaczynała 🙂

 
 

Muffinki bananowo-kokosowe – przepis do druku

 

Muffinki bananowo-kokosowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 sztuk
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 12
Składniki
  • 250 g (1⅔) szklanki maki
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 50 g (1/4 szklanki) brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 80 g (1 szklanka) wiórek kokosowych
  • około 90 g (1/2 szklanki) rodzynek
  • 2 dojrzałe banany - moje po obraniu miały 220 g
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • ¾ szklanki mleka
Wykonanie
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 º C.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać rodzynki - zamieszać.
  3. Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać jeden rozgnieciony widelcem banan.
  4. Dodać do suchych składników i lekko wymieszać - tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto nałożyć do foremek na babeczki.
  6. Drugiego banana pokroić w grube plastry, na wierzchu każdej muffinki ułożyć po plasterku i lekko docisnąć.
  7. Muffinki piec około 25 minut, aż będą ładnie rumiane.
  8. Dla lubiących chrupiące wierzchy - muffiny można dodatkowo posypać mieszanką wiórków, odrobiny brązowego cukru, cynamonu i łyżki roztopionego masła.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 202 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 33 g Białka: 4 g

Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stronek z przepisami – podaję z moimi małymi zmianami 🙂 – Mniam Mniam

Życzę smacznego 🙂