Przepis na prosty i pyszny makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami to danie idealne, bo jest świetne zarówno na gorąco jak i na zimno – jako sałatka :)
Jeśli więc nie zjecie wszystkiego na obiad, to resztki możecie zabrać do pracy :)
Idealnie – prawda?
Teraz zaczyna się sezon na szparagi, więc zachęcam do przygotowywania różnych dań z tym pysznym warzywem.
Jak zrobić taki makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi?
Wstaw makaron do gotowania i w trakcie dodaj pokrojone łodyżki szparagów, a pod koniec również główki.
W trakcie podsmaż na patelni posiekaną cebulkę oraz pokrojone pomidorki.
Dodaj na patelnię serek mascarpone oraz trochę gęstego jogurtu i przygotuj kremowy sos.
Na koniec wymieszaj ze sobą makaron z warzywami oraz sosem.
Pyszne danie gotowe!
A jeśli użyjecie tak jak ja makaron pełnoziarnisty, to obiad będzie nie tylko pyszny, ale również zdrowy.
Podaję przepis na 4 duże porcje.
Wypróbujcie inne moje przepisy na szybkie domowe obiady, a także na różne dania z makaronem.
Makaron ze szparagami przepis do druku

Makaron ze szparagami
Składniki
- 400 g pełnoziarnistego makaronu
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (użyłam grecki)
- 2 łyżeczki soku z cytryn
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Instrukcja
- Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, a resztę pokrój w kawałki o długości około 2-3 cm - główki odłóż na bok.1 pęczek zielonych szparagów
- Makaron gotuj wg instrukcji na opakowaniu - na trzy minuty przed końcem gotowania dodaj do makaronu pokrojone szparagi - oprócz główek.
- Na patelni podsmaż pokrojoną czerwoną cebulę, pod koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe - podsmaż krótko.1 czerwona cebula, 500 g pomidorków koktajlowych
- Przełóż warzywa do miseczki, a na tą samą patelnię włóż serek mascarpone i jogurt, podgrzej, dodaj sok z cytryny, posól i popierz do smaku.100 g serka mascarpone, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryn, sól i pieprz
- Na minutę przed końcem gotowania dodaj główki szparagów.
- Makaron ze szparagami odlej, dodaj pomidory z cebulą oraz mascarpone - wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.sól i pieprz
- Na koniec posyp posiekaną natką z pietruszki.natka pietruszki