Przepis na prosty i pyszny makaron ze szparagami

makaron ze szparagami


Makaron ze szparagami to danie idealne, bo jest świetne zarówno na gorąco jak i na zimno – jako sałatka :)

Jeśli więc nie zjecie wszystkiego na obiad, to resztki możecie zabrać do pracy :)

Idealnie – prawda?

Teraz zaczyna się sezon na szparagi, więc zachęcam do przygotowywania różnych dań z tym pysznym warzywem.

Jak zrobić taki makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi?

Wstaw makaron do gotowania i w trakcie dodaj pokrojone łodyżki szparagów, a pod koniec również główki.

W trakcie podsmaż na patelni posiekaną cebulkę oraz pokrojone pomidorki.

Dodaj na patelnię serek mascarpone oraz trochę gęstego jogurtu i przygotuj kremowy sos.

Na koniec wymieszaj ze sobą makaron z warzywami oraz sosem.

Pyszne danie gotowe!

A jeśli użyjecie tak jak ja makaron pełnoziarnisty, to obiad będzie nie tylko pyszny, ale również zdrowy.

Podaję przepis na 4 duże porcje.

Wypróbujcie inne moje przepisy na szybkie domowe obiady, a także na różne dania z makaronem.


pesto ze szparagami 2

pesto ze szparagami 3

pesto ze szparagami 5

pesto ze szparagami 6

Makaron ze szparagami przepis do druku

asparagus pasta

Makaron ze szparagami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i szybkie danie makaronowe ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, a resztę pokrój w kawałki o długości około 2-3 cm - główki odłóż na bok.
  • Na patelni podsmaż pokrojoną czerwoną cebulę, pod koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe - podsmaż krótko.
  • Przełóż warzywa do miseczki, a na tą samą patelnię włóż serek mascarpone i jogurt, podgrzej, dodaj sok z cytryny, posól i popierz do smaku.
  • Makaron gotuj wg instrukcji na opakowaniu - na trzy minuty przed końcem gotowania dodaj do makaronu pokrojone szparagi - oprócz główek.
  • Na minutę przed końcem gotowania dodaj główki szparagów.
  • Makaron odlej, dodaj pomidory z cebulą oraz mascarpone - wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na koniec posyp posiekaną natką z pietruszki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

pesto ze szparagami 7

Inspiracja.