Makaron ze szparagami to danie idealne, bo jest świetne zarówno na gorąco jak i na zimno – jako sałatka :)
Jeśli więc nie zjecie wszystkiego na obiad, to resztki możecie zabrać do pracy :)
Idealnie – prawda?
Teraz zaczyna się sezon na szparagi, więc zachęcam do przygotowywania różnych dań z tym pysznym warzywem – a jeśli użyjecie tak jak ja makaron pełnoziarnisty, to obiad będzie nie tylko pyszny, ale również zdrowy.
Podaję przepis na 4 duże porcje.
Makaron ze szparagami
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
- 400 g pełnoziarnistego makaronu
- pęczek zielonych szparagów
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 100 g serka mascarpone
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
- 2 łyżeczki soku z cytryn
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie
- Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, a resztę pokrój w kawałki o długości około 2-3 cm - główki odłóż na bok.
- Na patelni podsmaż pokrojoną czerwoną cebulę, pod koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe - podsmaż krótko.
- Przełóż warzywa do miseczki, a na tą samą patelnię włóż serek mascarpone i jogurt, podgrzej, dodaj sok z cytryny, posól i popierz do smaku.
- Makaron gotuj wg instrukcji na opakowaniu - na trzy minuty przed końcem gotowania dodaj do makaronu pokrojone szparagi - oprócz główek.
- Na minutę przed końcem gotowania dodaj główki szparagów.
- Makaron odlej, dodaj pomidory z cebulą oraz mascarpone - wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec posyp posiekaną natką z pietruszki.
Jak makaron to tylko ze szparagami. Od kiedy dowiedziałam się jakie są zdrowe, to poza nimi życia nie widzę: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szparagi-niskokaloryczny-przysmak Szparagi górą, a ten makaronik pyszny :)
Dziękuję :)