Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Makaron ze szparagami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i szybkie danie makaronowe ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi.
4.71
z
17
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas całkowity
30
minut
minut
Danie
Obiad
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia włoska
Porcje
4
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na makaron ze szparagami i pomidorami
400
g
pełnoziarnistego makaronu
1
pęczek
zielonych szparagów
500
g
pomidorków koktajlowych
1
czerwona cebula
100
g
serka mascarpone
2
łyżki
jogurtu naturalnego
(gęstego (użyłam grecki))
2
łyżeczki
soku z cytryn
sól i pieprz
( do smaku)
natka pietruszki
Instrukcja
Jak zrobić makaron ze szparagami i pomidorami
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, a resztę pokrój w kawałki o długości około 2-3 cm - główki odłóż na bok.
1 pęczek zielonych szparagów
Makaron gotuj wg instrukcji na opakowaniu - na trzy minuty przed końcem gotowania dodaj do makaronu pokrojone szparagi - oprócz główek.
Na patelni podsmaż pokrojoną czerwoną cebulę, pod koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe - podsmaż krótko.
1 czerwona cebula,
500 g pomidorków koktajlowych
Przełóż warzywa do miseczki, a na tą samą patelnię włóż serek mascarpone i jogurt, podgrzej, dodaj sok z cytryny, posól i popierz do smaku.
100 g serka mascarpone,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki soku z cytryn,
sól i pieprz
Na minutę przed końcem gotowania dodaj główki szparagów.
Makaron ze szparagami odlej, dodaj pomidory z cebulą oraz mascarpone - wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
sól i pieprz
Na koniec posyp posiekaną natką z pietruszki.
natka pietruszki
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
makaron ze szparagami i pomidorami, ze szparagami makaron
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!