Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Korzenna babka z jabłkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną cynamonową babkę z tartymi jabłkami.
5
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Rodzaj
Babka
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
18
Kalorie
280
kcal
Wyposażenie
Duża forma do babek z kominkiem.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babkę korzenną z jabłkami
ok 500
g
jabłek
4
jajka
(- rozmiar L)
200
g
cukru
((1 szklanka) )
180
ml
oleju
(- 3/4 szklanki)
120
ml
mleka
(- pół szklanki)
450
g
mąki pszennej
((3 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
2
łyżeczki
mielonego cynamonu
0,5
łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
składniki na lukier do babki
100
g
cukru pudru
((2/3 szklanki) )
0,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
trochę
mleka
Instrukcja
Jak zrobić korzenną babkę z jabłkami:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
ok 500 g jabłek
Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
4 jajka,
200 g cukru
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
450 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Dodaj mąkę na zmianę z olejem i mlekiem do masy jajecznej - krótko zmiksuj.
180 ml oleju,
120 ml mleka
Dodaj tarte jabłka i wymieszaj łyżką.
Dużą formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Przelej ciasto.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie ostrożnie wyjmij babkę z foremki.
Jak zrobić lukier cynamonowy do babki
Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj cynamon i wymieszaj.
100 g cukru pudru,
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodaj 2-3 łyżki mleka i wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, dodaj jeszcze trochę mleka.
trochę mleka
Posmaruj lukrem babkę.
Możesz ją dodatkowo posypać siekanymi orzechami.
Uwagi
Zamiast cynamonu i gałki muszkatołowej możesz użyć przyprawę do piernika :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
280
kcal
Weglowodany:
36
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
13
g
Słowo kluczowe
ciasto z tartymi jabłkami, cynamonowe ciasto z jabłkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!