Wcześniej piłam tylko tradycyjną wersję mohito (mojito), czyli limonkę w połączeniu z miętą, ale niedawno odkryłam jego inną wersję.

Najpierw zakochałam się w zdjęciu tego drinka, a po przeczytaniu przepisu stwierdziłam, że „go chcę” – koniec kropka ;)

Mój drink po wykonaniu wyglądał jednak trochę inaczej, ale był bardzo pyszny :)

Lekki, orzeźwiający, lekko kwaskowaty dzięki limonce – idealny na gorące letnie popołudnia.

Borówki należy wcześniej zmiksować i w takiej formie dodać do drinka – mam tutaj uwagę – bardzo przeszkadzały mi pływające „farfocle” z borówek i przecedziłam całość przez sitko – drink bardzo na tym zyskał.

Jako dodatek użyłam zwykłą wodę lekko gazowaną, ale jeśli chcecie bardziej słodki drink, to proponuję użycie sprite’a.

Podana porcja jest na 2 drinki.

borówkowe mohito1

borówkowe mohito2

Borówkowe mohito

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 2

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Borówki zmiksuj.
  • Do shakera dodaj mus z borówek, rum, sok z limonki i cukier - wstrząśnij łącząc składniki.
  • Przelej picie przez gęste sitko, aby pozbyć się skórek z owoców.
  • Nalej drinka do dwóch szklanek, uzupełnij do pełna wodą lub napojem, dodaj liście mięty, lód oraz po kilka borówek.
  • Jeśli chcesz udekorować brzeg szklanek, to zamocz je w odrobinie soku z cytryny, a następnie włóż do cukru.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!