Przepis na drink mohito z dodatkiem borówek
Wcześniej piłam tylko tradycyjną wersję mohito (mojito), czyli limonkę w połączeniu z miętą, ale niedawno odkryłam jego inną wersję.
Najpierw zakochałam się w zdjęciu tego drinka, a po przeczytaniu przepisu stwierdziłam, że „go chcę” – koniec kropka ;)
Mój drink mojito po wykonaniu wyglądał jednak trochę inaczej, ale był bardzo pyszny :)
Lekki, orzeźwiający, lekko kwaskowaty dzięki limonce – idealny na gorące letnie popołudnia.
Borówki należy wcześniej zmiksować i w takiej formie dodać do drinka – mam tutaj uwagę – bardzo przeszkadzały mi pływające „farfocle” z borówek i przecedziłam całość przez sitko – drink bardzo na tym zyskał.
Jako dodatek użyłam zwykłą wodę lekko gazowaną, ale jeśli chcecie bardziej słodki drink, to proponuję użycie sprite’a.
Podana porcja jest na 2 drinki.
Polecam wam również inne moje przepisy na drinki, a paniom szczególnie polecam drink margarita – przepyszny :)
Borówkowe mohito przepis

Borówkowe mohito
Składniki
- 125 g borówek
- 120 ml białego rumu
- ok 200 ml wody gazowanej lub sprite'a
- sok wyciśnięty z dwóch limonek
- kilka liści świeżej mięty
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- lód
Instrukcja
- Borówki zmiksuj.125 g borówek
- Do shakera dodaj mus z borówek, rum, sok z limonki i cukier - wstrząśnij łącząc składniki.120 ml białego rumu, sok, 2 łyżki cukru trzcinowego
- Polecam przelać całość przez sito, aby pozbyć się drobnych kawałków owoców - mi one przeszkadzały.
- Nalej drinka do dwóch szklanek, uzupełnij do pełna wodą lub napojem, dodaj liście mięty, lód oraz po kilka borówek.ok 200 ml wody gazowanej, kilka liści świeżej mięty, lód
- Jeśli chcesz udekorować brzeg szklanek, to zamocz je w odrobinie soku z cytryny, a następnie włóż do cukru.