Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

 

rustykalna tarta z truskawkami

 

Galette – nazywa  u nas rustykalną tartą, to typ ciasta kruchego z owocami pieczony bez żadnej formy – tylko bezpośrednio na blaszce z piekarnika.

Ja przygotowałam z nam ostatnio mini galette z truskawkami.

Samo kruche ciasto i owoce, żadnych „wodotrysków”, żadnych ulepszaczy – bo po co?

Truskawki i kruche ciasto bronią się same, a jak dodacie do nich lody, to otrzymacie najlepsze ciasto świata 😀

Tym razem zrobiłam jednak odrobinę inne kruche ciasto – tak w ramach testów 🙂

Zamiast jajka dodałam do niego maślanki – ciasto wyszło bardzo delikatne, a jednocześnie ładnie się lepiło.

Żeby zyskać na czasie ciasto przygotowałam wieczorem, a następnego dnia już je tylko rozwałkowałam na 6 małych tart i upiekłam.

Mojej córce galette bardzo zasmakowało – tak bardzo, że syn jako gapa już się nie załapał 😀

Na długie letnie dni polecam wam bardzo tą tartę, ale również zachęcam do przetestowania przepisu na tartę z figami  – przepis jest tak prosty, że piekłam ją na urlopie 😀

Ps. Podaję przepis na jedną dużą tartę, albo na kilka mniejszych – ja zrobiłam ich 6.

 

mini tarty z truskawkami

 

kruche ciasto z truskawkami

 

mini tarty z truskawkami

 

galette z truskawkami

 

tarta z truskawkami

 

5 from 1 reviews
Galette z truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Z przepisu możesz zrobić jedną dużą tartę, albo kilka mniejszych.
Autor:
Typ przepisu: Ciasta
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej (można dać samą pszenną)
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 115 g zimnego masła
  • 60 ml zimnej maślanki
nadzienie:
  • 600 g truskawek - większe przekrój na pół
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • odrobina mleka
  • cukier kryształ
Wykonanie
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i schłódź je w lodówce przez około godzinę - albo przez noc - wtedy przed wałkowaniem wyjmij je wcześniej o jakieś 15 minut, tak aby ciasto lekko się ociepliło.
  2. Truskawki wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki placek - albo na mniejsze placki.
  4. Wyłóż na niego owoce, tak aby dookoła zostało około 3-5 cm wolnego brzegu.
  5. Nałóż wolne brzegi na owoce i delikatnie sklej dociśnij.
  6. Jajko rozmieszaj z mlekiem, a następnie posmaruj nim ciasto.
  7. Posyp odrobiną cukru wierzch ciasta.
  8. Piecz w 190 stopniach przez około 25-30 minut.
  9. Po upieczeniu delikatnie ostudź.
  10. Podawaj tartę jeszcze ciepłą razem z lodami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 201 Tłuszcze: 9,7 g Węglowodany: 27,3 g Błonnik: 1,5 g Białka: 3 g
 

 

galette z truskawkami

 

Inspiracja.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux