Galette z truskawkami, czyli tarta z truskawkami

 

rustykalna tarta z truskawkami

 

Galette – nazywa  u nas rustykalną tartą, to typ ciasta kruchego z owocami pieczony bez żadnej formy – tylko bezpośrednio na blaszce z piekarnika.

Ja przygotowałam z nam ostatnio mini galette z truskawkami.

Samo kruche ciasto i owoce, żadnych „wodotrysków”, żadnych ulepszaczy – bo po co?

Truskawki i kruche ciasto bronią się same, a jak dodacie do nich lody, to otrzymacie najlepsze ciasto świata :D

Tym razem zrobiłam jednak odrobinę inne kruche ciasto – tak w ramach testów :)

Zamiast jajka dodałam do niego maślanki – ciasto wyszło bardzo delikatne, a jednocześnie ładnie się lepiło.

Żeby zyskać na czasie ciasto przygotowałam wieczorem, a następnego dnia już je tylko rozwałkowałam na 6 małych tart i upiekłam.

Mojej córce galette bardzo zasmakowało – tak bardzo, że syn jako gapa już się nie załapał :D

Na długie letnie dni polecam wam bardzo tą tartę, ale również zachęcam do przetestowania przepisu na tartę z figami  – przepis jest tak prosty, że piekłam ją na urlopie :D

Ps. Podaję przepis na jedną dużą tartę, albo na kilka mniejszych – ja zrobiłam ich 6.

Polecam wam również pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

kruche ciasto z truskawkami

 

kruche ciasto z truskawkami

 

mini tarty z truskawkami

 

krucha tarta z truskawkami

 

tarta z truskawkami

 

galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Wypieki Beaty
Z przepisu możesz zrobić jedną dużą tartę, albo kilka mniejszych.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 201 kcal

Składniki
  

ciasto:

nadzienie:

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • odrobina mleka
  • cukier kryształ

Instrukcja
 

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i schłódź je w lodówce przez około godzinę - albo przez noc - wtedy przed wałkowaniem wyjmij je wcześniej o jakieś 15 minut, tak aby ciasto lekko się ociepliło.
  • Truskawki wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Ciasto rozwałkuj na cienki placek - albo na mniejsze placki.
  • Wyłóż na niego owoce, tak aby dookoła zostało około 3-5 cm wolnego brzegu.
  • Nałóż wolne brzegi na owoce i delikatnie sklej dociśnij.
  • Jajko rozmieszaj z mlekiem, a następnie posmaruj nim ciasto.
  • Posyp odrobiną cukru wierzch ciasta.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 25-30 minut.
  • Po upieczeniu delikatnie ostudź.
  • Podawaj tartę jeszcze ciepłą razem z lodami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 201kcalWeglowodany: 27.3gBiałko: 3gTłuszcz: 9.7gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

galette z truskawkami

 

Inspiracja.