Przepis na galette z truskawkami, czyli tarta z truskawkami
Galette – nazywa u nas rustykalną tartą, to typ ciasta kruchego z owocami pieczony bez żadnej formy – tylko bezpośrednio na blaszce z piekarnika.
Ja przygotowałam z nam ostatnio mini galette z truskawkami.
Samo kruche ciasto i owoce, żadnych „wodotrysków”, żadnych ulepszaczy – bo po co?
Truskawki i kruche ciasto bronią się same, a jak dodacie do nich lody, to otrzymacie najlepsze ciasto świata :D
Tym razem zrobiłam jednak odrobinę inne kruche ciasto – tak w ramach testów :)
Zamiast jajka dodałam do niego maślanki – ciasto wyszło bardzo delikatne, a jednocześnie ładnie się lepiło.
Żeby zyskać na czasie ciasto przygotowałam wieczorem, a następnego dnia już je tylko rozwałkowałam na 6 małych tart i upiekłam.
Mojej córce galette bardzo zasmakowało – tak bardzo, że syn jako gapa już się nie załapał :D
Na długie letnie dni polecam wam bardzo tą rustykalną tartę z truskawkami, ale również zachęcam do przetestowania przepisu na tartę z figami – przepis jest tak prosty, że piekłam ją na urlopie :D
Ps. Podaję przepis na jedną dużą tartę, albo na kilka mniejszych – ja zrobiłam ich 6.
Polecam wam również pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką.
Galette z truskawkami przepis do druku

Galette z truskawkami
Składniki
ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej (można dać samą pszenną)
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 115 g masła zimnego
- 60 ml maślanki zimnej
nadzienie:
- 600 g truskawek - większe przekrój na pół
- 40 g cukru 2-3 łyżki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- 1 jajko
- mleko odrobina
- cukier kryształ do posypania
Instrukcja
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i schłódź je w lodówce przez około godzinę - albo przez noc - wtedy przed wałkowaniem wyjmij je wcześniej o jakieś 15 minut, tak aby ciasto lekko się ociepliło.160 g mąki pszennej, 30 g mąki kukurydzianej, 50 g cukru pudru, szczypta soli, 115 g masła, 60 ml maślanki
- Truskawki wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.600 g truskawek, 40 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek - albo na mniejsze placki.
- Wyłóż na niego owoce, tak aby dookoła zostało około 3-5 cm wolnego brzegu.
- Nałóż wolne brzegi na owoce i delikatnie sklej dociśnij.
- Jajko rozmieszaj z mlekiem, a następnie posmaruj nim ciasto.1 jajko, mleko
- Posyp odrobiną cukru wierzch ciasta.cukier kryształ
- Piecz w 190 stopniach przez około 25-30 minut.
- Po upieczeniu delikatnie ostudź.
- Podawaj tartę jeszcze ciepłą razem z lodami.