Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik z musem truskawkowym

By | 2018-06-21T07:55:06+00:00 2018 Czerwiec 22nd|Ciasta owocowe, Serniki i ciasta z serem, Truskawki w roli głównej|

Sernik z musem truskawkowym

 

serniczek z musem truskawkowym

 

Miałam ostatnio straszną ochotę na jakiś sernik i przygotowałam nam ten pyszny sernik z musem truskawkowym.

Nie ma z nim dużo więcej roboty niż przy jakimkolwiek innym serniku, więc gorąco go wam polecam.

Sernik jest pyszny, a ten mus truskawkowy wręcz nieziemski – można go wyjadać samego.

Spód przygotowałam z biszkopcików – dzięki temu wyszedł lekki i delikatny (możecie również wykorzystać inne ciasteczka).

Do masy serowej użyłam ser w wiaderku.

Polecam wam również do wypróbowania inne przepisy z truskawkami i twarogiem – kostkę truskawkową, truskawkowy sernik na zimno, tiramisu truskawkowe czy też sernik z trzech składników – idealny do podania z owocami 🙂

 

pieczony sernik truskawkowy

 

sernik truskawkowy

 

sernik z musem truskawkowym

 

sernik z truskawkami

 

Sernik z musem truskawkowym
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o wielkości około 26 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 25
Składniki
spód biszkoptowy:
  • około 190 g biszkoptów
  • 50 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg dobrego twarogu na serniki - użyłam taki w wiaderku
  • 200 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (taki 40 g)
  • 5 dużych jajek - użyłam rozmiar L
mus truskawkowy:
  • 450-500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżki żelatyny + woda - tyle aby ją zakryć
Wykonanie
  1. Biszkopty zmiksuj lub rozbij aż będą drobne, dodaj masło, wymieszaj.
  2. Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na dno wyłóż biszkopty i dokładnie ugnieć.
  4. Zmiksuj krótko twaróg, cukier, jajka i budyń - wylej masę na spód z biszkoptów.
  5. Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  6. Po upieczeniu drzwiczki piekarnika uchyl i zostaw sernik w środku aż ostygnie.
  7. Truskawki zmiksuj blenderem, dodaj do nich cukier puder i sok z cytryny - wymieszaj.
  8. Żelatynę zalej zimną wodą - daj jej tyle, aby zakryła żelatynę - poczekaj kilka minut aż napęcznieje.
  9. Podgrzej krótko żelatynę w mikrofalówce (około 10-20 sekund) lub w kąpieli wodnej.
  10. Dodaj do niej 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek - wymieszaj, a następnie przelej całość do pozostałych truskawek i energicznie wymieszaj.
  11. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, zmniejsz obroty i powoli wlej truskawki - zmiksuj.
  12. Przelej mus na ostudzony sernik.
  13. Schowaj całość do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
  14. Przed podaniem możesz sernik udekorować świeżymi truskawkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 196 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 20 g Błonnik: 0,3 g Białka: 6,5 g

 

 

sernik z musem truskawkowym

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.

Reklama

One Comment

  1. Candy Pandas 2018/06/23 at 17:27 - Reply

    Ten mus wygląda na taki fajny delikatny 😀 Szałowe ciacho 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: