Przepis na pyszny sernik z musem truskawkowym
Miałam ostatnio straszną ochotę na jakiś sernik i przygotowałam nam ten pyszny sernik z musem truskawkowym.
Nie ma z nim dużo więcej roboty niż przy jakimkolwiek innym serniku, więc gorąco go wam polecam.
Sernik jest pyszny, a ten mus truskawkowy wręcz nieziemski – można go wyjadać samego.
Na pewno wam zasmakuje!
Jak zrobić sernik z musem truskawkowym?
Zaczynamy od spodu.
Ja swój przygotowałam z biszkopcików – dzięki temu wyszedł lekki i delikatny (możecie również wykorzystać inne ciasteczka).
Do masy serowej użyłam ser w wiaderku – użyjcie taki dobrej jakości.
Składniki na sernik wystarczy krótko zmiksować – wszystkie razem. Nie trzeba ubijać piany z białek.
Tak przygotowany sernik pieczecie i studzicie.
Aby zrobić mus truskawkowy musicie truskawki dokładnie zblendować.
Zimną śmietankę ubijacie na sztywno i łączycie z musem truskawkowym i żelatyną.
Teraz zostaje już tylko schłodzenie w lodówce, aby mus stężał.
Przed podaniem możecie dodatkowo udekorować swój sernik z musem truskawkowym świeżymi owocami.
Życzę wam smacznego!
Ps.
Polecam wam również do wypróbowania inne przepisy z truskawkami i twarogiem – kostkę truskawkową, truskawkowy sernik na zimno, tiramisu truskawkowe czy też sernik z trzech składników – idealny do podania z owocami :)
Sernik z musem truskawkowym przepis do druku

Sernik z musem truskawkowym
Wyposażenie
- Przepis na tortownicę o wielkości około 26 cm.
Składniki
spód biszkoptowy:
- 200 g biszkoptów
- 50 g masła rozpuszczonego
sernik:
- 1 kg twarogu na serniki - użyłam tłusty w wiaderku
- 200 g cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (taki 40 g)
- 5 jajek - użyłam rozmiar L
mus truskawkowy:
- 450-500 g truskawek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej - użyłam 30%
- 2 łyżki żelatyny + woda - tyle aby ją zakryć
Instrukcja
- Biszkopty zmiksuj lub rozbij aż będą drobne, dodaj masło, wymieszaj.200 g biszkoptów, 50 g masła
- Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno wyłóż biszkopty i dokładnie ugnieć.
- Zmiksuj krótko twaróg, cukier, jajka i budyń - wylej masę na spód z biszkoptów.1 kg twarogu, 200 g cukru, 5 jajek, 1 budyń śmietankowy
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu drzwiczki piekarnika uchyl i zostaw sernik w środku aż ostygnie.
- Truskawki zmiksuj blenderem, dodaj do nich cukier puder i sok z cytryny - wymieszaj.450-500 g truskawek, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
- Żelatynę zalej zimną wodą - daj jej tyle, aby zakryła żelatynę - poczekaj kilka minut aż napęcznieje.2 łyżki żelatyny
- Podgrzej krótko żelatynę w mikrofalówce (około 10-20 sekund) lub w kąpieli wodnej.
- Dodaj do niej 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek - wymieszaj, a następnie przelej całość do pozostałych truskawek i energicznie wymieszaj.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, zmniejsz obroty i powoli wlej truskawki - zmiksuj.500 ml śmietany kremówki
- Przelej mus na ostudzony sernik.
- Schowaj całość do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem możesz sernik udekorować świeżymi truskawkami.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku – podaję z moimi małymi zmianami.