Przepis na pyszny sernik z musem truskawkowym

sernik z musem truskawkowym


Miałam ostatnio straszną ochotę na jakiś sernik i przygotowałam nam ten pyszny sernik z musem truskawkowym.

Nie ma z nim dużo więcej roboty niż przy jakimkolwiek innym serniku, więc gorąco go wam polecam.

Sernik jest pyszny, a ten mus truskawkowy wręcz nieziemski – można go wyjadać samego.

Na pewno wam zasmakuje!

Jak zrobić sernik z musem truskawkowym?

Zaczynamy od spodu.

Ja swój przygotowałam z biszkopcików – dzięki temu wyszedł lekki i delikatny (możecie również wykorzystać inne ciasteczka).

Do masy serowej użyłam ser w wiaderku – użyjcie taki dobrej jakości.

Składniki na sernik wystarczy krótko zmiksować – wszystkie razem. Nie trzeba ubijać piany z białek.

Tak przygotowany sernik pieczecie i studzicie.

Aby zrobić mus truskawkowy musicie truskawki dokładnie zblendować.

Zimną śmietankę ubijacie na sztywno i łączycie z musem truskawkowym i żelatyną.

Teraz zostaje już tylko schłodzenie w lodówce, aby mus stężał.

Przed podaniem możecie dodatkowo udekorować swój sernik z musem truskawkowym świeżymi owocami.

Życzę wam smacznego!

Ps.

Polecam wam również do wypróbowania inne przepisy z truskawkami i twarogiemkostkę truskawkową, truskawkowy sernik na zimno, tiramisu truskawkowe czy też sernik z trzech składników – idealny do podania z owocami :)


pieczony sernik truskawkowy

sernik truskawkowy

sernik z musem truskawkowym

sernik z truskawkami

Sernik z musem truskawkowym przepis do druku

serniczek z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i lekki sernik z obłędnym musem truskawkowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Porcje 25
Kalorie 196 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na tortownicę o wielkości około 26 cm.

Składniki
  

spód biszkoptowy:

  • 200 g biszkoptów
  • 50 g masła rozpuszczonego

sernik:

mus truskawkowy:

Instrukcja
 

  • Biszkopty zmiksuj lub rozbij aż będą drobne, dodaj masło, wymieszaj.
  • Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dno wyłóż biszkopty i dokładnie ugnieć.
  • Zmiksuj krótko twaróg, cukier, jajka i budyń - wylej masę na spód z biszkoptów.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu drzwiczki piekarnika uchyl i zostaw sernik w środku aż ostygnie.
  • Truskawki zmiksuj blenderem, dodaj do nich cukier puder i sok z cytryny - wymieszaj.
  • Żelatynę zalej zimną wodą - daj jej tyle, aby zakryła żelatynę - poczekaj kilka minut aż napęcznieje.
  • Podgrzej krótko żelatynę w mikrofalówce (około 10-20 sekund) lub w kąpieli wodnej.
  • Dodaj do niej 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek - wymieszaj, a następnie przelej całość do pozostałych truskawek i energicznie wymieszaj.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, zmniejsz obroty i powoli wlej truskawki - zmiksuj.
  • Przelej mus na ostudzony sernik.
  • Schowaj całość do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem możesz sernik udekorować świeżymi truskawkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 196kcalWeglowodany: 20gBiałko: 6.5gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

sernik z musem truskawkowym

Przepis znalazłam na Kwestii smaku – podaję z moimi małymi zmianami.