Mam dla Was świąteczną wersję sernika :)

Przedstawiam korzenny sernik z musem czekoladowym z piernikową nutą.

Ciasto jest bardzo pierniczkowe, gdyż spód upiekłam z ciasteczek speculoos, do masy sernikowej dodałam zmielone ciasteczka i cynamon, a do musu czekoladowego wsypałam przyprawę do piernika.

Żeby serniczek był jeszcze bardziej pierniczkowy, to na spód z ciasteczek wyłożyłam powidła śliwkowe – rozpusta do kwadratu :)

Ciasteczka speculoos, to cieniutkie i kruche ciasteczka korzenne w kształcie różnych figurek z fakturą – ja swoje kupiłam w Lidlu, ale możecie poszukać ich w innych sklepach. Jeśli jednak nigdzie ich nie dostaniecie, to możecie użyć cienkie pierniczki (takie bez polewy). Ciasteczka są bardzo kruche, więc jeśli nie macie ich w czym zmielić, to możecie włożyć je do grubego woreczka (takiego jak na mrożonki) i pokruszyć je przez uderzanie wałkiem (całkiem dobry sposób na odstresowanie ;)).

Przepis na mus czekoladowy zaczerpnęłam z Kwestii Smaku i powiem, że on sam jest grzechu wart i można go wyjadać łyżkami :)

Tradycyjnie już nie bawiłam się w „ocieplanie” składników na sernik – wszystko wyciągam prosto z lodówki i krótko miksuję (chyba tylko raz zrobiłam taki sernik, gdzie wszystkie produkty miałam w temperaturze pokojowej). Moim sposobem na ładny, gładki i nie popękany sernik jest pieczenie w niższej temperaturze – działa za każdym razem :)

 

korzenny sernik spicy cheesecake

korzenny sernik z musem czekoladowym

korzenny sernik z musem czekoladowym

korzenny sernik

 

Korzenny sernik z musem czekoladowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód ciasteczkowy:

  • 150 g ciasteczek speculoos (lub cienkich pierniczków bez polewy)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • pół słoiczka powideł śliwkowych

masa serowa:

mus czekoladowy:

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj lub bardzo dokładnie pokrusz.
  • Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dno wyłóż masę ciasteczkową, rozprowadź równomiernie i ugnieć.
  • Schłódź w lodówce przez około 15 minut.

masa sernikowa:

  • W misie miksera umieść wszystkie składniki sernika.
  • Krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  • Na spód ciasteczkowy nałóż powidła śliwkowe i lekko je rozsmaruj.
  • Wyłóż masę sernikową do tortownicy.
  • Piecz w 150 stopniach przez około godzinę.
  • Po upieczeniu ostudź.

mus:

  • Na garnku z gotującą się wodą ustaw miskę.
  • Włóż do niej żółtka, łyżkę cukru i śmietankę, przez sitko przesiej przyprawę do piernika.
  • Mieszaj łyżką, aż masa będzie gorąca i lekko zgęstnieje.
  • Zdejmij miskę z garnka, dodaj miękkie masło i podzieloną na kostki czekoladę - wymieszaj, aż czekolada i masło się rozpuści.
  • Białka ubij aż będą sztywne, pod koniec dosyp po łyżce pozostały cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  • Dodaj ubite białka do masy czekoladowej - dodawaj białka po trochu.
  • Dokładnie i delikatnie połącz czekoladę z pianą.
  • Gotowy mus nałóż na sernik i schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez noc).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!