Przepis na bajaderki

Nigdy nie byłam specjalną fanką bajaderek – zawsze mi coś w nich przeszkadzało – za mocny aromat alkoholowy, zbytnia „gniotowatość” i przede wszystkim – niewiedza, co w nich tak na prawdę jest i jak stare to jest.

Do zrobienia tych bajaderek namówił mnie mąż, który znalazł ciekawy przepis na blogu „Na miotle”.

Jak zrobić bajaderki?

Jak pisze autorka najlepiej do wykonania tego „ciasta” jest użyć ciasta drożdżowego, gdyż nadaje ono specyficzny smak bajaderkom, ale można wykorzystać resztki innych ciast – jeśli się takich nie posiada, to można kupić 6 pączków i pozostawić je do lekkiego wysuszenia.

Ja specjalnie upiekłam wcześniej ciasto drożdżowe (do którego też się oczywiście dobrałam :)), aby mieć podstawę do ich wykonania :)

Bajaderki wyszły bardzo smaczne – sama zjadłam o dziwo kilka sztuk :)

Jeśli nie lubicie kupnych bajaderek, albo nawet gdy je lubicie – to spróbujcie zrobić je sami – na prawdę warto!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

bajaderka

przepis na bajaderki

bajaderka2

bajaderki

<

Domowe bajaderki przepis do druku

bajaderka

Bajaderki

Wypieki Beaty
Przepis na domowe bajaderki z czerstwego ciasta.
4.67 z 3 ocen
Danie Deser

Składniki

  • 6 pączków lekko przesuszonych (lub około 350 g ciasta drożdżowego lub ucieranego)
  • około 1/4 kostki rozpuszczonego masła 50 g
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mocnego alkoholu - proponuję dodawać stopniowo (ja użyłam po połowie ciemnego rumu i amaretto)
  • cukier lub dżem do nadania słodkości - do smaku
  • czekolada do dekoracji

Instrukcja
 

  • Ciasto (pączki) podziel na mniejsze kawałki i zmiksuj (albo bardzo drobno rozkrusz).
    6 pączków
  • Dodaj połowę masła, kakao i stopniowo alkohol (jego ilość zależy już tylko od preferencji smakowych).
    około 1/4 kostki rozpuszczonego masła, 4 łyżki kakao, 4 łyżki mocnego alkoholu
  • Miksuj aż masa nabierze jednolitości.
  • Dodaj resztę masła.
  • Jeśli masa wydaje ci się za mało słodka, to dodaj trochę cukru lub ulubionego dżemu.
    cukier
  • Z gotowej masy uformuj dłońmi kulki i schłodź je w lodówce (możesz też przełożyć masę do foremki i zrobić jedną dużą bajaderkę do krojenia).
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając na jedną tabliczkę czekolady łyżeczkę oleju.
    czekolada
  • Schłodzone bajaderki zanurz w czekoladzie i odłóż do zastygnięcia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!