bajaderki

Przepis na bajaderkę, czyli ciasto z resztek

Przepis na bajaderki to fajny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta, czy też drożdżowych bułeczek. Te kulki z ciasta połączone z aromatycznym likierem lub rumem oraz kakao to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Bajaderki zachwycają nie tylko smakiem czekolady, ale również smakiem dodanego alkoholu. Teraz z łatwością możesz nadać drugie życie swoim wypiekom i nie wyrzucać podeschniętego ciasta.

bajaderka

Domowe bajaderki przepis krok po kroku

Jeśli masz lekko zestarzałe ciasto, ale nie chcesz go wyrzucać, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

bajaderka

Bajaderki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowe bajaderki z czerstwego ciasta.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Danie Deser
Porcje 6
Składniki

składniki na bajaderkę

  • 6 pączków (lekko przesuszonych (lub około 350 g ciasta drożdżowego lub ucieranego))
  • około 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 4 łyżki kakao (gorzkiego)
  • 4 łyżki mocnego alkoholu (- proponuję dodawać stopniowo (ja użyłam po połowie ciemnego rumu i amaretto))
  • cukier (lub dżem do nadania słodkości – do smaku)
  • czekolada (do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić bajaderkę krok po kroku

  • Ciasto (pączki) podziel na mniejsze kawałki i zmiksuj (albo bardzo drobno rozkrusz).
    6 pączków
  • Dodaj połowę masła, kakao i stopniowo alkohol (jego ilość zależy już tylko od preferencji smakowych).
    około 50 g masła, 4 łyżki kakao, 4 łyżki mocnego alkoholu
  • Miksuj aż masa nabierze jednolitości.
  • Dodaj resztę masła.
  • Jeśli masa wydaje ci się za mało słodka, to dodaj trochę cukru lub ulubionego dżemu.
    cukier
  • Z gotowej masy uformuj dłońmi kulki i schłodź je w lodówce (możesz też przełożyć masę do foremki i zrobić jedną dużą bajaderkę do krojenia).
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając na jedną tabliczkę czekolady łyżeczkę oleju.
    czekolada
  • Schłodzone bajaderki zanurz w czekoladzie i odłóż do zastygnięcia.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto resztkowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
przepis na bajaderki

Bajaderka, czyli ciasto resztkowe

Nigdy nie byłam specjalną fanką bajaderek – zawsze mi coś w nich przeszkadzało – za mocny aromat alkoholowy, zbytnia „gniotowatość” i przede wszystkim – niewiedza, co w nich tak na prawdę jest i jak stare to jest.

Do zrobienia tych bajaderek namówił mnie mąż, który znalazł ciekawy przepis na blogu „Na miotle”.

Jak zrobić bajaderkę – wskazówki

Jak pisze autorka najlepiej do wykonania tego „ciasta” jest użyć ciasta drożdżowego, gdyż nadaje ono specyficzny smak bajaderkom, ale można wykorzystać resztki innych ciast – jeśli się takich nie posiada, to można kupić 6 pączków i pozostawić je do lekkiego wysuszenia.

Ja specjalnie upiekłam wcześniej ciasto drożdżowe (do którego też się oczywiście dobrałam :)), aby mieć podstawę do ich wykonania :)

Bajaderki wyszły bardzo smaczne – sama zjadłam o dziwo kilka sztuk :)

Jeśli nie lubicie kupnych bajaderek, albo nawet gdy je lubicie – to spróbujcie zrobić je sami – na prawdę warto!

bajaderka2

Polecane przepisy na ciasta domowe

Koniecznie zobaczcie moje pyszne domowe ciasta o różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.