Przepis na proste ciasto z migdałami

Zaktualizowany: 2023 30 listopada
proste ciasto z migdałami

Przepis na migdałowe ciasto z palonym masłem i siekanymi migdałami

Proste ciasto z migdałami z dodatkiem palonego masła to harmonia chrupiących migdałów i głębokiego smaku masła poddanego paleniu. Ten łatwy przepis łączy w sobie nuty orzechowe z wyjątkowym aromatem palonego masła, tworząc ciasto, które w każdym kęsie dostarcza wyjątkowych doznań smakowych. Idealne na nieformalne spotkania, popołudniową herbatę lub jako deser dla miłośników migdałowego smaku. Gorąco polecam!

puszyste ciasto migdałowe

Proste ciasto z migdałami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, które przygotujesz nawet bez użycia miksera, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

puszyste ciasto migdałowe

Proste ciasto z migdałami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i smakowite migdałowe ciasto z palonym masłem i chrupiącymi migdałami.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 11
Kalorie 363 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto z migdałami

  • 170 g masła
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 2 jajka (rozmiar L – najlepiej w temp. pokojowej)
  • 250 ml mleka (letniego)
  • 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów (- mąki migdałowej – 0,5 szklanki)
  • 100 g migdałów (posiekanych – 1 szklanka)
  • olejek migdałowy (- opcjonalnie – dla bardziej intensywnego smaku – ja dałam trochę)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z migdałami

  • Masło rozpuść w rondelku i podgrzewaj aż nabierze brązowej barwy – wtedy odstaw je na około 10-20 minut do lekkiego ostudzenia.
    170 g masła
    jak zrobić palone masło
  • Dodaj do masła cukier i wymieszaj.
    200 g cukru
    dodawanie cukru do masła
  • Dodaj mleko i wymieszaj.
    250 ml mleka
    dodawanie mleka do mokrych składników
  • Dodaj do masła jajka i zmieszaj łyżką.
    2 jajka
    dodawanie jajek do mokrych składników
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g mielonych migdałów
    zmieszaj mielone migdały z mąką
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
    dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki – ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
  • Wierzch ciasta posyp posiekanymi migdałami.
    100 g migdałów
    posypywanie wierzchu ciasta posiekanymi migdałami
  • Wstaw ciasto z migdałami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra/dół) i piecz około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 363kcalWeglowodany: 37gBiałko: 8gTłuszcz: 22g
Słowa kluczowe ciasto migdałowe, ciasto z masłem palonym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste ciasto migdałowe

Migdałowe ciasto z masłem palonym – uwagi

Moje dzisiejsze ciasto z migdałami wypatrzyłam niedawno na blogu Curly Girl Kitchen i musiałam, wręcz musiałam go wypróbować. A dlaczego? Bo ja uwielbiam ciasta migdałowe, uwielbiam ten aromat i chrupiące migdały. Olejek migdałowy mogłabym dodawać wszędzie! A w tym cieście dodatkowo zachwyciło mnie, że jest takie super proste do zrobienia. Na pewno każdy sobie z nim poradzi bez problemu! Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu jak ci smakowało!

Dodam jeszcze, że ciasto upiekłam specjalnie dla mojego męża i jego biegowych kolegów. Wybierali się właśnie na bardzo ciężki bieg górski „Piekło Czantorii” i stwierdziłam, że bardzo im się przyda taka dawka dobrych kalorii. Migdały z cieście to świetne naturalne tłuszcze, do tego węglowodany, które dodają mnóstwo energii. I smak, który pozwala osłodzić trudy biegu. Jeśli interesują ciebie lub kogoś tobie bliskiego górskie ultramaratony, to zobacz relację z biegu Piekło Czantorii na blogu mojego męża :)

almond cake with burnt butter

Niezbędne składniki do zrobienia ciasta z migdałami

Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować jedynie kilka podstawowych składników. Poniżej zamieszczam listę produktów i ewentualnych zamienników:

  • masło – najlepsze tu będzie masło ekstra o zawartości tłuszczu około 82 %. Nie musisz go wcześniej wyciągać z lodówki, ale możesz – wtedy się szybciej rozpuści.
  • mleko – ja użyłam mleko krowie 1,5%. Możesz tu użyć dowolne mleko, albo nawet zastąpić je mlekiem roślinnym.
  • migdały – do ciasta używa się dwóch rodzajów migdałów – mielonych i posiekanych. Mielone migdały możesz kupić w sklepie, albo zmielić je samodzielnie w domu. Możesz je zmielić malakserem, albo np. młynkiem. Duże migdały posiekaj na nierówne części – te większe będą potem fajnie chrupały w cieście. Ja tu użyłam wierzch 100 g migdałów, ale możesz dać ich więcej.
  • mąka pszenna – może tu być mąka typ 450, 500 lub 550 – czyli taka podstawowa mąka do ciasta.
proste ciasto migdałowe

Co to jest masło palone?

Masło palone to forma masła, w której woda i białka mleka zostały oddzielone od tłuszczu. Proces palenia masła polega na stopieniu go i odparowaniu wody oraz oddzieleniu się białek mleka, które opadają na dno. W rezultacie otrzymuje się klarowane masło, które ma wyższy punkt dymienia niż zwykłe masło, co oznacza, że ​​może być poddawane wyższym temperaturom bez spalania się. Takie masło nabiera dodatkowo brązowego koloru i lekko orzechowego smaku. Dodane do ciasta masło palone (dodajemy go razem ze zbrązowiałymi drobinkami) nadaje mu lekko brązowego koloru i orzechowego smaku. Tu takie orzechowe palone masło świetnie się uzupełnia ze smakiem migdałów. Jeśli do tej pory nie robiłaś/eś masła palonego, to koniecznie wypróbuj ten sposób.

ciasto migdałowe z migdałami

Jak zrobić masło palone?

Zrobienie masła palonego nie jest trudne, ani problematyczne. Wystarczy masło przełożyć do garnka i podgrzewać je na średnim ogniu, aż nabierze brązowej barwy, a na dnie pojawią się brązowe drobinki. Wtedy garnek zdejmujemy z palnika i masło studzimy. Takie masło w całości dodajemy do ciasta.

migdałowe ciasto z palonym masłem

Jak zrobić ciasto migdałowe – wskazówki

Samo przygotowanie ciasta jest niesłychanie proste i do tego szybkie. Ale jego przygotowanie trzeba zacząć od zrobienia palonego masła – tak aby miało chwilę na ostudzenie. Jeśli masz ekstremalnie mało czasu, to tylko rozpuść masło, bez jego palenia. Ale jeśli masz więcej czasu to koniecznie wypróbuj wersję z masłem palonym. Dalsza część przygotowania odbywa się już przy użyciu tego garnka z masłem. Wsyp do niego cukier i dodaj mleko – to pozwoli dodatkowo obniżyć temperaturę masła. Dopiero wtedy dodaj jajka – wcześniej masło mogłoby być za ciepłe i groziłoby to jajecznicą. Nie musisz używać miksera do wymieszania składników – rózga kuchenna, a nawet łyżka w zupełności wystarczą. Chociaż nie bronię używania miksera – jak chcesz, to jak najbardziej możesz!

Gdy masz zmieszane mokre składniki to dodajesz je do wymieszanych suchych składników i już też tylko mieszasz do połączenia. Ciasto migdałowe wtedy przelej do przygotowanej tortownicy i posyp posiekanymi grubo migdałami.

Jak przygotować formę do ciasta?

W przypadku tego ciasta migdałowego formę do ciasta możesz posmarować masłem i wysypać bułką tartą, kaszą manną albo zwykłą mąką. To zapewni ciastu fajną dodatkową chrupkość przy bokach i na spodzie. Możesz też foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

migdałowe ciasto z masłem palonym

Jak piec ciasto z migdałami?

Ciasto najlepiej piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) albo do 170 stopni i w trybie termoobiegu. Ja ciasto piekłam około 50 minut. Pod koniec pieczenia warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli wykałaczka włożona w środek ciasta po wyjęciu jest sucha, to ciasto jest już dobrze upieczone. Jeśli jednak jest oblepiona mokrym ciastem, to oznacza, że trzeba wydłużyć czas pieczenia. Jeśli wierzch ciasta jest w tym momencie ładnie upieczony, to możesz przełączyć piekarnik na funkcję podpiekania spodu (piecze tylko dolna grzałka) i podpiec ciasto migdałowe kolejne 5-10 minut.

migdałowe ciasto bez miksera

Jak przechowywać ciasto z migdałami?

To ciasto z migdałami nie musi być przechowywane w lodówce. Spokojnie wystarczy stanie na blacie w kuchni. Ja tylko proponuję przełożenie ciasta do szczelnego pojemnika z przykrywką, albo przykrycie patery kloszem, tak aby uchronić ciasto przed nadmiernym obsychaniem. Jak pisałam wcześniej ciasto prawie w całości oddałam mężowi na wyjazd i pewnie zostało momentalnie zjedzone, więc nie wiem jak długo maksymalnie wytrzyma, ale sądzę, że kilka dni w temperaturze pokojowej spokojnie postoi. To ciasto migdałowe możesz również zamrozić – już po zupełnym ostudzeniu owiń je szczelnie w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki.

Mam nadzieję, że skorzystasz z tego przepisu – jeśli tak, to koniecznie napisz komentarz pod spodem. Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta, które przygotujesz bez miksera.

Polecane przepisy na ciasta migdałowe

Jeśli jak ja uwielbiasz ciasta migdałowe, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy przygotowane z migdałami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 27 listopada

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Migdałowe ciasto z palonym masłem przepis

Zapraszam dziś na bardzo proste, szybkie i do tego pyszne ciasto podwójnie migdałowe. Tutaj migdały dodane są w formie zmielonej do samego ciasta, dodając mu nie tylko fajnego smaku, ale również wartości naturalnych tłuszczy. Grubo posiekane migdały zapieczone są dodatkowo na wierzchu ciasta, dodając mu wyjątkowego smaku i wspaniałej chrupkości. Takie ciasto mimo, że proste może być doskonałym pomysłem na świąteczne wypieki. Prostota, świetne składniki i szybkość wykonania sprawiają, że każdy powinien upiec to ciasto. Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku, albo zobacz mój krótki filmik z przygotowań i jak najszybciej upiecz to rewelacyjne ciasto migdałowe!