Przepis na czekoladowe pralinki z orzechami

Włamanie na blogu :)

Zastanawiacie się zapewne o co chodzi. Blog wygląda tak jak wyglądał, żadnych niecenzuralnych treści nie ma. Ciężko tez oczekiwać po blogu kulinarnym „przepisu na włamanie” :)

Dzisiaj tytuł podchwytliwy bo chociaż do włamania faktycznie nie doszło :) to jednak nie właścicielka do Was pisze.

Co więcej, zapewne jest równie zaskoczona jak i Wy. No cóż, punkt dla mnie :)

Dzisiaj uraczę Was przepisem na wyborne pralinki, przez niektórych zwanych truflami.

Przepis jest w miarę standardowy i podstawa zaczerpnięta z strony Kuchnia Lidla.

Nie byłbym jednak sobą gdybym nie zmienił go chociaż trochę, gdyż sam z siebie wyglądał dość biednie (przyznam się szczerze, że głównie skusiło mnie to Amaretto :) )

Tak o to urodziły się pralinki czekoladowo-orzechowe.

Została jeszcze tylko jedna kwestia do wyjaśnienia.

Dlaczego facet pakuje swoje brudne ręce (umyłem przed robieniem pralinek :P) do bloga swojej żony i to bez jej wiedzy.

Tak się składa, że dzisiaj 10 Maja obchodzi ona swoje urodziny i ten wpis wraz z truflami czekoladowymi czekającymi w lodówce są dla niej prezentem.

Wobec powyższego droga Żono, życzę Ci dużo słońca, samych przyjemnych dni, radości z życia i dalszego uszczęśliwiania czytelników wyśmienitymi, sprawdzonymi przepisami oraz wspaniałymi zdjęciami.

Chociaż nie, tego ostatniego to sobie (jako zjadaczowi) oraz Wam drodzy Czytelnicy życzę.

Bartosz

A przepis na te trufle czekoladowo-orzechowe znajdziecie pod zdjęciami :) zapraszam.

Wypróbujcie również przepis Beaty na batoniki bounty!


pralinki czekoladowo-orzechowe

Pralinki czekoladowo-orzechowe

Pralinki czekoladowo-orzechowe

Pralinki czekoladowo-orzechowe

Pralinki czekoladowo-orzechowe przepis

trufle czekoladowo-orzechowe

Pralinki czekoladowo-orzechowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne trufle czekoladowe z orzechami.
5 z 2 ocen
Danie Deser
Porcje 4

Składniki

Instrukcja
 

  • Orzechy należy uprażyć. Najłatwiej wykonać to na patelni smażąc je bez tłuszczu przez parę minut.
    50 g orzechów laskowych
  • Po ostygnięciu orzechów należy z nich zdjąć skórkę - powinna lekko odchodzić.
  • Oczyszczone orzechy oraz herbatniki mielimy w malakserze albo rozdrabniamy innym dowolnym sposobem.
    50 g herbatników
  • Miód rozpuszczamy w śmietance - pomaga podgrzanie :).
    20 g miodu, 25 g śmietanki kremówki
  • Czekolady z masłem rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
    200 g czekolady mlecznej, 25 g czekolady gorzkiej
  • Dodajemy miód ze śmietaną i dokładnie mieszamy.
  • Na koniec, gdy masa będzie jednolita dodajemy likier Amaretto, orzechy i ciasteczka.
    35 g Amaretto
  • Odstawiamy do lodówki na parę godzin.
  • Gdy masa stwardnieje dzielimy na małe porcje łyżeczką i formujemy z nich kulki. Aby masa się nie kleiła do rąk można palce zwilżać zimną wodą.
  • Tak przygotowane kuleczki obtaczamy w kakao albo cukrze pudrze.
    kakao, cukier puder
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!