Przepis na zdrowe trufle

zdrowe trufle


Już wcześniej robiłam sobie takie zdrowe trufle w domu, ale tamten przepis był jakiś nie do końca dobry, bo zamiast trufli otrzymałam bezkształtną masę, z której nic się nie udało uformować.

Ostatnio wypatrzyłam na blogu Sally jej przepis na takie zdrowe trufelki i postanowiłam, go wypróbować, bo przepisy Sally jeszcze nigdy mnie nie zawiodły i mogę je z czystym sumieniem każdemu polecić :)

Trufelki przygotowałam i wyszły idealne – są miękkie, ale można je spokojnie utoczyć w kulki (potem można łapki wylizać ;)).

Świetnie się też dają obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.

Po schłodzeniu czekolada jest twarda i chrupiąca, a trufle  w środku miękkie i soczyste :)

Trufle przygotowałam z daktyli, migdałów i słonecznika – możecie zamiast słonecznika dać więcej migdałów, ale możecie też go zastąpić np. pestkami dyni.

Polecam też wam najpierw zmielić migdały i słonecznik i dopiero potem dodać do daktyli – ja miksowałam wszystko razem. Daktyle szybko się rozpadły i obkleiły migdały – wtedy było je już trudno rozdrobnić i wymagało to więcej czasu.

Z podanej porcji otrzymacie około 20 trufli.

Jeśli lubicie takie zdrowe słodkości, to polecam wam też domowe batoniki orzechowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

zdrowe słodycze

zdrowe przekąski

zdrowe trufelki

kulki mocy z daktyli

trufle z daktyli

kulki mocy

Zdrowe trufle przepis do druku

zdrowe trufle

Zdrowe trufle

Wypieki Beaty
Przepis na zdrowe i pyszne trufle z daktylami i czekoladą.
3.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 20
Kalorie 144 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut aby zmiękły.
    280-300 g daktyli
  • Migdały i słonecznik zmiksuj aż będą drobne - ale mogą zostać małe kawałki.
    70 g migdałów, 70 g ziaren słonecznika
  • Dodaj daktyle do migdałów, wsyp kakao i ponownie całość zmiksuj - jeśli masa jest za gęsta to możesz dodać odrobinę wody, w której moczyły się daktyle.
    20 g gorzkiego kakao
  • Nabieraj łyżką masę i tocz z niej kulki - układaj je na papierze do pieczenia.
  • W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę razem z olejem.
    200 g gorzkiej czekolady, 1-2 łyżeczki oleju
  • Za pomocą dwóch widelców obtaczaj kulki w czekoladzie, a następnie odkładaj je na papier.
  • Jeśli chcesz, aby czekolada szybciej zastygła, to schowaj trufle do lodówki.
  • Przechowuj trufle w lodówce w szczelnym opakowaniu.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 144kcalWeglowodany: 18.5gBiałko: 2.8gTłuszcz: 7.5gBłonnik: 2.1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!