Pralinki karmelowe z orzechami

 

pralinki karmelowe

 

Pralinki karmelowe z orzechami leśnymi wpadły mi w oko na blogu Kingi z Green Morning.

Kinga jest mistrzynią słowa – ona tak opisuje swoje przepisy, że aż się chce je zaraz zrobić :) Ja tak właśnie miałam z tymi pralinkami karmelowymi.

Najpierw zobaczyłam przepiękne zdjęcia, potem przeczytałam post i wiedziałam, że muszę je zrobić :)

Jeśli lubicie słodycze, ale takie prawdziwe – słodziutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, to te pralinki są dla Was.

Tylko ostrzegam – one uzależniają i najlepiej od razu zrobić podwójną porcję – chyba że nie zamierzacie się dzielić :)

Powiem jeszcze jedno – pralinki są tak pyszne i tak ładnie się prezentują, że będą idealnym prezentem pod choinkę – zapakuje je tylko w piękne pudełko, albo w pękaty słoik, a na pewno sprawicie komuś ogromną przyjemność :)

Mi z normalnej porcji wyszły jakieś 23 pralinki, ale ilość zależy od wielkości – ja robiłam nie większe niż orzechy włoskie.

Wypróbujecie również przepis na trufle kawowe – obłędne :)

 

pralinki z mleka w proszku

 

pralinki karmelowe z orzechami

 

domowe pralinki

 

pralinki z orzechami leśnymi

 

domowe pralinki

 

pralinki z orzechami

 

pralinki karmelowe

Pralinki karmelowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy - masę mieszaj drewnianą łyżką.
  • Gdy masa nabierze koloru mlecznej czekolady (masło może się wytrącać, ale się tym nie przejmuj) wlej ostrożnie wodę - masa zacznie gwałtownie bulgotać, ale się uspokoi.
  • Mieszaj całość, aż masa będzie płynna, wtedy zdejmij z ognia i ostudź.
  • Do masy dodaj mleko w proszku i zmiksuj mikserem - odstaw na noc do zgęstnienia (nie wstawiaj do lodówki).
  • Orzechy laskowe podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut - aż lekko zbrązowieją, a skórka zacznie na nich pękać.
  • Wyjmij blachę z orzechami i odstaw na około 10 minut.
  • Przełóż orzechy na ściereczkę kuchenną - zwiń ją i energicznie pocieraj przez ściereczkę orzechy - w ten sposób pozbędziesz się z nich skórki.
  • Mniej więcej połowę orzechów zblenduj albo zmiksuj na proszek.
  • Łyżką nabieraj trochę masy włóż w środek jeden orzeszek, a następnie w rękach utocz małą kulkę - na koniec obtocz ją w mielonych orzechach.
  • Powtórz czynności do wykorzystania całej masy.
  • Jeśli zostaną ci orzechy, to powtykaj je dodatkowo na środku kulek.
  • Gotowe pralinki możesz przechowywać w lodówce - wtedy jeszcze trochę stężeją.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

pralinki karmelowe