maślankowiec na zimno z galaretką

Przepis na ciasto z maślanki na zimno z galaretką i owocami

Dziś mam dla was propozycję na ciasto bez pieczenia – maślankowiec na zimno. To bardzo proste i niskokaloryczne ciasto bez pieczenia z masą z maślanki, owocami i galaretką na wierzchu. Fit ciasto z galaretką to idealny deser w gorące dni. Spróbujcie koniecznie.

sernik na zimno z maślanki

Maślankowiec na zimno przepis krok po kroku

Jeśli macie ochotę na lekki i smakowity deser, który ma niewiele kalorii, to koniecznie zróbcie takie ciasto na zimno z maślanką i galaretką.

maślankowiec na zimno

Maślankowiec na zimno przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i lekkie ciasto z maślanki bez pieczenia – idealne z owocami i galaretką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
5 hours
Czas całkowity 5 hours 30 minut
Porcje 12
Kalorie 68 kcal
Wyposażenie
  • Forma o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na maślankowca

  • ok 100 g biszkoptów (- użyłam podłużne)
  • 1 litr maślanki naturalnej
  • 100 g erytrolu (lub innej substancji słodzącej – np. cukru)
  • 5 łyżeczek żelatyny (+ trochę wody )
  • 1 opakowanie galaretki krystalicznej (+ 300 ml gorącej wody)
  • ok 150 g owoców (u mnie mieszane)
  • 1 opakowanie galaretki owocowej (+ 400 ml gorącej wody)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z maślanki na zimno

  • Przygotuj foremkę – wyłóż ją folią spożywczą albo aluminiową.
  • Na dnie ułóż ściśle biszkopty.
    ok 100 g biszkoptów
  • Przygotuj galaretkę krystaliczną – rozpuść ją w 300 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
    1 opakowanie galaretki krystalicznej
  • Maślankę przelej do większej miski.
    1 litr maślanki naturalnej
  • Dodaj erytrol lub cukier i krótko zmiksuj.
    100 g erytrolu
  • Dodaj galaretkę krystaliczną i zmiksuj.
  • Żelatynę zalej zimną wodą – daj jej tyle aby zakryła żelatynę. Odstaw na 5 minut, a gdy napęcznieje, to ją podgrzej (ja ją podgrzewam około 10 sekund w mikrofalówce, możesz też wstawić ją do garnka z gorącą wodą i mieszać aż stanie się płynna).
    5 łyżeczek żelatyny
  • Dodaj do żelatyny kilka łyżek maślanki i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty masy maślankowej i szybko zmiksuj.
  • Przelej ostrożnie masę na biszkopty.
  • Schowaj foremkę do lodówki do stężenia.
  • W tym czasie przygotuj galaretkę owocową i odstaw ją do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
    1 opakowanie galaretki owocowej
  • Owoce umyj i jeśli używasz duże owoce, to pokrój je na mniejsze kawałki.
    ok 150 g owoców
  • Na zastygniętej maślance ułóż owoce i zalej je tężejącą galaretką.
  • Schowaj ponownie foremkę do lodówki, aby galaretka zastygła.
Notatki
Podaję kaloryczność przy użyciu erytrolu, który nie ma kalorii. Jeśli użyjesz zwykły cukier, to kaloryczność wzrośnie. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 68kcalWeglowodany: 15gBiałko: 3gTłuszcz: 1g
Słowa kluczowe ciasto na zimno, ciasto z maślanki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z maślanką i galaretką

Ciasto na zimno z maślanki – uwagi

Maślankowiec, to taki trochę sernik na zimno, ale bez twarogu. Bo zrobiony jest na maślance.

W konsystencji ten deser jest bardziej jak galaretka, a do tego ma niewiele kalorii :)

Aby obniżyć jego kaloryczność i zrobić fit deser zamiast cukru użyłam do posłodzenia erytrol. Erytrol to naturalna substancja słodząca, która nie ma kalorii. Jest tylko odrobinę mniej słodka od białego cukru, dlatego używamy go w tej samej ilości. Jeśli nie macie erytrolu, to możecie użyć ksylitol albo zwykły cukier (tylko wtedy kaloryczność deseru będzie nieco wyższa).

Ja swój deser maślankowy zrobiłam na maślance naturalnej, do której poza erytrolem dodałam dla smaku krystaliczną galaretkę.

Możecie tu zrobić inne wersje smakowe ciasta na zimno.

Jeśli wybierzecie zamiast naturalnej maślanki owocową – np. truskawkową maślankę i do niej truskawkową galaretkę to otrzymacie truskawkowy maślankowiec na zimno :)

Owocowa maślanka jest już z reguły lekko dosładzana, to zanim dodacie do niej cukier sprawdźcie, czy taka słodycz wam wystarcza, czy też trzeba trochę masę dosłodzić.

ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami

Jak zrobić ciasto na zimno z maślanki – wskazówki

Samo przygotowanie tego deseru na zimno nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu na schładzanie.

Najpierw schładzamy masę maślankową. Dopiero gdy mocno stężeje układamy na wierzchu owoce i zalewamy tężejącą galaretką owocową.

Galaretka na wierzch musi być już gęstniejąca, inaczej może spłynąć na dół ciasta!

Możecie na ciasto na zimno z maślanki wyłożyć dowolne dostępne owoce. Te większe pokrójcie wcześniej na mniejsze kawałki. Galaretkę dobierzcie smakiem pasującym do owoców. Chociaż nie jest to niezbędne :)

Ciasto z galaretką i owocami ponownie chowamy do lodówki, tak aby galaretka na wierzchu mocno stężała.

Przed podaniem wyjmujemy maślankowca z lodówki i ostrożnie oddzielamy ciasto od brzegów (jeśli wcześniej wyłożyliście foremkę folią, to od razu możecie odpiąć rant).

Taki galaretkowiec na zimno to świetny pomysł na deser w upalne lato – nie dość, że znakomicie orzeźwia, świetnie smakuje, to ma jeszcze niedużo kalorii :)

Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia – znajdziecie tu mnóstwo przepisów na różne okazje.

deser na zimno z galaretką i owocami

Koniecznie zobaczcie również inne moje pyszne i lekkie fit przepisy na zdrowsze słodkości, które możecie zrobić bez problemu we własnym domu. Zobaczcie mój e-book „Fit przepisy na cały dzień”!

fit przepisy na instagram

KUP TUTAJ

ciasto z maślanki z owocami i galaretką
ciasto z maślanki na zimno

Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta na zimno idealne na upalne lato i nie tylko. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: