Ciasto śnieżny puch

z wiórkami kokosowymi

 

ciasto bez pieczenia cytrynowo-kokosowe

 

Ciasto śnieżny puch bardziej ze swej nazwy pasuje do zimy niż do wiosny, czy lata, ale co mi tam 🙂

Można go zrobić o każdej porze, a nawet w ciepłe dni będzie lepszy, bo to sernik na zimno 😀

Serniczek jest bardzo prosty do przygotowania i jedynie wymaga nocowania w lodówce, aby porządnie stężeć.

Spód ciasta to herbatniki, chociaż możecie też użyć biszkopty, albo zrobić spód biszkoptowy.

Do masy twarogowej dodajemy rozpuszczone galaretki i to właśnie one powodują, że masa gęstnieje, a jednocześnie nabiera konsystencję jak w ptasim mleczku.

Ciasto jest pyszne, nie za słodkie, delikatne.

Gdy widziałam w necie zdjęcia ciasta śnieżny puch, to w zasadzie wszystkie miały na wierzchu podprażone wiórki kokosowe. Ja stwierdziłam, że zwykłe wiórki bardziej oddadzą nazwę ciasta i postawiłam na biel 😀

Koniecznie zróbcie sobie to ciasto, zapraszam również na inne serniki na zimno, np:

Pierniczkowy sernik na zimno

Chatka Puchatka

Sernik na zimno z brzoskwiniami

 

śnieżny puch ciasto śnieżny puch z wiórkami kokosowymi
 

sernik bez pieczenia z galaretką cytrynową cytrynowy sernik na zimno
 

kokosowy sernik na zimno ciasto śnieżny puch
 

Ciasto śnieżny puch – przepis do druku

 

Ciasto śnieżny puch

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 30/20.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • około 20 sztuk herbatników
  • około 50 g wiórek kokosowych
  • 1 kg twarogu sernikowego - dobrego, gęstego
  • 2 galaretki cytrynowe + pół litra gorącej wody do jej rozpuszczenia
  • 100 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
Wykonanie
  1. Galaretki rozpuść w pół litra gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  2. Dno formy o wielkości około 20/30 cm wyłóż herbatnikami.
  3. Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem.
  4. Śmietanę kremówkę ubij aż będzie sztywna, dodaj do twarogu i wymieszaj.
  5. Wlej ostudzoną galaretkę i dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej masę na herbatniki.
  7. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
  8. Schowaj formę do lodówki na całą noc, tak aby masa stężała.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 188 Tłuszcze: 15,6 g Węglowodany: 7,7g Białka: 3,5 g