Ciasto śnieżny puch
z wiórkami kokosowymi
Ciasto śnieżny puch bardziej ze swej nazwy pasuje do zimy niż do wiosny, czy lata, ale co mi tam :)
Można go zrobić o każdej porze, a nawet w ciepłe dni będzie lepszy, bo to sernik na zimno :D
Serniczek jest bardzo prosty do przygotowania i jedynie wymaga nocowania w lodówce, aby porządnie stężeć.
Spód ciasta to herbatniki, chociaż możecie też użyć biszkopty, albo zrobić spód biszkoptowy.
Do masy twarogowej dodajemy rozpuszczone galaretki i to właśnie one powodują, że masa gęstnieje, a jednocześnie nabiera konsystencję jak w ptasim mleczku.
Ciasto jest pyszne, nie za słodkie, delikatne.
Gdy widziałam w necie zdjęcia ciasta śnieżny puch, to w zasadzie wszystkie miały na wierzchu podprażone wiórki kokosowe. Ja stwierdziłam, że zwykłe wiórki bardziej oddadzą nazwę ciasta i postawiłam na biel :D
Koniecznie zróbcie sobie to ciasto, zapraszam również na inne serniki na zimno, np:
Pierniczkowy sernik na zimno
Chatka Puchatka
Sernik na zimno z brzoskwiniami






Śnieżny puch – przepis do druku
Ciasto śnieżny puch
- około 20 sztuk herbatników
- około 50 g wiórek kokosowych
- 1 kg twarogu sernikowego - dobrego, gęstego
- 2 galaretki cytrynowe + pół litra gorącej wody do jej rozpuszczenia
- 100 g (3/4 szklanki) cukru pudru
- 250 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
- Galaretki rozpuść w pół litra gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Dno formy o wielkości około 20/30 cm wyłóż herbatnikami.
- Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem.
- Śmietanę kremówkę ubij aż będzie sztywna, dodaj do twarogu i wymieszaj.
- Wlej ostudzoną galaretkę i dokładnie wymieszaj.
- Przelej masę na herbatniki.
- Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
- Schowaj formę do lodówki na całą noc, tak aby masa stężała.
Wygląda przesmacznie :) Koniecznie do zrobienia <3
O tak – szczególnie gdy jest tak ciepło :)