Przepis na ciasto śnieżny puch

z wiórkami kokosowymi

ciasto śnieżny puch


Ciasto śnieżny puch bardziej ze swej nazwy pasuje do zimy niż do wiosny, czy lata, ale co mi tam :)

Można go zrobić o każdej porze, a nawet w ciepłe dni będzie lepszy, bo to sernik na zimno :D

Serniczek jest bardzo prosty do przygotowania i jedynie wymaga nocowania w lodówce, aby porządnie stężeć.

Spód ciasta to herbatniki, chociaż możecie też użyć biszkopty, albo zrobić spód biszkoptowy.

Jak zrobić sernik śnieżny puch?

Do masy twarogowej dodajemy rozpuszczone galaretki cytrynowe i to właśnie one powodują, że masa gęstnieje, a jednocześnie nabiera konsystencję jak w ptasim mleczku.

Sernik jest lżejszy i delikatniejszy niż sernik na samej żelatynie, a do tego dzięki galaretce nabiera orzeźwiającego cytrynowego smaku.

Ciasto jest pyszne, nie za słodkie, delikatne.

Gdy widziałam w necie zdjęcia ciasta śnieżny puch, to w zasadzie wszystkie miały na wierzchu podprażone wiórki kokosowe. Ja stwierdziłam, że zwykłe wiórki bardziej oddadzą nazwę ciasta i postawiłam na biel :D Dlatego swoich wiórek nie podprażałam.

Koniecznie zróbcie sobie to ciasto, zapraszam również na inne serniki na zimno, np:

Pierniczkowy sernik na zimno

Chatka Puchatka

Sernik na zimno z brzoskwiniami

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


śnieżny puch ciasto śnieżny puch z wiórkami kokosowymi

sernik bez pieczenia z galaretką cytrynową cytrynowy sernik na zimno

kokosowy sernik na zimno ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch – przepis do druku

sernik na zimno z wiórkami kokosowymi

Ciasto śnieżny puch

Wypieki Beaty
Przepis na lekki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi i wiórkami kokosowymi.
3.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 188 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 30/20.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Galaretki rozpuść w pół litra gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  • Dno formy o wielkości około 20/30 cm wyłóż herbatnikami.
  • Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem.
  • Śmietanę kremówkę ubij aż będzie sztywna, dodaj do twarogu i wymieszaj.
  • Wlej ostudzoną galaretkę i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej masę na herbatniki.
  • Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
  • Schowaj formę do lodówki na całą noc, tak aby masa stężała.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 188kcalWeglowodany: 7.7gBiałko: 3.5gTłuszcz: 15.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!