Przepis na ciasto Kubanka
Skusiłam się na zrobienie ciasta przekładanego – rzadko robię takie ciasta, bo zwykle brak mi na nie czasu.
Widziałam w necie zdjęcia ciasta Kubanka i bardzo mi się ono spodobało, więc wzięłam je na tapetę.
Zamiast kremu budyniowego zrobiłam krem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Dzięki temu ciasto wyszło bardzo delikatne i leciutkie.
Wszystkim nam bardzo smakowało i mogę je z całym sumieniem polecić :)
Z przepisu wyjedzie Wam spora blaszka Kubanki – ja ja przygotowałam w foremce 24/24cm.
Jeśli lubicie takie przekładane ciasta bez pieczenia, to koniecznie wypróbujcie też przepis na pysznego kawowego chałwowca – palce lizać :D
Przepis do druku

Ciasto Kubanka
Składniki
biszkopt:
- 2 duże jajka (użyłam rozmiar L) - białka i żółtka oddzielnie
- 70 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 10 g gorzkiego kakao (duża łyżka)
krem czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
- 3 łyżki nutelli
- 1 łyżka gorzkiego kakao
warstwa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- około 24 herbatniki (użyłam czekoladowe)
- kwaśny dżem - np. dżem z czarnej porzeczki lub powidła - słoiczek
- gorzkie kakao lub tarta czekolada
Instrukcja
biszkopt:
- Białka ubij na sztywno w trakcie zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj aż piana z białek będzie biała i lśniąca, a cały cukier dobrze się rozpuści.
- Mąkę przesiej razem z kakao przez sito.
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj.
- Dodaj mąkę i wymieszaj łyżką.
- Wyłóż ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm i piecz w 180 stopniach przez 10-12 minut.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
- Ostudzone ciasto nasącz ponczem (kawę wymieszaj z cukrem i rumem).
krem czekoladowy:
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno.
- Serek mascarpone zmiksuj z nutellą, dodaj do śmietany kremówki i krótko zmiksuj.
- Wyłóż krem na spód biszkoptowy.
- Na wierzchu kremu ułóż warstwę herbatników, ciastka posmaruj dżemem lub powidłami i ułóż na nim drugą warstwę herbatników.
wykończenie:
- Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone - krótko zmiksuj.
- Wyłóż śmietanę na herbatniki.
- Wierzch śmietany możesz dodatkowo posypać gorzkim kakao albo oprószyć tartą czekoladą.
- Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!