Przepis na ciasto Kubanka

biszkopt z kremem

 

Skusiłam się na zrobienie ciasta przekładanego – rzadko robię takie ciasta, bo zwykle brak mi na nie czasu.

Widziałam w necie zdjęcia ciasta Kubanka i bardzo mi się ono spodobało, więc wzięłam je na tapetę.

Zamiast kremu budyniowego zrobiłam krem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Dzięki temu ciasto wyszło bardzo delikatne i leciutkie.

Wszystkim nam bardzo smakowało i mogę je z całym sumieniem polecić :)

Z przepisu wyjedzie Wam spora blaszka Kubanki – ja ja przygotowałam w foremce 24/24cm.

Jeśli lubicie takie przekładane ciasta bez pieczenia, to koniecznie wypróbujcie też przepis na pysznego kawowego chałwowca – palce lizać :D

 

ciasto czekoladowe z kremem

 

ciasto czekoladowe z kremem

 

biszkopt z kremem

 

kubanka

 

ciasto kubanka

 

ciasto kubanka

Przepis do druku

 

ciasto z kremem

Ciasto Kubanka

Wypieki Beaty
3.4 z 5 ocen

Składniki
  

biszkopt:

poncz:

  • 150 ml ostudzonej mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 ml rumu

krem czekoladowy:

warstwa śmietanowa:

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka ubij na sztywno w trakcie zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj aż piana z białek będzie biała i lśniąca, a cały cukier dobrze się rozpuści.
  • Mąkę przesiej razem z kakao przez sito.
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm i piecz w 180 stopniach przez 10-12 minut.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź.
  • Ostudzone ciasto nasącz ponczem (kawę wymieszaj z cukrem i rumem).

krem czekoladowy:

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno.
  • Serek mascarpone zmiksuj z nutellą, dodaj do śmietany kremówki i krótko zmiksuj.
  • Wyłóż krem na spód biszkoptowy.
  • Na wierzchu kremu ułóż warstwę herbatników, ciastka posmaruj dżemem lub powidłami i ułóż na nim drugą warstwę herbatników.

wykończenie:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone - krótko zmiksuj.
  • Wyłóż śmietanę na herbatniki.
  • Wierzch śmietany możesz dodatkowo posypać gorzkim kakao albo oprószyć tartą czekoladą.
  • Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!