Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
250 g czekolady, 110 g oleju
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
3 jajka, 250 g cukru trzcinowego
Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
Dodaj melasę oraz połowę mąki.
2 łyżki melasy
Dodaj maślankę i resztę mąki - zmiksuj do połączenia składników.
120 ml maślanki
Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
250 ml czerwonego wina
Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).
Jak zrobić orzechy do tortu
W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Uwagi
Ciasto ma w sobie dużo czekolady i po dłuższym pobycie w lodówce lekko twardnieje - może tu pomóc wcześniejsze nasączenie ciasta (przed nałożeniem kremu), albo "ogrzać" go w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.