Imprezowe ciasto malinowe
![ciasto z musem malinowym i białą czekoladą na biszkoptach bez pieczenia imprezowe ciasto malinowe bez pieczenia zrobione na biszkoptach](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2024/12/imprezowe-ciasto-malinowe-1.jpg)
wpis sponsorowany
Przepis na malinowe ciasto z białą czekoladą bez pieczenia
Zapraszam dziś na przepyszne i do tego bardzo proste do przygotowania imprezowe ciasto malinowe. Czemu imprezowe? Bo idealnie nadaje się na specjalne okazje – takie jak Sylwester, urodziny, imieniny czy też inne rodzinne okazje. Do tego to ciasto bez pieczenia, przygotowane na biszkoptach, więc nie musisz nawet włączać piekarnika! A smak lekko kwaskowego musu malinowego wspaniale się komponuje z kremem z białą czekoladą i polewą z białej czekolady. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!
Spis treści
Imprezowe ciasto malinowe przepis krok po kroku
Jeśli szukasz ciekawego i prostego przepisu na ciasto idealne na Sylwestra, czy też na inną imprezę, to koniecznie przygotuj to rewelacyjne ciasto bez pieczenia!
Imprezowe ciasto malinowe bez pieczenia przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma o średnicy około 23-24 cm.
Składniki
składniki na warstwę malinową
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 200 ml wrzącej wody
- 1 słoik nadzienia malinowego do ciast (Helcom Easy Cook – 550 g)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
składniki na warstwę czekoladową
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 150 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
składniki na polewę czekoladową
- 70 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
dodatkowe składniki do ciasta
- ok 350 g biszkoptów (podzielonych na trzy porcje)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto malinowe bez pieczenia krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia tak aby wystawał kilka centymetrów ponad rant.
- Ułóż na dnie pojedynczą warstwę biszkoptów.ok 350 g biszkoptów
Krok 2 – przygotowanie musu malinowego
- Zmiksuj na gęsto śmietanę kremówkę.250 ml śmietany kremówki
- Galaretkę rozmieszaj dokładnie w gorącej wodzie.1 opakowanie galaretki malinowej, 200 ml wrzącej wody
- Dodaj nadzienie malinowe i dokładnie wymieszaj – sprawdź temperaturę – jeśli całość jest letnia to możesz dodać bitą śmietanę, jeśli jest bardziej ciepła, to ostudź.1 słoik nadzienia malinowego do ciast
- Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj do połączenia.
- Przełóż masę malinową do formy.
- Ułóż na musie drugą warstwę biszkoptów lekko je wciskając w mus.
Krok 3 – przygotowanie kremu czekoladowego z białej czekolady
- Czekoladę połam i rozpuść – ja ją rozpuściłam w kąpieli wodnej – zostaw do lekkiego ostudzenia – do temp. pokojowej.100 g białej czekolady
- Serek mascarpone przełóż do wyższej miski i krótko zmiksuj mikserem na wysokich obrotach.250 g serka mascarpone
- Dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
- Wlej śmietanę kremówkę i zmiksuj całość aż otrzymasz gęsty i napuszony krem.150 ml śmietany kremówki
- Przełóż krem do formy z musem malinowym i wyrównaj powierzchnię.
- Ułóż trzecią warstwę biszkoptów lekko ją wciskając w kremem.
- Schowaj ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy.
Krok 4 – przygotowanie polewy czekoladowej
- W rondelku podgrzej śmietankę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.70 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
- Mieszaj aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką polewę.
- Odstaw do ostudzenia.
- Wystudzoną polewę wylej na ciasto.
- Schowaj ciasto do lodówki na około 6 godzin – a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj ciasto wiórkami czekoladowymi lub kolorową posypką.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z musem malinowym i białą czekoladą – uwagi
Moje dzisiejsze ciasto przygotowane we współpracy z portalem Życie ma smak sprawdzi się idealnie na nadchodzący Sylwester. Lekkie w smaku ciasto, nie jest za słodkie i świetnie będzie smakować w towarzystwie lampki szampana czy też prosecco. Do tego to malinowe ciasto z białą czekoladą świetnie się prezentuje, więc ustawione na słodkim stole na pewno przyciągnie uwagę wszystkich :) Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta z malinami?
Do zrobienia tego ciasta będziesz potrzebować kilku niezbędnych składników. Poniżej podaję produkty, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- maliny – użyłam tu nadzienie malinowe do deserów firmy Helcom (Helcom Easy Cook) – możesz je kupić np. w sklepie internetowym Athina
- biała czekolada – do ciasta będziesz potrzebować w sumie 200 g czekolady, połowa jest potrzebna do kremu mascarpone, a połowa do polewy na wierzch ciasta, chociaż jeśli chcesz grubszą warstwę polewy, to możesz ją zrobić z podwójnej porcji, kupując czekoladę zwróć uwagę na jej gramaturę, bo producenci często obniżają wagę białej czekolady
- śmietana kremówka – w przepisie użyłam w sumie 470 ml śmietany kremówki – więc kup opakowanie pół litrowe, ja tu użyłam śmietankę 30% w kartoniku
- mascarpone – to włoski kremowy serek, który bez problemu kupisz w popularnych dyskontach a także w dużych marketach
- biszkopty – ja użyłam podłużne biszkopty jak do tiramisu, ale możesz też użyć takie tradycyjne okrągłe
Malinowe ciasto z białą czekoladą – wskazówki
Jeśli masz mało czasu na „odstanie” ciasta – chociaż przynajmniej cztery godziny w lodówce, to minimum, to możesz biszkopty delikatnie nasączyć – np. wodą z cukrem. Dzięki temu będą one szybciej bardziej miękkie i ciasto będzie można łatwiej kroić. Po nocy w lodówce biszkopty naturalnie zmiękną od kremów, wtedy nasączanie ich nie jest konieczne.
Ciasto możesz udekorować dodatkowo np. tartą białą czekoladą. Aby zrobić takie wiórki czekoladowe wystarczy białą czekoladę „obrać” nożykiem szczelinowym. Możesz też ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ile kcal ma ciasto malinowe z czekoladą?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta (przy produktach, które ja użyłam). Za to jeśli ciasto podzielisz na 15 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie miała około 390 kcal (węglowodany – 44, białka – 5 g, tłuszcze – 22 g). Jest to więc troszkę bardziej kaloryczne ciasto, warto więc potańczyć po jego konsumpcji ;)
Jak przechowywać imprezowe ciasto malinowe?
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Może też ono postać trochę na zewnątrz podczas imprezy. Ciasto średnio nadaje się do zamrażania, więc najlepiej zjeść je od razu.
Mam nadzieję, że to ciasto przypadnie do smaku i gustu tobie i twoim bliskim :) Jeśli wypróbujesz przepis, to będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Przy okazji gorąco polecam inne moje przepisy idealne na Sylwestra i karnawałowe imprezy. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie!
Polecane przepisy na ciasta malinowe
Jeśli lubisz maliny i różne słodkie wypieki i desery z malinami, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy z tymi pysznymi owocami. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Musowe ciasto malinowe bez pieczenia przepis
Na nadchodzącego sylwestra przygotuj razem ze mną pyszne i wyjątkowe ciasto malinowe z białą czekoladą zrobione na biszkoptach. Dzięki temu ciasto nie wymaga pieczenia i znacząco skraca czas przygotowania tego ciasta. Mus malinowy jest lekki i cudownie smakuje, do tego pysznie się komponuje z lekko słodkim kremem mascarpone z białą czekoladą. Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku a także z krótkim filmem wideo, gdzie pokazuję jak zrobić ciasto z musem malinowym i przygotuj go na specjalną okazję albo na weekendowy deser.