Mój apetyt na serniki ostatnio nie maleje, a nawet rośnie (co mnie bardzo dziwi, bo zawsze byłam wiernym wielbicielem szarlotki i makowca).

Z tej miłości narodził się migdałowy sernik – zrobiony z tego, co w lodówce znalazłam :)

Zmielone migdały dodałam do spodu i do masy twarogowej, a wierzch posypałam płatkami migdałowymi.

Dla podkręcenia smaku dodałam do sernika amaretto.

Wyszło pysznie – spróbujcie sami :)

sernik migdałowy3

sernik migdałowy2

sernik migdałowy4

sernik migdałowy5

sernik migdałowy

Migdałowy sernik

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

  • łyżeczka masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki mielonych migdałów
  • pół łyżeczki sody

masa sernikowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki amaretto
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • ewentualnie aromat migdałowy
  • płatki migdałów do posypania

Instrukcja
 

spód:

  • Zmiksuj razem jajko i cukier - tylko do połączenia składników. Dodaj masło.
  • Mąkę zmieszaj z sodą i mielonymi migdałami - dodaj do masy, wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Przestudź.

masa serowa:

  • Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  • Przelej masę na spód.
  • Piecz w 150 stopniach przez około 70 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
  • Schłódź w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
  • Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

Notatki

Przepis na foremkę około 22 cm średnicy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.