Mój apetyt na serniki ostatnio nie maleje, a nawet rośnie (co mnie bardzo dziwi, bo zawsze byłam wiernym wielbicielem szarlotki i makowca).
Z tej miłości narodził się migdałowy sernik – zrobiony z tego, co w lodówce znalazłam :)
Zmielone migdały dodałam do spodu i do masy twarogowej, a wierzch posypałam płatkami migdałowymi.
Dla podkręcenia smaku dodałam do sernika amaretto.
Wyszło pysznie – spróbujcie sami :)

Migdałowy sernik
Składniki
spód:
- łyżeczka masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- pół szklanki mąki
- 2 czubate łyżki mielonych migdałów
- pół łyżeczki sody
masa sernikowa:
- 750 g twarogu sernikowego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki amaretto
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- ewentualnie aromat migdałowy
- płatki migdałów do posypania
Instrukcja
spód:
- Zmiksuj razem jajko i cukier - tylko do połączenia składników. Dodaj masło.
- Mąkę zmieszaj z sodą i mielonymi migdałami - dodaj do masy, wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Przestudź.
masa serowa:
- Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
- Przelej masę na spód.
- Piecz w 150 stopniach przez około 70 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
- Schłódź w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
- Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Notatki
Przepis na foremkę około 22 cm średnicy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.
Robiłam niedawno coś podobnego – poezja :) Twój wygląda ślicznie :)
Dziękuję :)