Piernik z masą kajmakową
Wiem, że uwielbiacie przekładane ciasta z kremem, więc dziś mam dla was coś specjalnego.
Zapraszam na piernik z masą kajmakową.
To ciasto to taka świąteczna wuzetka – piernikowe ciasto, a do tego lekki krem z masy kajmakowej i jogurtu naturalnego (aby było lżej i mniej słodko).
Do tego polewa z gorzkiej czekolady i troszkę pokruszonych pierniczków (jeśli lubicie słodkie ciasta, to gorzką czekoladę zastąpcie mleczną).
Ciasta wychodzi spora blacha, a i tak uwierzcie mi, że nie będzie problemów z jego znikaniem :)
Jeśli lubicie wuzetkę, to zapraszam również na torcik oraz tradycyjną wuzetkę.
Polecam wam również ciasto kukułkę – będzie się pysznie prezentować na świątecznym stole.






Przepis do druku

Piernik z masą kajmakową
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
ciasto piernikowe:
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 10 g (1 łyżka) gorzkiego kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki mleka
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
masa krówkowa:
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- około 300 g masy kajmakowej (użyłam z Gostynia)
- 1 czubata łyżka żelatyny
- odrobina zimnej wody - tyle aby zalać żelatynę
polewa:
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka miodu (jeśli używasz gorzką czekoladę)
Instrukcja
- W większym garnku podgrzej razem mleko, masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika.
- Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do masy dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
- Wsyp w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm - wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź ciasto a następnie przekrój na dwa blaty - ja najpierw ścięłam lekko wybrzuszoną górę.
- Przygotuj krem.
- Masę kajmakową zmiksuj z jogurtem naturalnym.
- Żelatynę zalej zimną wodą, poczekaj z 5 minut, aby napęczniała, a następnie ją pogrzej - w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
- Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki kremu i wymieszaj.
- Wlej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
- Wyłóż krem na spodni blat i schowaj na godzinę do lodówki.
- Na zastygający krem nałóż drugi blat ciasta.
- Schłódź całość przez około 4 godziny lub noc.
- Aby przygotować polewę podgrzej śmietanę kremówkę z miodem, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
- Polej polewą ciasto, udekoruj pokruszonymi pierniczkami.
Składniki Odżywcze
Porcja: 100gKalorie: 310kcalWeglowodany: 41.5gBiałko: 6gTłuszcz: 13gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Wspaniałe ciacho! Aż ślinka cieknie na jego widok
Wesołych Świąt
Dziękuję bardzo wesołych świąt
Bardzo mi się podoba przepis na krem – gęsta i słodka masa kajmakowa a do tego jogurt, muszę wypróbować.
O tak, jogurt dodaje mu lekkości, a dodatkowo sprawia, że krem jest mniej słodki :)
czy ciasto piernikowe jest twarde czy miękkie i puszyste?
Ono jest takie „po środku” – nie jest jak lekkie jak biszkopt, ale nie jest też twarde.