piernik przekładany kajmakiem

Przepis na przekładany piernik z kremem kajmakowym

Na tegoroczne święta Bożego Narodzenia przygotujcie fajny i smaczny piernik z masą kajmakową. Mamy tu piernikowe ciasto, które przełożone jest jogurtowo-kajmakową masą. Zaopatrzcie się więc w gęsty jogurt (najlepiej grecki) i masą kajmakową i bierzcie się za pieczenie!

piernik z masą kajmakową

Piernik z masą kajmakową przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne pierniki i ciasta przekładane kremem, to koniecznie spróbuj tego połączenia!

piernik z kajmakiem

Piernik z masą kajmakową przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne przekładane ciasto piernikowe z kremem kajmakowym.
3.95 z 19 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 21
Kalorie 310 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Składniki

składniki na ciasto piernikowe:

składniki na masę krówkową do ciasta

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto piernikowe

  • W większym garnku podgrzej razem mleko, masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika.
    125 g masła, 200 g cukru, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 10 g gorzkiego kakao, 120 ml mleka, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do masy dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
    3 jajka
  • Wsyp w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm – wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź ciasto a następnie przekrój na dwa blaty – ja najpierw ścięłam lekko wybrzuszoną górę.

Jak zrobić krem kajmakowy z jogurtem

  • Masę kajmakową zmiksuj z jogurtem naturalnym.
    400 g gęstego jogurtu naturalnego, ok 300 g masy kajmakowej
  • Żelatynę zalej zimną wodą, poczekaj z 5 minut, aby napęczniała, a następnie ją pogrzej – w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
    1 czubata łyżka żelatyny
  • Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki kremu i wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
  • Wyłóż krem na spodni blat i schowaj na godzinę do lodówki.
  • Na zastygający krem nałóż drugi blat ciasta.
  • Schłodź całość przez około 4 godziny lub noc.

Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta

  • Aby przygotować polewę podgrzej śmietanę kremówkę z miodem, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
    100 ml śmietany kremówki, 150 g czekolady
  • Polej polewą ciasto, udekoruj pokruszonymi pierniczkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 310kcalWeglowodany: 41.5gBiałko: 6gTłuszcz: 13gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe ciasto z kremem kajmakowym, piernik z kajmakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
piernik z kajmakiem

Ciasto piernik z kajmakiem – uwagi

Wiem, że uwielbiacie przekładane ciasta z kremem, więc dziś mam dla was coś specjalnego.

Zapraszam na piernik z masą kajmakową.

To ciasto to taka świąteczna wuzetka – piernikowe ciasto przekładane lekkim kremem z masy kajmakowej i jogurtu naturalnego (aby było lżej i mniej słodko).

Do tego polewa z gorzkiej czekolady i troszkę pokruszonych pierniczków (jeśli lubicie słodkie ciasta, to gorzką czekoladę zastąpcie mleczną).

Ciasta wychodzi spora blacha, a i tak uwierzcie mi, że nie będzie problemów z jego znikaniem :)

Pamiętajcie również o dobrej przyprawie do piernika, aby ciasto było fajnie aromatyczne. Ja jak zwykle najbardziej polecam domową przyprawę do piernika.

Jeśli lubicie wuzetkę, to zapraszam również na torcik oraz tradycyjną wuzetkę.

Polecam wam również ciasto kukułkę – będzie się pysznie prezentować na świątecznym stole.

ciasto piernikowe z kajmakiem  ciasto piernikowe z kremem kajmakowym
piernikowa wuzetka  piernik z masą karmelową

Polecane przepisy na piernikowe wypieki

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie piernikowe ciasta, babeczki i ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: