Piernik z masą kajmakową

 

piernik przekładany kajmakiem

 

Wiem, że uwielbiacie przekładane ciasta z kremem, więc dziś mam dla was coś specjalnego.

Zapraszam na piernik z masą kajmakową.

To ciasto to taka świąteczna wuzetka – piernikowe ciasto, a do tego lekki krem z masy kajmakowej i jogurtu naturalnego (aby było lżej i mniej słodko).

Do tego polewa z gorzkiej czekolady i troszkę pokruszonych pierniczków (jeśli lubicie słodkie ciasta, to gorzką czekoladę zastąpcie mleczną).

Ciasta wychodzi spora blacha, a i tak uwierzcie mi, że nie będzie problemów z jego znikaniem 🙂

Jeśli lubicie wuzetkę, to zapraszam również na torcik oraz tradycyjną wuzetkę.

Polecam wam również ciasto kukułkę – będzie się pysznie prezentować na świątecznym stole.

 

 

ciasto z kremem kajmakowym  piernik z kajmakiem
 

ciasto piernikowe z kajmakiem  ciasto piernikowe z kremem kajmakowym
 

piernikowa wuzetka  piernik z masą karmelową

Przepis do druku

Piernik z masą kajmakową
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 21
Składniki
ciasto piernikowe:
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 10 g (1 łyżka) gorzkiego kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki mleka
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka - użyłam rozmiar L
masa krówkowa:
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • około 300 g masy kajmakowej (użyłam z Gostynia)
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • odrobina zimnej wody - tyle aby zalać żelatynę
polewa:
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka miodu (jeśli używasz gorzką czekoladę)
Wykonanie
  1. W większym garnku podgrzej razem mleko, masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika.
  2. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  5. Wsyp w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj.
  6. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm - wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  7. Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź ciasto a następnie przekrój na dwa blaty - ja najpierw ścięłam lekko wybrzuszoną górę.
  9. Przygotuj krem.
  10. Masę kajmakową zmiksuj z jogurtem naturalnym.
  11. Żelatynę zalej zimną wodą, poczekaj z 5 minut, aby napęczniała, a następnie ją pogrzej - w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  12. Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki kremu i wymieszaj.
  13. Wlej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
  14. Wyłóż krem na spodni blat i schowaj na godzinę do lodówki.
  15. Na zastygający krem nałóż drugi blat ciasta.
  16. Schłódź całość przez około 4 godziny lub noc.
  17. Aby przygotować polewę podgrzej śmietanę kremówkę z miodem, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
  18. Polej polewą ciasto, udekoruj pokruszonymi pierniczkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 310 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 41,5 g Błonnik: 0,5 g Białka: 6 g