Przepis na przekładany piernik z kremem kajmakowym
Wiem, że uwielbiacie przekładane ciasta z kremem, więc dziś mam dla was coś specjalnego.
Zapraszam na piernik z masą kajmakową.
To ciasto to taka świąteczna wuzetka – piernikowe ciasto przekładane lekkim kremem z masy kajmakowej i jogurtu naturalnego (aby było lżej i mniej słodko).
Do tego polewa z gorzkiej czekolady i troszkę pokruszonych pierniczków (jeśli lubicie słodkie ciasta, to gorzką czekoladę zastąpcie mleczną).
Ciasta wychodzi spora blacha, a i tak uwierzcie mi, że nie będzie problemów z jego znikaniem :)
Jeśli lubicie wuzetkę, to zapraszam również na torcik oraz tradycyjną wuzetkę.
Polecam wam również ciasto kukułkę – będzie się pysznie prezentować na świątecznym stole.






Piernik z masą kajmakową – przepis do druku

Piernik z masą kajmakową
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Składniki
ciasto piernikowe:
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 10 g gorzkiego kakao (1 łyżka)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 0,5 szklanki mleka
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
masa krówkowa:
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- ok 300 g masy kajmakowej (użyłam z Gostynia)
- 1 czubata łyżka żelatyny + odrobina zimnej wody - tyle aby zalać żelatynę
polewa:
- 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka miodu (jeśli używasz gorzką czekoladę)
Instrukcja
ciasto piernikowe
- W większym garnku podgrzej razem mleko, masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika.125 g masła, 200 g cukru, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 10 g gorzkiego kakao, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do masy dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.3 jajka
- Wsyp w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm - wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź ciasto a następnie przekrój na dwa blaty - ja najpierw ścięłam lekko wybrzuszoną górę.
krem
- Masę kajmakową zmiksuj z jogurtem naturalnym.400 g gęstego jogurtu naturalnego, ok 300 g masy kajmakowej
- Żelatynę zalej zimną wodą, poczekaj z 5 minut, aby napęczniała, a następnie ją pogrzej - w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.1 czubata łyżka żelatyny
- Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki kremu i wymieszaj.
- Wlej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
- Wyłóż krem na spodni blat i schowaj na godzinę do lodówki.
- Na zastygający krem nałóż drugi blat ciasta.
- Schłodź całość przez około 4 godziny lub noc.
polewa czekoladowa
- Aby przygotować polewę podgrzej śmietanę kremówkę z miodem, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.100 ml śmietany kremówki, 150 g czekolady
- Polej polewą ciasto, udekoruj pokruszonymi pierniczkami.