Przepis na przekładany piernik z kremem kajmakowym

piernik przekładany kajmakiem

Wiem, że uwielbiacie przekładane ciasta z kremem, więc dziś mam dla was coś specjalnego.

Zapraszam na piernik z masą kajmakową.

To ciasto to taka świąteczna wuzetka – piernikowe ciasto, a do tego lekki krem z masy kajmakowej i jogurtu naturalnego (aby było lżej i mniej słodko).

Do tego polewa z gorzkiej czekolady i troszkę pokruszonych pierniczków (jeśli lubicie słodkie ciasta, to gorzką czekoladę zastąpcie mleczną).

Ciasta wychodzi spora blacha, a i tak uwierzcie mi, że nie będzie problemów z jego znikaniem :)

Jeśli lubicie wuzetkę, to zapraszam również na torcik oraz tradycyjną wuzetkę.

Polecam wam również ciasto kukułkę – będzie się pysznie prezentować na świątecznym stole.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

ciasto z kremem kajmakowym  piernik z kajmakiem

ciasto piernikowe z kajmakiem  ciasto piernikowe z kremem kajmakowym

piernikowa wuzetka  piernik z masą karmelową

Piernik z masą kajmakową – przepis do druku

piernik z kajmakiem

Piernik z masą kajmakową

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne przekładane ciasto piernikowe z kremem kajmakowym.
3.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 21
Kalorie 310 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm

Składniki
  

ciasto piernikowe:

masa krówkowa:

polewa:

Instrukcja
 

  • W większym garnku podgrzej razem mleko, masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika.
  • Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  • Wsyp w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm - wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź ciasto a następnie przekrój na dwa blaty - ja najpierw ścięłam lekko wybrzuszoną górę.
  • Przygotuj krem.
  • Masę kajmakową zmiksuj z jogurtem naturalnym.
  • Żelatynę zalej zimną wodą, poczekaj z 5 minut, aby napęczniała, a następnie ją pogrzej - w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki kremu i wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
  • Wyłóż krem na spodni blat i schowaj na godzinę do lodówki.
  • Na zastygający krem nałóż drugi blat ciasta.
  • Schłódź całość przez około 4 godziny lub noc.
  • Aby przygotować polewę podgrzej śmietanę kremówkę z miodem, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
  • Polej polewą ciasto, udekoruj pokruszonymi pierniczkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 310kcalWeglowodany: 41.5gBiałko: 6gTłuszcz: 13gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!