Przepis na torcik wuzetkę
Wuzetkę już znacie (i za pewne bardzo lubicie :)), ale to ciasto można podać również w formie tortu :)
W tej postaci ciasto prezentuje się znakomicie i na pewno ucieszy każdego.
Wystarczy upiec biszkopt czekoladowy, przełożyć go konfiturą (ja wybrałam wiśniową) i bitą śmietaną – łatwo, prosto i przyjemnie, a efekt piorunujący ;)
Taki torcik wuzetka na pewno będzie się świetnie prezentował na każdym stole.
Polecam każdemu!
Torcik wuzetka przepis do druku

Torcik wuzetka
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki
biszkopt:
- 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru (165 g)
- 3/4 szklanki mąki (150 g)
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao (35 g)
krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 2 łyżeczki żelatyny
polewa:
- 100 g czekolady deserowej (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
- 100 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
- pół słoiczka konfitury (np. wiśniowej)
Instrukcja
biszkopt:
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Zmniejsz obroty i dodaj cukier.
- Miksuj aż piana zrobi się gęsta i lśniąca, a cukier się zupełnie rozpuści.
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
- Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
- Dodaj połowę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków niczym nie smaruj).
- Wyłóż ciasto do tortownicy.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut, po upieczeniu przestudź.
krem:
- Żelatynę zalej zimną wodą - tak aby woda ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie dość gęsta dodaj cukier puder i miksuj do zupełnego zgęstnienia śmietany.
- Żelatynę krótko podgrzej w mikrofalówce (około 10 sekund) lub rozpuść w kąpieli wodnej.
- Wlej żelatynę cienkim strumykiem do śmietany kremówki i zmiksuj, aby się dobrze połączyła.
wykończenie:
- Biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Nasącz dolny blat słodką herbatą (może być z dodatkiem alkoholu).
- Posmaruj powierzchnię konfiturą.
- Odłóż kilka łyżek (około 3-4) śmietany, a resztę wyłóż na biszkopt.
- Przykryj drugim blatem ciasta, a następnie nasącz go z góry herbatą.
- Schłódź w lodówce przynajmniej przez godzinę.
- Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną, wymieszaj i lekko przestudź.
- Udekoruj czekoladą wierzch torcika.
- Odłożoną śmietanę kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciśnij z niej dekoracyjne rozetki na obrzeżu torcika.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!