Przepis na torcik wuzetkę

 

Wuzetkę już znacie (i za pewne bardzo lubicie :)), ale to ciasto można podać również w formie tortu :)

W tej postaci ciasto prezentuje się znakomicie i na pewno ucieszy każdego.

Wystarczy upiec biszkopt czekoladowy, przełożyć go konfiturą (ja wybrałam wiśniową) i bitą śmietaną – łatwo, prosto i przyjemnie, a efekt piorunujący ;)

Taki torcik wuzetka na pewno będzie się świetnie prezentował na każdym stole.

Polecam każdemu!

 

torcik wuzetka1

torcik wuzetka4

torcik wuzetka5

 

Torcik wuzetka przepis do druku

 

torcik wuzetka1

Torcik wuzetka

Wypieki Beaty
4.2 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 49 minut
2 godz
Danie Tort
Porcje 12 porcji

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy 22 cm.

Składniki

biszkopt:

krem:

polewa:

dodatkowo:

  • pół słoiczka konfitury (np. wiśniowej)

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Zmniejsz obroty i dodaj cukier.
  • Miksuj aż piana zrobi się gęsta i lśniąca, a cukier się zupełnie rozpuści.
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
  • Dodaj połowę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków niczym nie smaruj).
  • Wyłóż ciasto do tortownicy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut, po upieczeniu przestudź.

krem:

  • Żelatynę zalej zimną wodą - tak aby woda ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie dość gęsta dodaj cukier puder i miksuj do zupełnego zgęstnienia śmietany.
  • Żelatynę krótko podgrzej w mikrofalówce (około 10 sekund) lub rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Wlej żelatynę cienkim strumykiem do śmietany kremówki i zmiksuj, aby się dobrze połączyła.

wykończenie:

  • Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  • Nasącz dolny blat słodką herbatą (może być z dodatkiem alkoholu).
  • Posmaruj powierzchnię konfiturą.
  • Odłóż kilka łyżek (około 3-4) śmietany, a resztę wyłóż na biszkopt.
  • Przykryj drugim blatem ciasta, a następnie nasącz go z góry herbatą.
  • Schłódź w lodówce przynajmniej przez godzinę.
  • Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną, wymieszaj i lekko przestudź.
  • Udekoruj czekoladą wierzch torcika.
  • Odłożoną śmietanę kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciśnij z niej dekoracyjne rozetki na obrzeżu torcika.
Słowa kluczowe biała czekolada, kakao, konfitura, kremówka, śmietanka, wiśnie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!