Przepis na torcik wuzetkę

 

Wuzetkę już znacie (i za pewne bardzo lubicie :)), ale to ciasto można podać również w formie tortu :)

W tej postaci ciasto prezentuje się znakomicie i na pewno ucieszy każdego.

Wystarczy upiec biszkopt czekoladowy, przełożyć go konfiturą (ja wybrałam wiśniową) i bitą śmietaną – łatwo, prosto i przyjemnie, a efekt piorunujący ;)

Taki torcik wuzetka na pewno będzie się świetnie prezentował na każdym stole.

Polecam każdemu!

 

torcik wuzetka1

torcik wuzetka4

torcik wuzetka5

 

Torcik wuzetka przepis do druku

 

Torcik wuzetka

Wypieki Beaty
4.2 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 49 minut
2 godz
Danie Tort
Porcje 12 porcji

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy 22 cm.

Składniki
  

biszkopt:

krem:

polewa:

dodatkowo:

  • pół słoiczka konfitury (np. wiśniowej)

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Zmniejsz obroty i dodaj cukier.
  • Miksuj aż piana zrobi się gęsta i lśniąca, a cukier się zupełnie rozpuści.
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
  • Dodaj połowę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków niczym nie smaruj).
  • Wyłóż ciasto do tortownicy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut, po upieczeniu przestudź.

krem:

  • Żelatynę zalej zimną wodą - tak aby woda ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie dość gęsta dodaj cukier puder i miksuj do zupełnego zgęstnienia śmietany.
  • Żelatynę krótko podgrzej w mikrofalówce (około 10 sekund) lub rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Wlej żelatynę cienkim strumykiem do śmietany kremówki i zmiksuj, aby się dobrze połączyła.

wykończenie:

  • Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  • Nasącz dolny blat słodką herbatą (może być z dodatkiem alkoholu).
  • Posmaruj powierzchnię konfiturą.
  • Odłóż kilka łyżek (około 3-4) śmietany, a resztę wyłóż na biszkopt.
  • Przykryj drugim blatem ciasta, a następnie nasącz go z góry herbatą.
  • Schłódź w lodówce przynajmniej przez godzinę.
  • Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną, wymieszaj i lekko przestudź.
  • Udekoruj czekoladą wierzch torcika.
  • Odłożoną śmietanę kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciśnij z niej dekoracyjne rozetki na obrzeżu torcika.
Słowa kluczowe biała czekolada, kakao, konfitura, kremówka, śmietanka, wiśnie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!