Ciasto kostka ajerkoniakowa przepis
Przepis na proste ciasto bez pieczenia z kremem ajerkoniakowym
Ciasto kostka ajerkoniakowa to prawdziwa uczta dla miłośników ajerkoniaku i czekolady. To proste i pyszne ciasto bez pieczenia, które z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich gości. Zrobione jest na herbatnikach, które są przełożone lekkim kremem ajerkoniakowym. Na koniec całość jest polana smakowitą czekoladową polewą, która podkreśla wyjątkowość tego ciasta. To ciasto to doskonały wybór na specjalne okazje lub po prostu jako słodka przyjemność dla siebie i bliskich.
Spis treści
Ciasto kostka ajerkoniakowa przepis krok po kroku
Jeśli lubicie proste i pyszne ciasta bez pieczenia i szukacie fajnego przepisu na ciasto dla dorosłych, to zróbcie to ciasto na herbatnikach z kremem z dodatkiem ajerkoniaku. Ciasto smakuje doskonale!
Ciasto kostka ajerkoniakowa przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto kostka ajerkoniakowa
- ok 500 g herbatników (- użyłam w dwóch kolorach – na 5 warstw)
- 500 g serka mascarpone (- mocno schłodzonego)
- ok 60 g cukru pudru (- 4 łyżki – lub do smaku)
- 500 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 250 ml likieru ajerkoniak (lub adwokata)
- 4 łyżeczki żelatyny (+ trochę zimnej wody)
- 200 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 200 g czekolady (- użyłam po połowie mleczną i gorzką)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kremem ajerkoniakowym
- Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie jedną warstwę herbatników.ok 500 g herbatników
- Żelatynę zalej zimną wodą – nalej jej tyle, aby zakryła żelatynę – i odstaw na kilka minut do napęcznienia.4 łyżeczki żelatyny
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem.500 g serka mascarpone, ok 60 g cukru pudru
- Wlej powoli śmietanę kremówkę i miksuj aż otrzymasz gęsty krem.500 ml śmietany kremówki
- Żelatynę krótko podgrzej (ja ją podgrzewam około 10 sekund w mikrofalówce), wymieszaj i wlej do ajerkoniaku – wymieszaj.250 ml likieru ajerkoniak
- Przelej ajerkoniak do kremu i dokładnie wymieszaj razem.
- Wyłóż na herbatniki mniej więcej 1/4 kremu (ja sobie wagę gotowego kremu podzieliłam na 4 i odważałam na wadze po około 300 g na warstwę).
- Na krem wyłóż warstwę herbatników i znowu nałóż krem.
- Mają powstać cztery warstwy kremu i pięć warstw herbatników.
- Na ostatnią warstwę herbatników wylej przygotowaną polewę.
- Aby zrobić polewę czekoladową podgrzej śmietanę kremówkę. Do gorącej dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się ładnie rozpuści i połączy w polewę.200 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
- Lekko ostudź polewę czekoladową i wylej ją na herbatniki.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc – wtedy herbatniki ładnie zmiękną i ciasto będzie łatwo kroić.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z ajerkoniakiem – uwagi
Wybieraliśmy się ostatnio w gości i na tą okazję przygotowałam takie właśnie pyszne i proste ciasto bez pieczenia z kremem ajerkoniakowym zrobione na samych herbatnikach.
Takie ciasta na herbatnikach są szybkie do zrobienia i nie wymagają pieczenia, dlatego poradzi sobie z nimi każdy!
Musicie tu tylko pamiętać o czasie. Takie ciasta potrzebują odczekać swoje w lodówce, tak aby herbatniki nasiąkły kremem i zmiękły. Po nocy spędzonej w lodówce herbatniki będą fajnie miękkie i ciasto pokroicie bez żadnych problemów.
Jeśli byście chcieli pokroić ciasto wcześniej, to twarde herbatniki by pękały, a ciasto by wyglądało nieapetycznie.
Jak zrobić ciasto z kremem ajerkoniakowym – wskazówki
Do przygotowania tego ciasta nie będziecie potrzebować zbyt wiele składników i do tego każdy z nich jest łatwo dostępny.
Podstawowa sprawa to oczywiście herbatniki – tutaj zrobiłam aż pięć warstw herbatników i zużyłam na to około 500 g herbatników. Aby ciasto wyglądało ciekawiej, w środkowej części umieściłam kontrastujące kolorystycznie ciemne herbatniki. Myślę, że dzięki temu ciasto z herbatnikami wyglądało ciekawiej i ładniej.
Po drugie – ajerkoniak.
Do mojego kremu z serka mascarpone i śmietany kremówki wlałam szklankę ajerkoniaku. Stąd to ciasto nie nadaje się do jedzenia przez dzieci!
Co wybrać w sklepie – ajerkoniak, czy adwokat?
Obydwa te likiery będą dobre, obydwa są jajeczne, tylko ajerkoniak jest zwykle na wódce, a adwokat na brandy. W smaku te likiery są bardzo podobne, więc możecie je tu użyć zamiennie.
Po trzecie śmietana kremówka.
Ja tu żyłam jak zwykle płynnej śmietany kremówki 30%. Możecie też użyć taką 36%. Pamiętajcie jednak o tym, że kaloryczność porcji liczyłam dla moich produktów, więc używając bardziej tłustą śmietankę podnosicie kaloryczność całego ciasta!
Jak zrobić równe warstwy w cieście ajerkoniakowym?
Jeśli chcecie aby warstwy w cieście były w miarę podobne, to niestety niezbędna tu będzie waga kuchenna.
Ja zważyłam sobie najpierw samą miskę, a potem miskę z kremem. Wagę samego kremu podzieliłam przez 4 (bo tyle jest warstw kremu) i nakładałam na herbatniki odważoną ilość kremu – u mnie to było około 300 g kremu.
Nie są to bardzo wysokie warstwy, ale dzięki temu ciasto jest bardziej stabilne i dobrze się kroi.
Mam nadzieję, że to ciasto kostka ajerkoniakowa Wam zasmakuje równie bardzo jak mi innym, którzy jedli to rewelacyjne ciasto.
Jego główne zalety, czyli:
- ciasto bez pieczenia
- proste i szybkie wykonanie
- niezbyt mocno słodki smak
stanowią o jego wyjątkowości.
Przygotujcie go na rodzinne uroczystości, czy też święta, a na pewno zniknie nie wiadomo kiedy.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem, które świetnie się spiszą jako ciasta na słodki stół i nie tylko.
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia
Polecam Wam również inne moje przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia. Na blogu jest ich spory wybór, a tu przedstawiam trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto kostka ajerkoniakowa
Zapraszam dziś na rewelacyjne ciasto bez pieczenia na herbatnikach przekładanych lekkim kremem z ajerkoniakiem i polane na koniec polewą czekoladową. Te ciasto to ciasto tylko dla dorosłych ze względu na użyty tutaj ajerkoniak. Dlatego polecam je na imprezy z przyjaciółmi, sylwestra czy też urodziny. Dzięki użyciu gotowych herbatników ciasto z kremem ajerkoniakowym przygotujcie bardzo szybko i bez większych problemów. Same składniki są bardzo proste i ogólnie dostępne. Ajerkoniak możecie zamienić na adwokata - nie wpłynie to na smak samego ciasta.
Ciasto z kremem z ajerkoniakiem przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku do tego ze zdjęciami krok po kroku z przygotowania ciasta. Dokładnie opisane krok sprawiają, że to ciasto na zimno z herbatnikami przygotuje każdy - nawet osoby z niedużym doświadczeniem w pieczeniu i przygotowaniu ciast. Sprawdźcie koniecznie mój przepis na szybkie ciasto bez pieczenia, a będziecie zachwyceni jego smakiem!