Przepis na miodowe ciasto Stefanka z kremem grysikowym z kaszy manny

Zapraszam was dziś na tradycyjne miodowe ciasto Stefanka z kaszą manną.
To miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny i masła będzie idealne na święta i różne rodzinne okazje.
Przepis na dużą blachę pozwala na poczęstowanie ciastem dużej ilości osób.
Jak zrobić ciasto Stefanka?
Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed planowaną imprezą, bo blaty miodowe potrzebują czasu aby zmięknąć do kremu.
Zresztą same ciasto miodowe możecie upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
Gdy będziecie już mieli gotowe blaty ciasta, to robicie krem z kaszy manny i miękkiego masła.
Kaszę mannę gotujemy w mleku aż mocno zgęstnieje i studzimy w temperaturze pokojowej.
Ostudzoną kaszę dodajemy do zmiksowanego do białości masła.
Ja od dłuższego czasu ograniczam ilość cukru w swoich wypiekach i tu także dałam go mniej.
Jeśli macie „słodki ząb”, to możecie dać więcej cukru do kremu grysikowego (możecie go dodać nawet po zmiksowaniu kaszy z masłem).
Blaty miodowe po upieczeniu są twarde i suche.
Dlatego oprócz kremu posmarowałam je powidłami śliwkowymi.
Na koniec ciasto polałam polewą z gorzkiej czekolady z odrobiną miodu. Jeśli wolicie mleczną czekoladę, to zrezygnujcie z miodu i użyjcie mniej śmietany kremówki.
Tak przygotowane ciasto Stefanka możecie dodatkowo posypać posiekanymi orzechami i ostawić na przynajmniej dwa dni do zmięknięcia.
Ciasto Stefanka powinno stać w temperaturze pokojowej (ja foremkę zawinęłam tylko w folię spożywczą).
Moja Stefanka z orzechami po jednym dniu już nadawała się do jedzenia, ale jeszcze lepsza była po dwóch dniach.
Pysznie smakowała z filiżanką kawy – ja ją nawet leciutko polewałam kawą, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne :) Taki mój tip dla was :)
Ps.
Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na ciasta z kremem, np. ciasto śliwka w rumie, lekkie ciasto Danio, bezę z kremem malinowym, kostka jabłkowa z kajmakiem albo ciasto kokosowe bez pieczenia.






Ciasto Stefanka z kremem grysikowym przepis do druku

Ciasto Stefanka
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki
ciasto miodowe
- 200 g masła zimnego
- 500 g mąki pszennej – typ 450-500
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g cukru pudru 2/3 szklanki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu 70 g
- 2 jajka rozmiar L
krem grysikowy
- 500 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 łyżek kaszy manny
- 200 g masła miękkiego
- 70 g cukru pudru 1/2 szklanki – lub do smaku
polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka miodu
- orzechy posiekane do dekoracji – opcjonalnie
dodatkowo
- powidła śliwkowe opcjonalnie
Instrukcja
ciasto miodowe
- Mąkę, sodę, cukier puder, cukier waniliowy posiekaj razem z masłem pokrojonym na kawałki – możesz to zrobić nożem, albo jak ja w malakserze.500 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 100 g cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 200 g masła
- Dodaj jajka i miód i zagnieć gładkie ciasto – gdyby nie chciało się ładnie połączyć możesz dodać odrobinę zimnej wody.2 jajka, 2 łyżki miodu
- Podziel ciasto na trzy równe porcje.
- Rozwałkuj jedną porcję ciasta na wielkość foremki – najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki i jeśli trzeba dotnij go nożykiem i nadmiarowe ciasto dolep do spodu.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 15 minut – aż będzie rumiane.
- W czasie gdy ciasto się piecze, rozwałkuj następny kawałek.
- Wyjmij upieczone ciasto razem z papierem i odstaw do wystudzenia.
- Wstaw drugi blat i rozwałkuj następny.
- Wszystkie upieczone blaty ostudź.
krem z kaszy manny
- Do rondelka wlej mleko, dodaj do niego cukier waniliowy i kaszę mannę. Gotuj często mieszając przez około 15 minut – aż kasza będzie gęsta.500 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek kaszy manny
- Zdejmij rondelek z ognia, przykryj wierzch kaszy folią spożywczą – tak aby ją dotykała i odstaw do zupełnego wystygnięcia – ale w temperaturze pokojowej.
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste – przez mniej więcej 10 minut.200 g masła, 70 g cukru pudru
- Zeskrob masło ze ścianek miski i miksując na średnich obrotach dodawaj po łyżce ostudzoną kaszę – miksuj do połączenia składników.
złożenie
- W formie ułóż jeden z blatów ciasta miodowego – możesz go posmarować kilkoma łyżkami powideł śliwkowych.powidła śliwkowe
- Na ciasto wyłóż połowę kremu z kaszy manny.
- Na kremie ułóż drugi blat ciasta i jeśli chcesz to go też posmaruj powidłami.
- Wyłóż resztę kremu i ułóż na nim ostatni blat ciasta.
polewa czekoladowa
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę i miód – wymieszaj dokładnie.100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka miodu
- Polej polewą wierzch ciasta.
- Na koniec posyp stefankę posiekanymi orzechami albo np. kandyzowaną skórką pomarańczową.orzechy