Przepis na miodowe ciasto Stefanka z kremem grysikowym z kaszy manny

ciasto stefanka

Zapraszam was dziś na tradycyjne miodowe ciasto Stefanka z kaszą manną.

To miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny i masła będzie idealne na święta i różne rodzinne okazje.

Przepis na dużą blachę pozwala na poczęstowanie ciastem dużej ilości osób.

Jak zrobić ciasto Stefanka?

Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed planowaną imprezą, bo blaty miodowe potrzebują czasu aby zmięknąć do kremu.

Zresztą same ciasto miodowe możecie upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.

Gdy będziecie już mieli gotowe blaty ciasta, to robicie krem z kaszy manny i miękkiego masła.

Kaszę mannę gotujemy w mleku aż mocno zgęstnieje i studzimy w temperaturze pokojowej.

Ostudzoną kaszę dodajemy do zmiksowanego do białości masła.

Ja od dłuższego czasu ograniczam ilość cukru w swoich wypiekach i tu także dałam go mniej.

Jeśli macie „słodki ząb”, to możecie dać więcej cukru do kremu grysikowego (możecie go dodać nawet po zmiksowaniu kaszy z masłem).

Blaty miodowe po upieczeniu są twarde i suche.

Dlatego oprócz kremu posmarowałam je powidłami śliwkowymi.

Na koniec ciasto polałam polewą z gorzkiej czekolady z odrobiną miodu. Jeśli wolicie mleczną czekoladę, to zrezygnujcie z miodu i użyjcie mniej śmietany kremówki.

Tak przygotowane ciasto Stefanka możecie dodatkowo posypać posiekanymi orzechami i ostawić na przynajmniej dwa dni do zmięknięcia.

Ciasto Stefanka powinno stać w temperaturze pokojowej (ja foremkę zawinęłam tylko w folię spożywczą).

Moja Stefanka z orzechami po jednym dniu już nadawała się do jedzenia, ale jeszcze lepsza była po dwóch dniach.

Pysznie smakowała z filiżanką kawy – ja ją nawet leciutko polewałam kawą, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne :) Taki mój tip dla was :)

Ps.

Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na ciasta z kremem, np. ciasto śliwka w rumie, lekkie ciasto Danio, bezę z kremem malinowym, kostka jabłkowa z kajmakiem albo ciasto kokosowe bez pieczenia.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 4 ocen
stefanka z powidłami i kremem
miodowa stefanka z kremem
stefanka z kremem z kaszy manny
stefanka przekładana kremem z kaszy manny
miodowe ciasto z kremem grysikowym z kaszy manny
ciasto miodowe z kremem grysikowym

Ciasto Stefanka z kremem grysikowym przepis do druku

ciasto stefanka

Ciasto Stefanka

Wypieki Beaty
Przepis na popularne miodowe przekładane ciasto Stefanka z kaszą manną.
4.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 45 minut
2 godz
Czas całkowity 4 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 367 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm.

Składniki

ciasto miodowe

krem grysikowy

polewa

dodatkowo

  • powidła śliwkowe opcjonalnie

Instrukcja
 

ciasto miodowe

  • Mąkę, sodę, cukier puder, cukier waniliowy posiekaj razem z masłem pokrojonym na kawałki – możesz to zrobić nożem, albo jak ja w malakserze.
    500 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 100 g cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 200 g masła
    jak zrobić kruche ciasto
  • Dodaj jajka i miód i zagnieć gładkie ciasto – gdyby nie chciało się ładnie połączyć możesz dodać odrobinę zimnej wody.
    2 jajka, 2 łyżki miodu
    jak zrobić ciasto miodowe
  • Podziel ciasto na trzy równe porcje.
    ciasto miodowe do stefanki
  • Rozwałkuj jedną porcję ciasta na wielkość foremki – najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia.
    wałkowanie ciasta do stefanki
  • Przełóż ciasto do foremki i jeśli trzeba dotnij go nożykiem i nadmiarowe ciasto dolep do spodu.
    ciasto miodowe do stefanki
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 15 minut – aż będzie rumiane.
  • W czasie gdy ciasto się piecze, rozwałkuj następny kawałek.
  • Wyjmij upieczone ciasto razem z papierem i odstaw do wystudzenia.
    kruche ciasto do stefanki
  • Wstaw drugi blat i rozwałkuj następny.
  • Wszystkie upieczone blaty ostudź.

krem z kaszy manny

  • Do rondelka wlej mleko, dodaj do niego cukier waniliowy i kaszę mannę. Gotuj często mieszając przez około 15 minut – aż kasza będzie gęsta.
    500 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek kaszy manny
  • Zdejmij rondelek z ognia, przykryj wierzch kaszy folią spożywczą – tak aby ją dotykała i odstaw do zupełnego wystygnięcia – ale w temperaturze pokojowej.
    budyń do stefanki
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste – przez mniej więcej 10 minut.
    200 g masła, 70 g cukru pudru
    krem do stefanki
  • Zeskrob masło ze ścianek miski i miksując na średnich obrotach dodawaj po łyżce ostudzoną kaszę – miksuj do połączenia składników.

złożenie

  • W formie ułóż jeden z blatów ciasta miodowego – możesz go posmarować kilkoma łyżkami powideł śliwkowych.
    powidła śliwkowe
    ciasto z powidłami śliwkowymi
  • Na ciasto wyłóż połowę kremu z kaszy manny.
    krem z kaszy manny do stefanki
  • Na kremie ułóż drugi blat ciasta i jeśli chcesz to go też posmaruj powidłami.
  • Wyłóż resztę kremu i ułóż na nim ostatni blat ciasta.

polewa czekoladowa

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę i miód – wymieszaj dokładnie.
    100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka miodu
    jak zrobić polewę czekoladową
  • Polej polewą wierzch ciasta.
    polewa czekoladowa na ciasto
  • Na koniec posyp stefankę posiekanymi orzechami albo np. kandyzowaną skórką pomarańczową.
    orzechy

Notatki

Ciasto przechowuj poza lodówką – najlepiej w temperaturze pokojowej. Stefanka jest ciastem, które jest najlepsze po 2-3 dniach, gdy spody miodowe zmiękną od kremu.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 367kcalWeglowodany: 37gBiałko: 5gTłuszcz: 21g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!