Ciasto Stefanka przepis
Przepis na miodowe ciasto Stefanka z kremem grysikowym z kaszy manny
Zapraszam dziś na przepis na ciasto Stefankę. To pyszne ciasto idealnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia oraz w okresie karnawału. Można go przygotować z wyprzedzeniem, więc przed samymi świętami będziecie mieć mniej pracy :) Miodowe blaty ciasta przełożone są kremem grysikowym i śliwkowymi powidłami, a całość tworzy pyszne połączenie. Zobaczcie mój przepis krok po kroku razem ze zdjęciami z wykonania i zobaczcie jak zrobić ciasto Stefankę w domu.
Spis treści
Ciasto Stefanka z kremem grysikowym przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na świąteczne ciasto, którym zachwycisz zarówno rodzinę jak i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto Stefanka przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto miodowe
- 200 g masła (zimnego)
- 500 g mąki (pszennej – typ 450-500)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g cukru pudru (- 2/3 szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu (70 g)
- 2 jajka (rozmiar L)
składniki na krem grysikowy do Stefanki
- 500 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 łyżek kaszy manny
- 200 g masła (miękkiego)
- 70 g cukru pudru (1/2 szklanki – lub do smaku)
składniki na polewę czekoladową do Stefanki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 1 łyżka miodu
- orzechy (posiekane do dekoracji – opcjonalnie)
dodatkowo do ciasta Stefanka
- powidła śliwkowe (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto miodowe do Stefanki
- Mąkę, sodę, cukier puder, cukier waniliowy posiekaj razem z masłem pokrojonym na kawałki – możesz to zrobić nożem, albo jak ja w malakserze.500 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 100 g cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 200 g masła
- Dodaj jajka i miód i zagnieć gładkie ciasto – gdyby nie chciało się ładnie połączyć możesz dodać odrobinę zimnej wody.2 jajka, 2 łyżki miodu
- Podziel ciasto na trzy równe porcje.
- Rozwałkuj jedną porcję ciasta na wielkość foremki – najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki i jeśli trzeba dotnij go nożykiem i nadmiarowe ciasto dolep do spodu.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 15 minut – aż będzie rumiane.
- W czasie gdy ciasto się piecze, rozwałkuj następny kawałek.
- Wyjmij upieczone ciasto razem z papierem i odstaw do wystudzenia.
- Wstaw drugi blat i rozwałkuj następny.
- Wszystkie upieczone blaty ostudź.
Jak zrobić krem z kaszy manny do Stefanki
- Do rondelka wlej mleko, dodaj do niego cukier waniliowy i kaszę mannę. Gotuj często mieszając przez około 15 minut – aż kasza będzie gęsta.500 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek kaszy manny
- Zdejmij rondelek z ognia, przykryj wierzch kaszy folią spożywczą – tak aby ją dotykała i odstaw do zupełnego wystygnięcia – ale w temperaturze pokojowej.
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste – przez mniej więcej 10 minut.200 g masła, 70 g cukru pudru
- Zeskrob masło ze ścianek miski i miksując na średnich obrotach dodawaj po łyżce ostudzoną kaszę – miksuj do połączenia składników.
Ciasto Stefanka – złożenie
- W formie ułóż jeden z blatów ciasta miodowego – możesz go posmarować kilkoma łyżkami powideł śliwkowych.powidła śliwkowe
- Na ciasto wyłóż połowę kremu z kaszy manny.
- Na kremie ułóż drugi blat ciasta i jeśli chcesz to go też posmaruj powidłami.
- Wyłóż resztę kremu i ułóż na nim ostatni blat ciasta.
Jak zrobić polewę czekoladową do Stefanki
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę i miód – wymieszaj dokładnie.100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka miodu
- Polej polewą wierzch ciasta.
- Na koniec posyp stefankę posiekanymi orzechami albo np. kandyzowaną skórką pomarańczową.orzechy
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Miodowe ciasto Stefanka z kremem grysikowym – uwagi
Zapraszam was dziś na tradycyjne miodowe ciasto Stefanka z kaszą manną.
To przepyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny i masła będzie idealne na święta i różne rodzinne okazje. Takie ciasta warstwowe zawsze pięknie się prezentują i świetnie smakują.
Do tego to przepis na dużą blachę, więc pozwala na poczęstowanie ciastem dużej ilości osób. Na pewno wystarczy go zarówno dla rodziny jak i zaproszonych gości. Spróbuj koniecznie!
Jak zrobić ciasto Stefanka – wskazówki i porady
Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed planowaną imprezą, bo blaty miodowe potrzebują czasu aby zmięknąć do kremu.
Zresztą same ciasto miodowe możesz upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
Gdy będziesz już mieć gotowe blaty ciasta, to zrób krem z kaszy manny i miękkiego masła.
Kaszę mannę gotuj w mleku aż mocno zgęstnieje i ostudź ją w temperaturze pokojowej. Dobrze jest wierzch przykryć folią spożywczą, wtedy nie utworzy się na kaszy taka twardsza warstwa.
Ostudzoną kaszę (ale dalej w temperaturze pokojowej) dodaj do zmiksowanego do białości masła. Aby krem grysikowy się nie zwarzył musisz bardzo dobrze zmiksować masło przed dodaniem kaszy manny. Najlepiej miksować przez przynajmniej kilka minut – aż masło nabierze puszystości i stanie się prawie białe.
Ja od dłuższego czasu ograniczam ilość cukru w swoich wypiekach i tu także dałam go mniej.
Jeśli macie „słodki ząb”, to możecie dać więcej cukru do kremu grysikowego (możecie go dodać nawet po zmiksowaniu kaszy z masłem).
Blaty miodowe po upieczeniu są twarde i suche.
Dlatego oprócz kremu posmarowałam je powidłami śliwkowymi.
Na koniec ciasto polałam polewą z gorzkiej czekolady z odrobiną miodu. Jeśli wolicie mleczną czekoladę, to zrezygnujcie z miodu i użyjcie mniej śmietany kremówki.
Tak przygotowane ciasto Stefanka możecie dodatkowo posypać posiekanymi orzechami i ostawić na przynajmniej dwa dni do zmięknięcia.
Jak przechowywać ciasto Stefankę?
Ciasto przechowuj poza lodówką – najlepiej w temperaturze pokojowej. Stefanka jest ciastem, które jest najlepsze po 2-3 dniach, gdy spody miodowe zmiękną od kremu.
Ciasto Stefanka powinno stać w temperaturze pokojowej (ja foremkę zawinęłam tylko w folię spożywczą).
Moja Stefanka z orzechami po jednym dniu już nadawała się do jedzenia, ale jeszcze lepsza była po dwóch dniach.
Pysznie smakowała z filiżanką kawy – ja ją nawet leciutko polewałam kawą, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne :) Taki mój tip dla was :)
Ps.
Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na ciasta z kremem, np. ciasto śliwka w rumie, lekkie ciasto Danio, bezę z kremem malinowym, kostka jabłkowa z kajmakiem albo ciasto kokosowe bez pieczenia.
Polecane przepisy na warstwowe ciasta na święta
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na przepyszne i efektownie wyglądające warstwowe ciasta z kremem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy – każdy z nich jest inny i inaczej smakuje, ale każdy jest rewelacyjny!