ciasto stefanka

Przepis na miodowe ciasto Stefanka z kremem grysikowym z kaszy manny

Zapraszam dziś na przepis na ciasto Stefankę. To pyszne ciasto idealnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia oraz w okresie karnawału. Można go przygotować z wyprzedzeniem, więc przed samymi świętami będziecie mieć mniej pracy :) Miodowe blaty ciasta przełożone są kremem grysikowym i śliwkowymi powidłami, a całość tworzy pyszne połączenie. Zobaczcie mój przepis krok po kroku razem ze zdjęciami z wykonania i zobaczcie jak zrobić ciasto Stefankę w domu.

stefanka przekładana kremem z kaszy manny

Ciasto Stefanka z kremem grysikowym przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na świąteczne ciasto, którym zachwycisz zarówno rodzinę jak i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto stefanka

Ciasto Stefanka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne miodowe przekładane ciasto Stefanka z kaszą manną.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 45 minut
2 hours
Czas całkowity 4 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 367 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki

składniki na ciasto miodowe

składniki na krem grysikowy do Stefanki

składniki na polewę czekoladową do Stefanki

dodatkowo do ciasta Stefanka

  • powidła śliwkowe (opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto miodowe do Stefanki

  • Mąkę, sodę, cukier puder, cukier waniliowy posiekaj razem z masłem pokrojonym na kawałki – możesz to zrobić nożem, albo jak ja w malakserze.
    500 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 100 g cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 200 g masła
    jak zrobić kruche ciasto
  • Dodaj jajka i miód i zagnieć gładkie ciasto – gdyby nie chciało się ładnie połączyć możesz dodać odrobinę zimnej wody.
    2 jajka, 2 łyżki miodu
    jak zrobić ciasto miodowe
  • Podziel ciasto na trzy równe porcje.
    ciasto miodowe do stefanki
  • Rozwałkuj jedną porcję ciasta na wielkość foremki – najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia.
    wałkowanie ciasta do stefanki
  • Przełóż ciasto do foremki i jeśli trzeba dotnij go nożykiem i nadmiarowe ciasto dolep do spodu.
    ciasto miodowe do stefanki
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 15 minut – aż będzie rumiane.
  • W czasie gdy ciasto się piecze, rozwałkuj następny kawałek.
  • Wyjmij upieczone ciasto razem z papierem i odstaw do wystudzenia.
    kruche ciasto do stefanki
  • Wstaw drugi blat i rozwałkuj następny.
  • Wszystkie upieczone blaty ostudź.

Jak zrobić krem z kaszy manny do Stefanki

  • Do rondelka wlej mleko, dodaj do niego cukier waniliowy i kaszę mannę. Gotuj często mieszając przez około 15 minut – aż kasza będzie gęsta.
    500 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek kaszy manny
  • Zdejmij rondelek z ognia, przykryj wierzch kaszy folią spożywczą – tak aby ją dotykała i odstaw do zupełnego wystygnięcia – ale w temperaturze pokojowej.
    budyń do stefanki
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste – przez mniej więcej 10 minut.
    200 g masła, 70 g cukru pudru
    krem do stefanki
  • Zeskrob masło ze ścianek miski i miksując na średnich obrotach dodawaj po łyżce ostudzoną kaszę – miksuj do połączenia składników.

Ciasto Stefanka – złożenie

  • W formie ułóż jeden z blatów ciasta miodowego – możesz go posmarować kilkoma łyżkami powideł śliwkowych.
    powidła śliwkowe
    ciasto z powidłami śliwkowymi
  • Na ciasto wyłóż połowę kremu z kaszy manny.
    krem z kaszy manny do stefanki
  • Na kremie ułóż drugi blat ciasta i jeśli chcesz to go też posmaruj powidłami.
  • Wyłóż resztę kremu i ułóż na nim ostatni blat ciasta.

Jak zrobić polewę czekoladową do Stefanki

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę i miód – wymieszaj dokładnie.
    100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka miodu
    jak zrobić polewę czekoladową
  • Polej polewą wierzch ciasta.
    polewa czekoladowa na ciasto
  • Na koniec posyp stefankę posiekanymi orzechami albo np. kandyzowaną skórką pomarańczową.
    orzechy
Notatki
Ciasto przechowuj poza lodówką – najlepiej w temperaturze pokojowej. Stefanka jest ciastem, które jest najlepsze po 2-3 dniach, gdy spody miodowe zmiękną od kremu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 367kcalWeglowodany: 37gBiałko: 5gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe ciasto miodowe z kremem grysikowym, miodownik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
stefanka z kremem z kaszy manny

Miodowe ciasto Stefanka z kremem grysikowym – uwagi

Zapraszam was dziś na tradycyjne miodowe ciasto Stefanka z kaszą manną.

To przepyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny i masła będzie idealne na święta i różne rodzinne okazje. Takie ciasta warstwowe zawsze pięknie się prezentują i świetnie smakują.

Do tego to przepis na dużą blachę, więc pozwala na poczęstowanie ciastem dużej ilości osób. Na pewno wystarczy go zarówno dla rodziny jak i zaproszonych gości. Spróbuj koniecznie!

stefanka z powidłami i kremem

Jak zrobić ciasto Stefanka – wskazówki i porady

Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed planowaną imprezą, bo blaty miodowe potrzebują czasu aby zmięknąć do kremu.

Zresztą same ciasto miodowe możesz upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.

Gdy będziesz już mieć gotowe blaty ciasta, to zrób krem z kaszy manny i miękkiego masła.

Kaszę mannę gotuj w mleku aż mocno zgęstnieje i ostudź ją w temperaturze pokojowej. Dobrze jest wierzch przykryć folią spożywczą, wtedy nie utworzy się na kaszy taka twardsza warstwa.

Ostudzoną kaszę (ale dalej w temperaturze pokojowej) dodaj do zmiksowanego do białości masła. Aby krem grysikowy się nie zwarzył musisz bardzo dobrze zmiksować masło przed dodaniem kaszy manny. Najlepiej miksować przez przynajmniej kilka minut – aż masło nabierze puszystości i stanie się prawie białe.

Ja od dłuższego czasu ograniczam ilość cukru w swoich wypiekach i tu także dałam go mniej.

Jeśli macie „słodki ząb”, to możecie dać więcej cukru do kremu grysikowego (możecie go dodać nawet po zmiksowaniu kaszy z masłem).

Blaty miodowe po upieczeniu są twarde i suche.

Dlatego oprócz kremu posmarowałam je powidłami śliwkowymi.

Na koniec ciasto polałam polewą z gorzkiej czekolady z odrobiną miodu. Jeśli wolicie mleczną czekoladę, to zrezygnujcie z miodu i użyjcie mniej śmietany kremówki.

Tak przygotowane ciasto Stefanka możecie dodatkowo posypać posiekanymi orzechami i ostawić na przynajmniej dwa dni do zmięknięcia.

miodowa stefanka z kremem

Jak przechowywać ciasto Stefankę?

Ciasto przechowuj poza lodówką – najlepiej w temperaturze pokojowej. Stefanka jest ciastem, które jest najlepsze po 2-3 dniach, gdy spody miodowe zmiękną od kremu.

Ciasto Stefanka powinno stać w temperaturze pokojowej (ja foremkę zawinęłam tylko w folię spożywczą).

Moja Stefanka z orzechami po jednym dniu już nadawała się do jedzenia, ale jeszcze lepsza była po dwóch dniach.

Pysznie smakowała z filiżanką kawy – ja ją nawet leciutko polewałam kawą, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne :) Taki mój tip dla was :)

Ps.

Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na ciasta z kremem, np. ciasto śliwka w rumie, lekkie ciasto Danio, bezę z kremem malinowym, kostka jabłkowa z kajmakiem albo ciasto kokosowe bez pieczenia.

miodowe ciasto z kremem grysikowym z kaszy manny
ciasto miodowe z kremem grysikowym

Polecane przepisy na warstwowe ciasta na święta

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na przepyszne i efektownie wyglądające warstwowe ciasta z kremem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy – każdy z nich jest inny i inaczej smakuje, ale każdy jest rewelacyjny!