Ciasto porzeczkowa pychotka

 

ciasto porzeczkowa pychotka

 

Ciasto porzeczkowa pychotka, czyli inaczej Pani Walewska.

Ciasto nazywa się pychotka, bo jest po prostu pyszne.

Składa się z warstw ciasta kruchego z bezą i migdałami, z warstwy dżemu porzeczkowego od Stovit oraz pysznego lekko kawowego kremu budyniowego.

Całość wcale nie za słodka, ale idealnie zbalansowana.

Ciasto może wydawać się pracochłonne, ale takie nie jest.

Kruchy spód jest pieczony od razu z bezą. Potrzebujecie upiec dwa takie spody.

Ja piekłam je jednocześnie – jeden z foremce, a drugi bezpośrednio na papierze do pieczenia. Beza mi tu trochę „wyrosła” na boki i docięłam ją przed złożeniem ciasta.

Dla obniżenia chociaż odrobinę kaloryczności ciasta użyłam do niego dżem porzeczkowy bez cukru – zrobiony z ksylitolem – gorąco go wam polecam, bo jest pyszny 💜

Jeśli lubicie takie przekładane ciasta z kremem, to wypróbujcie inne przepisy z mojego bloga :D

 

pani walewska z dżemem kruche ciasto z dżemem i kremem
 

kruche ciasto przekładane kremem kawowym ciasto pychotka z czarną porzeczką
 

porzeczkowa pani walewska ciasto pani walewska
 

Ciasto porzeczkowa pychotka – przepis do druku

Ciasto porzeczkowa pychotka

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 25
Składniki
kruche ciasta:
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 70 g (1/2 szklanki) cukru pudru
  • 5 żółtek z jaj rozmiar L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
beza:
  • 5 białek z jaj rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • płatki migdałowe do posypania
krem:
  • 500 ml (2 szklanki) mleka
  • 1 budyń waniliowy 40 g bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy cappuccino (proszku) lub 2 łyżki zwykłej kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
dodatkowo:
  • Dżem porzeczkowy od Stovit
Wykonanie
kruche ciasto:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Jeśli nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
  3. Podziel ciasto na dwie części i schłódź przez godzinę.
  4. Wyjmij ciasta i rozwałkuj na wielkości blaszki - 20/30 lub 24/24 cm.
  5. Posmaruj ciasto dżemem porzeczkowym od Stovit..
beza:
  1. Białka lekko zmiksuj, wsyp powoli cukier i zwiększ obroty miksera.
  2. Miksuj aż białka będą bardzo gęste, białe i lśniące.
  3. Wyłóż białka na przygotowane spody z kruchego ciasta - wyrównaj powierzchnię.
  4. Posyp po wierzchu płatkami migdałowymi.
  5. Piecz 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
  6. Jeśli nie możesz piec obydwu blatów jednocześnie, to najpierw ubij połowę białek z połową cukru, a drugą część dopiero przed pieczeniem drugiego spodu.
  7. Gotowe ciasto ostudź.
krem:
  1. Przygotuj budyń.
  2. W rondelku zagrzej około 400 ml mleka.
  3. W odlanej części mleka rozpuść budyń, dodaj cukier, mąkę pszenną i kawę - wymieszaj.
  4. Wlej całość do gotującego się mleka i gotuj aż budyń zgęstnieje.
  5. Jeszcze gorący budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  6. Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.
  7. Zacznij dodawać po łyżce przestudzony budyń kawowy.
  8. Miksuj aż do dodania całego budyniu.
  9. W formie do pieczenia ułóż jeden z kruchych blatów.
  10. Wyłóż krem budyniowy.
  11. Ostrożnie połóż drugi blat tak aby beza była na górze.
  12. Schłódź całość przez kilka godzin w lodówce - a najlepiej przez noc.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 292 Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 30 g Białka: 5 g

 

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit