Przepis na ciasto Pani Walewska, czyli ciasto pychotka

wpis sponsorowany

ciasto porzeczkowa pychotka


Ciasto porzeczkowa pychotka, czyli inaczej Pani Walewska.

Ciasto nazywa się pychotka, bo jest po prostu pyszne.

Składa się z warstw ciasta kruchego z bezą i migdałami, z warstwy dżemu porzeczkowego od Stovit oraz pysznego lekko kawowego kremu budyniowego.

Całość wcale nie za słodka, ale idealnie zbalansowana.

Ciasto może wydawać się pracochłonne, ale takie nie jest.

Kruchy spód jest pieczony od razu z bezą. Potrzebujecie upiec dwa takie spody.

Ja piekłam je jednocześnie – jeden z foremce, a drugi bezpośrednio na papierze do pieczenia. Beza mi tu trochę „wyrosła” na boki i docięłam ją przed złożeniem ciasta.

Dla obniżenia chociaż odrobinę kaloryczności ciasta użyłam do niego dżem porzeczkowy bez cukru – zrobiony z ksylitolem – gorąco go wam polecam, bo jest pyszny 💜

Jeśli lubicie takie przekładane ciasta z kremem, to wypróbujcie inne przepisy z mojego bloga :D

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


pani walewska z dżemem kruche ciasto z dżemem i kremem

kruche ciasto przekładane kremem kawowym ciasto pychotka z czarną porzeczką

porzeczkowa pani walewska ciasto pani walewska

Ciasto porzeczkowa pychotka – przepis do druku

ciasto porzeczkowa pychotka

Ciasto porzeczkowa pychotka

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto z migdałową pianką przekładane kremem i dżemem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 25
Kalorie 292 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.

Składniki

kruche ciasta:

beza:

krem:

dodatkowo:

  • Dżem porzeczkowy od Stovit

Instrukcja
 

kruche ciasto:

  • Z podanych składników zagnieć ciasto.
  • Jeśli nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
  • Podziel ciasto na dwie części i schłódź przez godzinę.
  • Wyjmij ciasta i rozwałkuj na wielkości blaszki - 20/30 lub 24/24 cm.
  • Posmaruj ciasto dżemem porzeczkowym od Stovit..

beza:

  • Białka lekko zmiksuj, wsyp powoli cukier i zwiększ obroty miksera.
  • Miksuj aż białka będą bardzo gęste, białe i lśniące.
  • Wyłóż białka na przygotowane spody z kruchego ciasta - wyrównaj powierzchnię.
  • Posyp po wierzchu płatkami migdałowymi.
  • Piecz 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
  • Jeśli nie możesz piec obydwu blatów jednocześnie, to najpierw ubij połowę białek z połową cukru, a drugą część dopiero przed pieczeniem drugiego spodu.
  • Gotowe ciasto ostudź.

krem:

  • Przygotuj budyń.
  • W rondelku zagrzej około 400 ml mleka.
  • W odlanej części mleka rozpuść budyń, dodaj cukier, mąkę pszenną i kawę - wymieszaj.
  • Wlej całość do gotującego się mleka i gotuj aż budyń zgęstnieje.
  • Jeszcze gorący budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  • Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.
  • Zacznij dodawać po łyżce przestudzony budyń kawowy.
  • Miksuj aż do dodania całego budyniu.
  • W formie do pieczenia ułóż jeden z kruchych blatów.
  • Wyłóż krem budyniowy.
  • Ostrożnie połóż drugi blat tak aby beza była na górze.
  • Schłódź całość przez kilka godzin w lodówce - a najlepiej przez noc.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 292kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit