ciasto porzeczkowa pychotka

Przepis na ciasto Pani Walewska, czyli ciasto pychotka

wpis sponsorowany

Zapraszam Was dziś na pyszne ciasto warstwowe z rozpływającym się kruchym ciastem pieczonym ze słodką bezą przełożonym pysznym kremem budyniowo-maślanym i kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto Pani Walewska to świetne ciasto na różne okazje, bo wychodzi go spora blaszka i jest ładnie podzielne. Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto pychotkę.

kruche ciasto przekładane kremem kawowym

Ciasto porzeczkowa pychotka przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto porzeczkowa pychotka

Ciasto porzeczkowa pychotka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto z migdałową pianką przekładane kremem i dżemem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 25
Kalorie 292 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasta do pani Walewskiej

składniki na bezę do ciasta

składniki na krem budyniowy do ciasta pychotka

dodatkowo:

  • dżem (porzeczkowy od Stovit)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do ciasta pychotka

  • Z podanych składników zagnieć ciasto.
    450 g mąki pszennej, 200 g masła, 70 g cukru pudru, 5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Jeśli nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
  • Podziel ciasto na dwie części i schłodź przez godzinę.
  • Wyjmij ciasta i rozwałkuj na wielkości blaszki.
  • Posmaruj ciasto dżemem porzeczkowym od Stovit..
    dżem

Jak zrobić bezę do ciasta

  • Białka lekko zmiksuj, wsyp powoli cukier i zwiększ obroty miksera.
    5 białek, 200 g cukru
  • Miksuj aż białka będą bardzo gęste, białe i lśniące, dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
  • Wyłóż bezę na kruche ciasto z dżemem.
  • Posyp po wierzchu płatkami migdałowymi.
    płatki migdałowe
  • Piecz 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
  • Jeśli nie możesz piec obydwu blatów jednocześnie, to najpierw ubij połowę białek z połową cukru, a drugą część dopiero przed pieczeniem drugiego spodu.
  • Gotowe ciasto ostudź.

Jak zrobić krem budyniowo-maślany do pani Walewskiej

  • W rondelku zagrzej około 400 ml mleka.
    500 ml mleka
  • W odlanej części mleka rozpuść budyń, dodaj cukier, mąkę pszenną i kawę – wymieszaj.
    1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki pszennej, 4 łyżki kawy cappuccino, 4 łyżki cukru
  • Wlej całość do gotującego się mleka i gotuj aż budyń zgęstnieje.
  • Jeszcze gorący budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  • Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.
    200 g masła
  • Zacznij dodawać po łyżce przestudzony budyń kawowy.
  • Miksuj aż do dodania całego budyniu.
  • W formie do pieczenia ułóż jeden z kruchych blatów.
  • Wyłóż krem budyniowy.
  • Ostrożnie połóż drugi blat tak aby beza była na górze.
  • Schłodź całość przez kilka godzin w lodówce – a najlepiej przez noc.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 292kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciasto pychotka, pani walewska ciasto, pychotka ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto pychotka z czarną porzeczką

Ciasto pychotka Pani Walewska – uwagi

Ciasto porzeczkowa pychotka, czyli inaczej Pani Walewska.

Ciasto nazywa się pychotka, bo jest po prostu pyszne.

Składa się z warstw ciasta kruchego z bezą i migdałami, z warstwy dżemu porzeczkowego od Stovit oraz pysznego lekko kawowego kremu budyniowego.

Całość wcale nie za słodka, ale idealnie zbalansowana.

porzeczkowa pani walewska

Jak zrobić ciasto Pani Walewska – wskazówki

Ciasto może wydawać się pracochłonne, ale takie nie jest. Praca pójdzie wam sprawnie jeśli podzielicie sobie przygotowania na etapy.

Przygotujcie najpierw kruche ciasto. Możecie je zagnieść dłońmi, albo zmiksować w malakserze. Gotowe ciasto trzeba schłodzić w lodówce. Dlatego możecie je zrobić z wyprzedzeniem – np. dzień wcześniej i przechować w lodówce.

W trakcie schładzania ciasta przygotowujecie bezę – ubijacie tu porządnie białka z cukrem – aż będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści. Jak sprawdzić czy beza jest gotowa? Weźcie na palec trochę ubitych z cukrem białek i potrzyjcie je między palcami. Jeśli nie czuć kryształków cukru, to beza jest gotowa :)

Kruchy spód jest pieczony od razu z bezą. Potrzebujecie upiec dwa takie spody.

Ja piekłam je jednocześnie – jeden z foremce, a drugi bezpośrednio na papierze do pieczenia. Beza mi tu trochę „wyrosła” na boki i docięłam ją przed złożeniem ciasta.

Zanim nałożycie na kruche ciasto bezę posmarujcie ciasto warstwą dżemu z czarnej porzeczki – zapewni on fajną kwaskowatość i przełamie słodki smak bezy. Na koniec bezę posypujemy płatkami migdałowymi i tak pieczemy.

ciasto pani walewska

Podsumowując – pieczemy dwa ciasta składające się kolejno z kruchego spodu, dżemu porzeczkowego, bezy i płatków migdałowych.

Tak przygotowane ciasta przekładamy kremem budyniowo maślanym. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić puszysty krem budyniowy. Mój krem dla ciekawszego smaku przygotowałam z dodatkiem kawy w proszku. Możecie tu wybrać dowolny smak kawy.

Gotowe ciasto Pani Walewska wstawiacie do lodówki na kilka godzin – tak aby smaki się razem przegryzły.

Mam nadzieję, że ciasto pychotka w mojej wersji przypadnie wam do gustu i będziecie chętnie korzystali z tego przepisu :) Dajcie znać w komentarzach jak wam ciasto smakowało.

Jeśli lubicie takie przekładane ciasta z kremem, to wypróbujcie inne przepisy z mojego bloga :D

pani walewska z dżemem kruche ciasto z dżemem i kremem

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na warstwowe ciasta z kremem

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta przekładane kremem. Tutaj polecam takie trzy przepisy: