Dawno nie piekłam żadnych ciasteczek i puszki świecą pustkami :(

Dlatego dziś będzie przepis na ciasteczka toffi, chociaż gwarantuję, że za długo to one nie poleżą :)

Są słodkie, z niespodzianką w środku – nieźle wciągają i zmuszają do żucia :)

Przepis na te ciasteczka znalazłam w Małej Cukierni troszkę go jednak zmodyfikowałam – przede wszystkim zrezygnowałam z suszonych moreli, bo inaczej moje dzieciaki by ich nie ruszyły, za to dałam wiecej krówek :)

Użyłam też mniej mielonych migdałów – ale tylko dlatego, że mi się skończyły :(

Z przepisu otrzymacie około 18 dużych ciasteczek :)

toffi1

toffi2

toffi3

toffi4

 

ciasteczka toffi

Ciasteczka toffi

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem, następnie pojedynczo dodaj żółtka i dalej miksuj. Mąkę wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.
  • Do masy maślanej dodaj mąkę i krówki i wymieszaj całość łyżką, a następnie zagnieć rękoma (ciasto będzie bardzo kleiste ale się tym nie przejmujcie).
  • Uformuj z ciasta kulki i układaj je na przygotowanej blaszce w odstępach - ciastka podczas pieczenia się rozpłyną tworząc placuszki.
  • Piecz ciastka w 170 stopniach przez około 17 minut - aż będą rumiane. Po upieczniu pozostaw je przez chwilę na blaszce, będą bardzo miękkie. Potem możesz je ostudzić na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!