Przepis na ciastka toffi

Dawno nie piekłam żadnych ciasteczek i puszki świecą pustkami :(

Dlatego dziś będzie przepis na ciasteczka toffi, chociaż gwarantuję, że za długo to one nie poleżą :)

Są słodkie, z niespodzianką w środku – nieźle wciągają i zmuszają do żucia :)

Przepis na te ciastka karmelowe znalazłam w Małej Cukierni troszkę go jednak zmodyfikowałam.

Przede wszystkim zrezygnowałam z suszonych moreli, bo inaczej moje dzieciaki by ich nie ruszyły, za to dałam więcej krówek :)

Użyłam też mniej mielonych migdałów – ale tylko dlatego, że mi się skończyły :(

Z przepisu otrzymacie około 18 dużych ciasteczek :)

Polecam wam również inne moje przepisy na ciasteczka.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

toffi1

toffi2

toffi3

toffi4

Ciasteczka toffi przepis do druku

ciasteczka toffi

Ciasteczka toffi

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciastka z migdałami i krówkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 17 minut
Czas całkowity 32 minut

Składniki

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem, następnie pojedynczo dodaj żółtka i dalej miksuj.
    180 g masła, 140 g cukru trzcinowego, 2 żółtka
  • Mąkę wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.
    50 g migdałów, 220 g mąki, 1 płaska łyżeczka sody
  • Do masy maślanej dodaj mąkę i krówki i wymieszaj całość łyżką, a następnie zagnieć rękoma (ciasto będzie bardzo kleiste ale się tym nie przejmujcie).
    150 g krówek
  • Uformuj z ciasta kulki i układaj je na przygotowanej blaszce w odstępach - ciastka podczas pieczenia się rozpłyną tworząc placuszki.
  • Piecz ciastka w 170 stopniach przez około 17 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu pozostaw je przez chwilę na blaszce, będą bardzo miękkie.
  • Potem możesz je ostudzić na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!