Przepis na te ciasteczka owsiane wyprosiłam od Edytki – byłej wychowawczyni mojego synka. Dzieciaki robiły je na kiermasz w przedszkolu i strasznie mi zasmakowały :)

Pełne są płatków owsianych i różnych rozgrzewających przypraw – ja do swoich dałam dużo świeżego, tartego imbiru, cynamon i kardamon.

Dla przełamania dodałam sporo rodzynek (można też dać orzechy).

Zupełnie inną wersję otrzymacie, jeśli część mąki zastąpicie gorzkim kakao.

Z podanej porcji otrzymacie ponad 40 małych ciasteczek.

pikantne ciastka owsiane1

pikantne ciastka owsiane2

pikantne ciastka owsiane4

 

Pikantne ciasteczka owsiane

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 45

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
  • Utrzyj żółtka z imbirem, cukrem i olejkiem. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  • Zmieszaj mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia - dodaj do masy.
  • Wsyp płatki owsiane i rodzynki.
  • Nakładaj łyżeczką na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Zachowaj odstępy między ciasteczkami.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut (do zrumienienia brzegów).
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie i nie należy ich ściągać.
  • Po kilku minutach ciasteczka stwardnieją.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!