Przepis na te ciasteczka owsiane wyprosiłam od Edytki – byłej wychowawczyni mojego synka. Dzieciaki robiły je na kiermasz w przedszkolu i strasznie mi zasmakowały :)
Pełne są płatków owsianych i różnych rozgrzewających przypraw – ja do swoich dałam dużo świeżego, tartego imbiru, cynamon i kardamon.
Dla przełamania dodałam sporo rodzynek (można też dać orzechy).
Zupełnie inną wersję otrzymacie, jeśli część mąki zastąpicie gorzkim kakao.
Z podanej porcji otrzymacie ponad 40 małych ciasteczek.

Pikantne ciasteczka owsiane
Składniki
- 2 żółtka
- około 30 g świeżego imbiru (można dać mniej lub użyć łyżeczkę imbiru w proszku)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 i 1/3 szklanki mąki (można część zastąpić gorzkim kakao)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 szklanki płatków owsianych
- rodzynki , orzechy - wg uznania
Instrukcja
- Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
- Utrzyj żółtka z imbirem, cukrem i olejkiem. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Zmieszaj mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia - dodaj do masy.
- Wsyp płatki owsiane i rodzynki.
- Nakładaj łyżeczką na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Zachowaj odstępy między ciasteczkami.
- Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut (do zrumienienia brzegów).
- Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie i nie należy ich ściągać.
- Po kilku minutach ciasteczka stwardnieją.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!