Przepis na szybkie ciasteczka twarogowe


ciasteczka twarogowe

Te ciasteczka twarogowe to takie „małe co nie co” dla łasuchów :)

Do ich zrobienia używamy twarogu, więc wychodzą w smaku zupełnie inne niż zwykłe ciasteczka.

Jak zrobić takie ciastka z twarogiem?

To bardzo proste – szybko zagniatacie wszystkie składniki i wałkujecie ciasto na placek.

Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce z piekarnika.

Robi się je bardzo szybko, bo ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce, a po upieczeniu  przypominają trochę ciasto francuskie, ponieważ ciasto fajnie się rozwarstwiają :)

Możecie je także po upieczeniu przełożyć marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać tak po dwa.

Z podanej porcji wyszły mi 4 blachy ciasteczek, więc jest co zjadać :)

Proponuję posypać wierzch ciasteczek cukrem – wtedy dodajemy im fajnej chrupkości.

Koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka – np. ciasteczka z żurawiną, kokosowe ciasteczka z białą czekoladą, ciasteczka z czekoladą i solą albo ciasteczka z ziarenkami.

kruche ciastka z twarogiem kruche ciasteczka z twarogiem

ciasteczka z twarogu ciastka z twarogu

ciasteczka z twarogiem ciastka z twarogiem

 

Ciasteczka twarogowe przepis do druku

ciasteczka twarogowe

Ciasteczka twarogowe

Wypieki Beaty
Proste i szybkie kruche ciasteczka z twarogiem.
3.96 z 24 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 4 blachy

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Twaróg zmiel (albo porządnie rozdrobnij widelcem), dodaj resztę składników (z jajka weź tylko żółtko) i wyrób ciasto.
  • Rozwałkuj po kawałkach na grubość około 0,5cm i wycinaj foremkami ciasteczka (dla leniwych - można pokroić ciasto w paseczki lub na kwadraty i takie ułożyć na blaszce).
  • Ciastka posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem i posyp cukrem kryształem. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (do zrumienienia).
  • Część ciasta możesz rozwałkować cieniej i zrobić podwójne ciasteczka z marmoladą :) Trzeba do tego wyciąć po dwa takie same kształty, w jednym z nich wycinamy środek (np. kieliszkiem). Teraz całe ciasto posmaruj marmoladą, albo np. nutellą (omijaj tylko brzegi ciastka). Na wierzchu połóż ciastko z wycięciem i sklej oba brzegami (jeśli nie chcę się kleić, to można posmarować je odrobiną białka). Gotowe :) można piec :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 ciasteczka z twarogiem i dżemem

ciasteczka z twarogiem i marmoladą