Te ciasteczka twarogowe to takie „małe co nie co” dla łasuchów :)
Do ich zrobienia używamy twarogu, więc wychodzą w smaku zupełnie inne niż zwykłe ciasteczka.
Jak zrobić takie ciastka z twarogiem?
To bardzo proste – szybko zagniatacie wszystkie składniki i wałkujecie ciasto na placek.
Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce z piekarnika.
Robi się je bardzo szybko, bo ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce, a po upieczeniu przypominają trochę ciasto francuskie, ponieważ fajnie się rozwarstwiają :)
Możecie je także po upieczeniu przełożyć marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać tak po dwa.
Z podanej porcji wyszły mi 4 blachy ciasteczek, więc jest co zjadać :)
Proponuję posypać wierzch ciasteczek cukrem – wtedy dodajemy im fajnej chrupkości.
Rozwałkuj po kawałkach na grubość około 0,5cm i wycinaj foremkami ciasteczka (dla leniwych - można pokroić ciasto w paseczki lub na kwadraty i takie ułożyć na blaszce).
Ciastka posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem i posyp cukrem kryształem.
1 białko
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 15 minut (do zrumienienia).
Notatki
Część ciasta możesz rozwałkować cieniej i zrobić podwójne ciasteczka z marmoladą :) Trzeba do tego wyciąć po dwa takie same kształty, w jednym z nich wycinamy środek (np. kieliszkiem). Teraz całe ciasto posmaruj marmoladą, albo np. nutellą (omijaj tylko brzegi ciastka). Na wierzchu połóż ciastko z wycięciem i sklej oba brzegami (jeśli nie chcę się kleić, to można posmarować je odrobiną białka). Gotowe :) można piec :)
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Jeśli uwielbiasz ciasteczka, to warto upiec je samemu w domu, a to chociażby dlatego, że będą dużo zdrowsze od tych kupnych. Mój przepis na ciasteczka z twarogiem jest bardzo łatwy i niewymagający specjalnych umiejętności. Ciastka z twarogiem są ze mną od długiego czasu, przepis jest sprawdzony i udoskonalony. Ciasteczka twarogowe przygotujesz na szybko, kiedy najdzie Cię nagła ochota na coś słodkiego. Ciasteczka z twarogiem to takie połączenie kruchego i miękkiego ciastka, zaskoczą Cię swoim wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem. One wręcz wciągają! Posmakują każdemu i znikną w mgnieniu oka. Kolejnym plusem tych ciastek z twarogiem jest to, że, ciasta po wyrobieniu nie musisz wkładać do lodówki, aby się schłodziło. Po połączeniu wszystkich składników na gładką masę, od razu są gotowe do wycinania!
Przepis na ciastka z twarogiem
Aby podkręcić ich i tak interesujący już smak, posyp ciasteczka twarogowe cukrem pudrem, gotową posypką albo lukrem. Ciastka z twarogiem możesz również przystroić odpowiednio do święta i powiesić na przykład na choince! Tylko przed pieczeniem pamiętaj o zrobieniu dziurki.
Spróbuj także mojego przepisu na bardzo proste ciasteczka świderki. Wyglądem przypominają chrusty, również są kruche, ale smakują troszkę inaczej. Serdecznie polecam do kawy, herbaty oraz jako deser po obiedzie.