ciasteczka twarogowe

Przepis na szybkie ciasteczka twarogowe

Moje proste ciasteczka z dodatkiem twarogu to idealna przekąska dla miłośników słodkich smaków i jednocześnie poszukujących zdrowych alternatyw. Twaróg dodany do ciasta sprawia, że ciasteczka mają fajny smak i ciekawą teksturę, a jednocześnie sycące i pełne białka. Jeśli chcesz, to możesz nawet dodać do nich posiekane orzechy, albo rodzynki, aby nadać im dodatkowego smaku i chrupkości. Takie ciastka z twarogu są idealne na słodki przysmak w ciągu dnia lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak proste i pyszne mogą być te ciasteczka!

kruche ciastka z twarogiem

Ciasteczka twarogowe przepis krok po kroku

Już dziś zrób razem ze mną takie proste i pyszne ciastka twarogowe. Te szybkie ciasteczka świetnie smakują i idealnie nadają się do wykrajania kształtów. Gorąco polecam!

ciasteczka twarogowe

Ciasteczka twarogowe przepis

Wypieki Beaty
Proste i szybkie kruche ciasteczka z twarogiem to świetny pomysł na deser dla całej rodziny.
4.19 z 53 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 4 blachy
Składniki

składniki na ciasteczka z twarogiem

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka twarogowe

  • Twaróg zmiel (albo porządnie rozdrobnij widelcem), dodaj resztę składników i wyrób ciasto.
    250 g twarogu, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Rozwałkuj po kawałkach na grubość około 0,5cm i wycinaj foremkami ciasteczka (dla leniwych – można pokroić ciasto w paseczki lub na kwadraty i takie ułożyć na blaszce).
  • Ciastka posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem i posyp cukrem kryształem.
    1 białko
  • Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 15 minut (do zrumienienia).
Notatki
Część ciasta możesz rozwałkować cieniej i zrobić podwójne ciasteczka z marmoladą :) Trzeba do tego wyciąć po dwa takie same kształty, w jednym z nich wycinamy środek (np. kieliszkiem). Teraz całe ciasto posmaruj marmoladą, albo np. nutellą (omijaj tylko brzegi ciastka). Na wierzchu połóż ciastko z wycięciem i sklej oba brzegami (jeśli nie chcę się kleić, to można posmarować je odrobiną białka). Gotowe :) można piec :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka z twarogu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Te ciasteczka twarogowe to takie „małe co nie co” dla łasuchów :)

Do ich zrobienia używamy twarogu, więc wychodzą w smaku zupełnie inne niż zwykłe ciasteczka.

kruche ciasteczka z twarogiem

Jak zrobić ciastka z twarogiem – wskazówki

To bardzo proste – szybko zagniatacie wszystkie składniki i wałkujecie ciasto na placek.

Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce z piekarnika.

Robi się je bardzo szybko, bo ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce, a po upieczeniu  przypominają trochę ciasto francuskie, ponieważ fajnie się rozwarstwiają :)

Możecie je także po upieczeniu przełożyć marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać tak po dwa.

Z podanej porcji wyszły mi 4 blachy ciasteczek, więc jest co zjadać :)

Proponuję posypać wierzch ciasteczek cukrem – wtedy dodajemy im fajnej chrupkości.

Koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka – np. ciasteczka z żurawiną, kokosowe ciasteczka z białą czekoladą, ciasteczka z czekoladą i solą albo ciasteczka z ziarenkami.


ciasteczka z twarogu
ciastka z twarogu
ciasteczka z twarogiem
ciastka z twarogiem

A tu moje stare zdjęcia ciastek twarogowych – możecie je zrobić w wersji markiz – przełożone marmoladą, albo np. nutellą.

ciasteczka z twarogiem i dżemem
ciasteczka z twarogiem i marmoladą

Polecane przepisy na ciasteczka

Jeśli lubicie chrupiące i pyszne domowe ciasteczka, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te słodkości. Tu polecam Wam między innymi takie przepisy: