Przepis na ciastka francuskie jabłka
Zapraszam na pyszne i proste francuskie jabłka, czyli ciastka z ciasta francuskiego nadzianego jabłkami.
Wykorzystanie ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybki deser.
Ja staram się zawsze mieć chociaż jedno opakowanie w zamrażalce na awaryjne sytuacje :)
Jak tylko najdzie mnie chęć na coś dobrego, a w domu mam pustki, lub gdy zjawią się niezapowiedziani goście, to wystarczy szybko wyjąć ciasto z zamrażarki. Rozmrozić, napełnić nadzieniem i upiec :)
Dziś chciałam Wam pokazać jak szybko zrobić pyszne bułeczki z nadzieniem z jabłek – wystarczy na co najmniej 6 porcji :)
Jak zrobić takie ciastka z jabłkami?
Przygotujcie sobie ciasto francuskie – jeśli macie mrożone, to go wcześniej rozmroźcie oraz jabłka.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy.
Ciasto kroimy na kwadraty, nakładamy na nie jabłka i sklejamy ciasto tworząc trójkąty.
Teraz zostaje nam już tylko pieczenie i można zajadać jeszcze ciepłe :)
Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy z ciastem francuskim, a także na ciasta z jabłkami.
Ciastka francuskie jabłka przepis do druku

Francuskie jabłka :)
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru - do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (wg konieczności)
- rodzynki opcjonalnie
Instrukcja
jabłka
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę.2 jabłka
- Umieść w rondelku z niewielką ilością wody, dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon.2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki cynamonu
- Podgrzewaj jabłka na małym ogniu aż zmiękną. Jeśli owoce wypuściły dużo soku, to dodaj mąkę ziemniaczaną, aby go zagęścić.
- Odstaw owoce do lekkiego przestudzenia.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty ok 12/12 cm.1 ciasto francuskie
- Kwadraty będziesz składać po przekątnej (tworząc trójkąt), więc na jedną połowę nałóż trochę nadzienia.
- Sklej dokładnie ciastko (jeśli ciasto nie chce się kleić posmaruj brzegi odrobiną wody) i dociśnij widelcem brzegi.
- Ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Możesz je też teraz posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
- Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
- Ja najbardziej lubię je jeszcze ciepłe :)