Przepis na ciastka francuskie jabłka

francuskie jabłka


Zapraszam na pyszne i proste francuskie jabłka, czyli ciastka z ciasta francuskiego nadzianego jabłkami.

Wykorzystanie ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybki deser.

Ja staram się zawsze mieć chociaż jedno opakowanie w zamrażalce na awaryjne sytuacje :)

Jak tylko najdzie mnie chęć na coś dobrego, a w domu mam pustki, lub gdy zjawią się niezapowiedziani goście, to wystarczy szybko wyjąć ciasto z zamrażarki.  Rozmrozić, napełnić nadzieniem i upiec :)

Dziś chciałam Wam pokazać jak szybko zrobić pyszne bułeczki z nadzieniem z jabłek – wystarczy na co najmniej 6 porcji :)

Jak zrobić takie ciastka z jabłkami?

Przygotujcie sobie ciasto francuskie – jeśli macie mrożone, to go wcześniej rozmroźcie oraz jabłka.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy.

Ciasto kroimy na kwadraty, nakładamy na nie jabłka i sklejamy ciasto tworząc trójkąty.

Teraz zostaje nam już tylko pieczenie i można zajadać jeszcze ciepłe :)

Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy z ciastem francuskim, a także na ciasta z jabłkami.


francuskie jablko1francuskie jablka

francuskie jablka 

francuskie jablka 

francuskie jablka 

francuskie jablka 

Ciastka francuskie jabłka przepis do druku

ciasto francuskie z nadzieniem z jabłek

Francuskie jabłka :)

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciastka z ciasta francuskiego nadzianego jabłkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 6

Składniki
  

Instrukcja
 

jabłka

  • Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  • Umieść w rondelku z niewielką ilością wody, dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon.
  • Podgrzewaj jabłka na małym ogniu aż zmiękną. Jeśli owoce wypuściły dużo soku, to dodaj mąkę ziemniaczaną, aby go zagęścić.
  • Odstaw owoce do lekkiego przestudzenia.
  • Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty ok 12/12 cm.
  • Kwadraty będziesz składać po przekątnej (tworząc trójkąt), więc na jedną połowę nałóż trochę nadzienia.
  • Sklej dokładnie ciastko (jeśli ciasto nie chce się kleić posmaruj brzegi odrobiną wody) i dociśnij widelcem brzegi.
  • Ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Możesz je też teraz posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
  • Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
  • Ja najbardziej lubię je jeszcze ciepłe :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!