Przepis na proste ciasto z truskawkami i kisielem
wpis sponsorowany
Ciasto z truskawkami i kisielem to dla mnie powrót do lat dzieciństwa i młodości.
Wtedy swoje pierwsze ciasta piekłam z moją mamą i często piekłyśmy ciasta kisielowe :)
Jak w prawie każdym wtedy domu, tak i w naszym królowała przy pieczeniu margaryna „Palma” firmy Bielmar.
Zawsze mi się jej opakowanie kojarzyło z wierszem Tuwima „Murzynek Bambo”, który wtedy często recytowałam – też tak mieliście?
Teraz złota Palma przypomina mi o tych beztroskich czasach dzieciństwa, które mimo biedy i często pustek w sklepie upływały nam dzieciom na zabawach i gorącym ciachu wynoszonym na podwórko, bo nie było ani minuty do stracenia :D
Sama mam już dzieci i one też tak jak ja często chwytają w ręce kawałek ciasta i biegną na podwórko – szczególnie moja córka nie może usiedzieć w domu. Często bierze również „kawałki” dla koleżanek i je częstuje :)
Ogromnie się cieszę, że w dobie tabletów i bajek lecących non-stop w telewizji Weronika woli spędzać czas na świeżym powietrzu z koleżankami.
Wam gorąco polecam to ciasto z truskawkami i kisielem truskawkowym, może też obudzi w was ono wspomnienia. Może spakujecie je do kosza, weźmiecie koc i urządzicie sobie rodzinny piknik ze swoimi pociechami.
Pamiętajcie – Zróbmy coś dobrego! Dla siebie, dla swojej rodziny, dla swoich dzieci – bo wspólnie spędzony czas jest najcenniejszy :D
Ps.
Spróbujcie również inne przepisy na ciasta z truskawkami – polecam wam gorąco prosty placek z truskawkami i kruszonką, kokosowe ciasto z truskawkami, szybkie ciasto z truskawkami na cieście francuskim albo pyszne ciasto jogurtowe.
Ciasto z truskawkami i kisielem przepis do druku

Ciasto z truskawkami i kisielem
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm.
Składniki
Instrukcja
- Żółtka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę.4 żółtka, 200 g cukru
- Margarynę rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.125 g margaryny
- Mąkę pszenną zmieszaj z kisielami i proszkiem do pieczenia.300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 kisiele
- Do żółtek dodaj trochę mleka, a następnie dodawaj na zmianę część mąki, mleka i rozpuszczonej margaryny.1 szklanka mleka
- Białka ubij na sztywną pianę i w dwóch porcjach dodaj do ciasta - delikatnie wymieszaj łyżką.4 białka
- Jeśli ciasto wydaje ci się zbyt gęste, to możesz dodać trochę mleka.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm.
- Na wierzchu ułóż przekrojone truskawki.ok 300 g truskawek
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.