Ciasto z truskawkami i kisielem
Ciasto z truskawkami i kisielem to dla mnie powrót do lat dzieciństwa i młodości.
Wtedy swoje pierwsze ciasta piekłam z moją mamą i często piekłyśmy ciasta kisielowe :)
Jak w prawie każdym wtedy domu, tak i w naszym królowała przy pieczeniu margaryna „Palma” firmy Bielmar.
Zawsze mi się jej opakowanie kojarzyło z wierszem Tuwima „Murzynek Bambo”, który wtedy często recytowałam – też tak mieliście?
Teraz złota Palma przypomina mi o tych beztroskich czasach dzieciństwa, które mimo biedy i często pustek w sklepie upływały nam dzieciom na zabawach i gorącym ciachu wynoszonym na podwórko, bo nie było ani minuty do stracenia :D
Sama mam już dzieci i one też tak jak ja często chwytają w ręce kawałek ciasta i biegną na podwórko – szczególnie moja córka nie może usiedzieć w domu. Często bierze również „kawałki” dla koleżanek i je częstuje :)
Ogromnie się cieszę, że w dobie tabletów i bajek lecących non-stop w telewizji Weronika woli spędzać czas na świeżym powietrzu z koleżankami.
Wam gorąco polecam to ciasto z truskawkami i kisielem truskawkowym, może też obudzi w was ono wspomnienia. Może spakujecie je do kosza, weźmiecie koc i urządzicie sobie rodzinny piknik ze swoimi pociechami.
Pamiętajcie – Zróbmy coś dobrego! Dla siebie, dla swojej rodziny, dla swoich dzieci – bo wspólnie spędzony czas jest najcenniejszy :D
Ps.
Spróbujcie również inne przepisy na ciasta z truskawkami – polecam wam gorąco prosty placek z truskawkami i kruszonką, kokosowe ciasto z truskawkami, szybkie ciasto z truskawkami na cieście francuskim albo pyszne ciasto jogurtowe.
Ciasto z truskawkami i kisielem
- 125 g margaryny Palma firmy Bielmar
- 4 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kisiele truskawkowe - bez cukru
- 1 szklanka mleka
- około 300 g truskawek
- Żółtka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę.
- Margarynę rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Mąkę pszenną zmieszaj z kisielami i proszkiem do pieczenia.
- Do żółtek dodaj trochę mleka, a następnie dodawaj na zmianę część mąki, mleka i rozpuszczonej margaryny.
- Białka ubij na sztywną pianę i w dwóch porcjach dodaj do ciasta - delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm.
- Na wierzchu ułóż przekrojone truskawki.
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
O jakiej gramaturze kisiele? Bo są małe na 1/2 litra wody i duże na 3/4 litra wody.
Standardowe, te na 1/2 litra :)
A białek od jajek do tego ciasta się nie używa?
A pewnie, że się używa :D zupełnie nie zauważyłam, że nie dodałam tego punktu – już dopisałam – białka ubijamy i dodajemy do ciasta.
To jakby ktoś pytał to bez białek też jest bardzo smaczne :)
… A jajecznice z białek mąż zjadł na śniadanie :)
No proszę :) a nie było za mało puszyste?
Takie ciasto bardzo chętnie bym zjadła :) Wygląda świetnie i na pewno smakuje obłędnie :)
Dziękuję bardzo, upiecz a sama się przekonasz :)
Szukałam takiego przepisu. Na pewno go wykorzystam, pozdrawiam i dzięki :)
Też uważam, że domowe ciasta choćby najprostsze- najsmaczniejsze!
Super, że mogłam pomóc :)
Piękne ciasto, chociaż przyznam się, że nigdy nie słyszałam o cieście z kisielem :)
Hihi, u mnie w domu często się takie piekło :)
Pysznie się prezentuje Twoje ciasto.
Dziękuję bardzo :)
A my nigdy nie robiłyśmy ciasta z kisielem :) Trzeba kiedyś spróbować :)
Oo, to koniecznie