Ciasto z truskawkami i kisielem

 

łatwe ciasto z truskawkami

 

Ciasto z truskawkami i kisielem to dla mnie powrót do lat dzieciństwa i młodości.

Wtedy swoje pierwsze ciasta piekłam z moją mamą i często piekłyśmy ciasta kisielowe :)

Jak w prawie każdym wtedy domu, tak i w naszym królowała przy pieczeniu margaryna „Palma” firmy Bielmar.

Zawsze mi się jej opakowanie kojarzyło z wierszem Tuwima „Murzynek Bambo”, który wtedy często recytowałam – też tak mieliście?

Teraz złota Palma przypomina mi o tych beztroskich czasach dzieciństwa, które mimo biedy i często pustek w sklepie upływały nam dzieciom na zabawach i gorącym ciachu wynoszonym na podwórko, bo nie było ani minuty do stracenia :D

Sama mam już dzieci i one też tak jak ja często chwytają w ręce kawałek ciasta i biegną na podwórko – szczególnie moja córka nie może usiedzieć w domu. Często bierze również „kawałki” dla koleżanek i je częstuje :)

Ogromnie się cieszę, że w dobie tabletów i bajek lecących non-stop w telewizji Weronika woli spędzać czas na świeżym powietrzu z koleżankami.

Wam gorąco polecam to ciasto z truskawkami i kisielem truskawkowym, może też obudzi w was ono wspomnienia. Może spakujecie je do kosza, weźmiecie koc i urządzicie sobie rodzinny piknik ze swoimi pociechami.

Pamiętajcie – Zróbmy coś dobrego! Dla siebie, dla swojej rodziny, dla swoich dzieci – bo wspólnie spędzony czas jest najcenniejszy :D

Ps.

Spróbujcie również inne przepisy na ciasta z truskawkami – polecam wam gorąco prosty placek z truskawkami i kruszonką, kokosowe ciasto z truskawkami, szybkie ciasto z truskawkami na cieście francuskim albo pyszne ciasto jogurtowe.

 

proste ciasto z truskawkami

 

ciasto z truskawkami i kisielem

 

puszyste ciasto z truskawkami

 

proste ciasto z truskawkami

 

ciasto z truskawkami i kisielem

 

lekkie ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami i kisielem

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm.
3.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 220 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Żółtka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę.
  • Margarynę rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Mąkę pszenną zmieszaj z kisielami i proszkiem do pieczenia.
  • Do żółtek dodaj trochę mleka, a następnie dodawaj na zmianę część mąki, mleka i rozpuszczonej margaryny.
  • Białka ubij na sztywną pianę i w dwóch porcjach dodaj do ciasta - delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm.
  • Na wierzchu ułóż przekrojone truskawki.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 220kcalWeglowodany: 32.6gBiałko: 4.7gTłuszcz: 8.7gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!