Maślankowe ciasto z truskawkami i lukrem
Ach, jak te truskawki kuszą :)
Trudno mi przejść koło nich obojętnie, a potem kończy się to kolejnym wypiekiem :)
Dziś mam dla Was bardzo łatwe w przygotowaniu maślankowe ciasto z truskawkami – chociaż truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, albo tymi z puszki.
Do ciasta – jak widać – dodałam maślanki, ale jeśli jej akurat nie macie, to możecie zastąpić ją kefirem lub jogurtem naturalnym.
Ciasto proste, rustykalne w wyglądzie i bardzo smaczne :)
Przepis na keksówkę o długości 25 lub trochę większą.
Koniecznie spróbujcie innych ciast z truskawkami – zapraszam na placek z truskawkami i kruszonką, proste ciasto francuskie z bitą śmietaną i truskawkami albo kokosowe ciasto z truskawkami.

Maślankowe ciasto z truskawkami
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- pół szklanki maślanki lub mleka
- skórka starta z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- około 200 g pokrojonych truskawek
Instrukcja
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Olej zmieszaj z maślanką.
- Dodawaj do masy jajecznej mąkę na zmianę z mokrymi składnikami - krótko miksuj.
- Dodaj skórkę i sok z cytryny.
- Wyłóż ciasto do przygotowanej keksówki.
- Na wierzchu ułóż owoce (lekko opadną przy pieczeniu).
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i przestudzeniu możesz polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z cytryny i odrobiny mleka.
Przepis własny.
Wyszło bardzo dobre. Rozpływa się w ustach; nie jest suche. Dla mnie idealne. Zamieniłam na jabłka i wyszło świetne :)
Ciasto wyszło przepyszne
dziękuję bardzo :)
Bardzo lubię takie ciasta poprzez swoją niesamowitą mokra strukturę; )
Ale fantastycznie wygląda!!!
Dzięki :)
wygląda wspaniale – musi być dobre!
smaczniutkie :)