Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Maślankowe ciasto z truskawkami

By |2018-05-28T21:45:18+00:002014 Maj 28th|Ciasta owocowe, Ciasta ucierane, Truskawki w roli głównej|

Maślankowe ciasto z truskawkami i lukrem

Ach, jak te truskawki kuszą 🙂

Trudno mi przejść koło nich obojętnie, a potem kończy się to kolejnym wypiekiem 🙂

Dziś mam dla Was bardzo łatwe w przygotowaniu maślankowe ciasto z truskawkami – chociaż truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, albo tymi z puszki.

Do ciasta – jak widać – dodałam maślanki, ale jeśli jej akurat nie macie, to możecie zastąpić ją kefirem lub jogurtem naturalnym.

Ciasto proste, rustykalne w wyglądzie i bardzo smaczne 🙂

Przepis na keksówkę o długości 25 lub trochę większą.

Koniecznie spróbujcie innych ciast z truskawkami – zapraszam na placek z truskawkami i kruszonką, proste ciasto francuskie z bitą śmietaną i truskawkami albo kokosowe ciasto z truskawkami.

 

maślankowe ciasto z truskawkami

ciasto truskawkowe na maślance

ciasto truskawkowe z lukrem

ciasto z truskawkami

 

Maślankowe ciasto z truskawkami
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • pół szklanki maślanki lub mleka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • około 200 g pokrojonych truskawek
Wykonanie
  1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Olej zmieszaj z maślanką.
  4. Dodawaj do masy jajecznej mąkę na zmianę z mokrymi składnikami - krótko miksuj.
  5. Dodaj skórkę i sok z cytryny.
  6. Wyłóż ciasto do przygotowanej keksówki.
  7. Na wierzchu ułóż owoce (lekko opadną przy pieczeniu).
  8. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu i przestudzeniu możesz polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z cytryny i odrobiny mleka.
 

Przepis własny.

Reklama

5 komentarzy

  1. Angie 2014/05/28 at 11:02 - Reply

    Bardzo lubię takie ciasta poprzez swoją niesamowitą mokra strukturę; )

  2. Magda 2014/05/28 at 09:45 - Reply

    Ale fantastycznie wygląda!!!

    • wypiekibeaty 2014/05/28 at 19:49 - Reply

      Dzięki 🙂

  3. karmel-itka 2014/05/28 at 08:57 - Reply

    wygląda wspaniale – musi być dobre!

    • wypiekibeaty 2014/05/28 at 19:49 - Reply

      smaczniutkie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: