Maślankowe ciasto z truskawkami i lukrem

Ach, jak te truskawki kuszą :)

Trudno mi przejść koło nich obojętnie, a potem kończy się to kolejnym wypiekiem :)

Dziś mam dla Was bardzo łatwe w przygotowaniu maślankowe ciasto z truskawkami – chociaż truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, albo tymi z puszki.

Do ciasta – jak widać – dodałam maślanki, ale jeśli jej akurat nie macie, to możecie zastąpić ją kefirem lub jogurtem naturalnym.

Ciasto proste, rustykalne w wyglądzie i bardzo smaczne :)

Przepis na keksówkę o długości 25 lub trochę większą.

Koniecznie spróbujcie innych ciast z truskawkami – zapraszam na placek z truskawkami i kruszonką, proste ciasto francuskie z bitą śmietaną i truskawkami albo kokosowe ciasto z truskawkami.

 

maślankowe ciasto z truskawkami

ciasto truskawkowe na maślance

ciasto truskawkowe z lukrem

ciasto z truskawkami

 

Maślankowe ciasto z truskawkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • pół szklanki maślanki lub mleka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • około 200 g pokrojonych truskawek

Instrukcja
 

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Olej zmieszaj z maślanką.
  • Dodawaj do masy jajecznej mąkę na zmianę z mokrymi składnikami - krótko miksuj.
  • Dodaj skórkę i sok z cytryny.
  • Wyłóż ciasto do przygotowanej keksówki.
  • Na wierzchu ułóż owoce (lekko opadną przy pieczeniu).
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i przestudzeniu możesz polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z cytryny i odrobiny mleka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.