Przepis na ciasto z truskawkami na maślance

Ach, jak te truskawki kuszą :)

Trudno mi przejść koło nich obojętnie, a potem kończy się to kolejnym wypiekiem :)

Dziś mam dla Was bardzo łatwe w przygotowaniu maślankowe ciasto z truskawkami – chociaż truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, albo tymi z puszki.

Do ciasta – jak widać – dodałam maślanki, ale jeśli jej akurat nie macie, to możecie zastąpić ją kefirem lub jogurtem naturalnym.

Ciasto proste, rustykalne w wyglądzie i bardzo smaczne :)

Przepis na keksówkę o długości 25 lub trochę większą.

Koniecznie spróbujcie innych ciast z truskawkami – zapraszam na placek z truskawkami i kruszonką, proste ciasto francuskie z bitą śmietaną i truskawkami albo kokosowe ciasto z truskawkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 7 ocen
Postaw mi kawę

maślankowe ciasto z truskawkami

ciasto truskawkowe na maślance

ciasto truskawkowe z lukrem

ciasto z truskawkami

Maślankowe ciasto z truskawkami przepis

ciasto truskawkowe1

Maślankowe ciasto z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto na maślance z truskawkami i lukrem.
5 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 10

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej 300 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru 200 g
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka rozmiar L
  • 0,5 szklanki maślanki lub kefiru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • około 200 g truskawek pokrojonych

Instrukcja
 

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    2 jajka, 1 szklanka cukru
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Olej zmieszaj z maślanką.
    0,5 szklanki oleju, 0,5 szklanki maślanki
  • Dodawaj do masy jajecznej mąkę na zmianę z mokrymi składnikami - krótko miksuj.
  • Dodaj skórkę i sok z cytryny.
    skórka, sok
  • Wyłóż ciasto do przygotowanej keksówki.
  • Na wierzchu ułóż owoce (lekko opadną przy pieczeniu).
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i przestudzeniu możesz polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z cytryny i odrobiny mleka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.