Tarta owocowa z kremem patissiere

Dziś mała rozpusta – tarta owocowa z kremem 🙂

Krucha tarta, na niej lekki krem patissiere, a na koniec pyszne, świeże owoce – może użyć dowolne owoce sezonowe – jeśli są duże to proponuję je pokroić na np. plasterki.

Przygotowujemy sobie najpierw kruche ciasto i je schładzamy. Ciasto możecie przygotować nawet dzień wcześniej – wtedy będzie szybciej.

Następie przygotowujemy pyszny i delikatny krem budyniowy.

Krem patissiere to doskonały krem do tart, tarteletek, a nawet do samych owoców, świetnie nadaje się też do ptysiów, albo eklerów 🙂 Zapamiętajcie więc sobie ten przepis, bo może się wam jeszcze przydać.

Na koniec tartę dekorujemy owocami i można zajadać 🙂

Ciasto – ze względu na krem – najlepiej przechowywać w lodówce. Zresztą w upały, takie zimne ciasta smakują najlepiej 😀

PS.

Zapraszam  was również do wypróbowania przepisów na tartę z truskawkami, czekoladowo-migdałową tartę z truskawkami oraz na ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

ciasto z truskawkami i kremem waniliowym

 tarta owocowa z kremem

tarta z truskawkami

Tarta owocowa z kremem patissiere – przepis do druku

Tarta owocowa z kremem patissiere

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą foremkę - tak około 26-28 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
składniki na ciasto:
  • 180 g mąki
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • około 2 łyżki zimnej wody - opcjonalnie
składniki kremu patissiere:
  • 6 żółtek
  • 600 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej (niektórzy z braku tej mąki dają mąkę ziemniaczaną)
Wykonanie
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę zimnej wody – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść). Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  2. Ubij żółtka z cukrem na gładką, pulchną masę, następnie dodaj mąki i dokładnie ubij.
  3. W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko i ostrożnie, nie przerywając ubijania, przelej do masy jajecznej.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Całość przelej z powrotem do rondla i zagotuj, mieszając, aż zaczną się robić na powierzchni pęcherzyki powietrza.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj, aż masa będzie gęsta.
  7. Zdejmij z ognia i odstaw, żeby trochę przestygła.
  8. Jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito.
  9. Wyłóż ciastem formę do tarty.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (do momentu aż będzie miała złoty kolor).
  11. Po upieczeniu lekko przestudź.
  12. Na tartę wyłóż krem, na wierzchu ułóż owoce i schłódź w lodówce.