Przepis na kruchą tartę owocową z kremem budyniowym patissiere

Dziś mała rozpusta – tarta owocowa z kremem :)

Krucha tarta, na niej lekki krem patissiere, a na koniec pyszne, świeże owoce.

Możecie użyć dowolne owoce sezonowe – jeśli są duże to proponuję je pokroić na np. plasterki.

Jak zrobić tartę z truskawkami i kremem budyniowym?

Przygotowujemy sobie najpierw kruche ciasto i je schładzamy.

Ciasto możecie przygotować nawet dzień wcześniej – wtedy będzie szybciej.

Następie przygotowujemy pyszny i delikatny krem budyniowy.

Krem patissiere to doskonały krem do tart, tarteletek, a nawet do samych owoców, świetnie nadaje się też do ptysiów, albo eklerów :)

Zapamiętajcie więc sobie ten przepis, bo może się wam jeszcze przydać.

Na koniec tartę dekorujemy owocami i można zajadać :)

Ciasto – ze względu na krem – najlepiej przechowywać w lodówce. Zresztą w upały, takie zimne ciasta smakują najlepiej :D

PS.

Zapraszam  was również do wypróbowania przepisów na tartę z truskawkami, czekoladowo-migdałową tartę z truskawkami oraz na ciasto z truskawkami i kruszonką.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.8 z 5 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z truskawkami i kremem waniliowym

tarta owocowa z kremem

tarta z truskawkami

Tarta owocowa z kremem patissiere – przepis do druku

tarta z truskawkami i kremem

Tarta owocowa z kremem patissiere

Wypieki Beaty
Przepis na kruchą tartę z kremem budyniowym i truskawkami.
4.8 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Przepis na sporą foremkę - tak około 26-28 cm średnicy.

Składniki

składniki na ciasto:

składniki kremu patissiere:

dodatkowo

  • owoce u mnie truskawki

Instrukcja
 

kruche ciasto

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć.
    180 g mąki, 100 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli
  • Jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę zimnej wody – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść.
    ok 2 łyżki wody
  • Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość foremki.
  • Wyłóż ciastem formę do tarty.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 20 minut (do momentu aż będzie miała złoty kolor).
  • Po upieczeniu lekko przestudź.

krem budyniowy

  • Ubij żółtka z cukrem na gładką, pulchną masę.
    6 żółtek, 100 g cukru
  • Dodaj obydwie mąki i dokładnie ubij.
    30 g mąki pszennej, 30 g mąki kukurydzianej
  • W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko i ostrożnie, nie przerywając ubijania, przelej do masy jajecznej.
    600 ml mleka
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Całość przelej z powrotem do rondla i zagotuj, mieszając, aż zaczną się robić na powierzchni pęcherzyki powietrza.
  • Zmniejsz ogień i gotuj, aż masa będzie gęsta.
  • Zdejmij z ognia i odstaw, żeby trochę przestygła - wierzch przykryj folią spożywczą, aby na kremie nie powstała twarda powierzchnia.
  • Jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito.
  • Na kruch spód wyłóż krem, na wierzchu ułóż owoce i schłodź w lodówce.
    owoce
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!