Tarta owocowa z kremem patissiere
Dziś mała rozpusta – tarta owocowa z kremem :)
Krucha tarta, na niej lekki krem patissiere, a na koniec pyszne, świeże owoce – może użyć dowolne owoce sezonowe – jeśli są duże to proponuję je pokroić na np. plasterki.
Przygotowujemy sobie najpierw kruche ciasto i je schładzamy. Ciasto możecie przygotować nawet dzień wcześniej – wtedy będzie szybciej.
Następie przygotowujemy pyszny i delikatny krem budyniowy.
Krem patissiere to doskonały krem do tart, tarteletek, a nawet do samych owoców, świetnie nadaje się też do ptysiów, albo eklerów :) Zapamiętajcie więc sobie ten przepis, bo może się wam jeszcze przydać.
Na koniec tartę dekorujemy owocami i można zajadać :)
Ciasto – ze względu na krem – najlepiej przechowywać w lodówce. Zresztą w upały, takie zimne ciasta smakują najlepiej :D
PS.
Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na tartę z truskawkami, czekoladowo-migdałową tartę z truskawkami oraz na ciasto z truskawkami i kruszonką.
Tarta owocowa z kremem patissiere – przepis do druku

Tarta owocowa z kremem patissiere
Składniki
składniki na ciasto:
- 180 g mąki
- 100 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- około 2 łyżki zimnej wody - opcjonalnie
składniki kremu patissiere:
- 6 żółtek
- 600 ml mleka
- 100 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej (niektórzy z braku tej mąki dają mąkę ziemniaczaną)
Instrukcja
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę zimnej wody – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść). Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
- Ubij żółtka z cukrem na gładką, pulchną masę, następnie dodaj mąki i dokładnie ubij.
- W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko i ostrożnie, nie przerywając ubijania, przelej do masy jajecznej.
- Dokładnie wymieszaj.
- Całość przelej z powrotem do rondla i zagotuj, mieszając, aż zaczną się robić na powierzchni pęcherzyki powietrza.
- Zmniejsz ogień i gotuj, aż masa będzie gęsta.
- Zdejmij z ognia i odstaw, żeby trochę przestygła.
- Jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito.
- Wyłóż ciastem formę do tarty.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (do momentu aż będzie miała złoty kolor).
- Po upieczeniu lekko przestudź.
- Na tartę wyłóż krem, na wierzchu ułóż owoce i schłódź w lodówce.
witam
znalazłam na stronie fb jednego z cukierników identyczne zdjęcie jak na Pani stronie chodzi mi o tartę z truskawkami. Nie wiem czy to jest Pani autorstwa czy jego?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=507655035980131&set=pb.401927803219522.-2207520000.1388433289.&type=3&theater
Pozdrawiam
Dziekuję za informację. Już dopisałam komentarz. Zdjęcie jest oczywiście moje :(
[…] Tutaj znajdziecie jeszcze jeden przepis na tartę truskawkową. […]