Clafoutis z malinami

 

ciasto z malinami

 

Nazwa clafoutis z malinami brzmi groźnie, ale nie bójcie się – ciasto jest dziecinnie proste i szybkie :)

A do tego bardzo smaczne.

Clafoutis to nic innego jak owoce zapiekane w cieście i jest to bardzo popularny we Francji deser.

Ciasto jest lekkie i płynne, w typie naleśnikowego – żadnego ubijania, żadnego proszku do pieczenia.

Przez to ciasto po upieczeniu bardziej przypomina upieczony budyń niż tradycyjne ciasto (jeśli nie lubicie budyniu, to to ciasto możne Wam nie zasmakować – wiem co mówię, bo mój mąż marudził ;) – za to jego koledzy z pracy powiedzieli, że „się nie zna” :D)

Mi za to smakowało bardzo – lubię budyń :D i uwielbiam maliny, a tych nie pożałowałam i jak widać na zdjęciach faktycznie były to owoce w cieście, a nie ciasto z owocami ;)

Maliny możecie zastąpić dowolnymi owocami, a jeśli są duże, to dobrze je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.

Przepis na clafoutis pochodzi z książki Ani Starmach „Pyszne na słodko”.

 

proste ciasto z malinami

 

clafoutis z malinami

 

clafoutis z owocami

 

clafoutis

 

maliny w cieście

 

clafoutis z malinami

 

proste ciasto z malinami

Clafoutis z malinami

Wypieki Beaty
4.63 z 8 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Mąkę zmieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj połowę mleka i jajka - zmiksuj.
  • Dodaj resztę mleka i zmiksuj.
  • Formę żaroodporną o średnicy około 24-26 cm (z wyższym brzegiem) posmaruj masłem.
  • Wyłóż do formy maliny i zalej je ciastem.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 25 minut - ciasto nie może być niedopieczone na środku - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Ciasto lekko ostudź.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
  • Jeśli podajesz jeszcze ciepłe ciasto, to polecam do niego lody :D
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!