Czekoladowe ciasto z malinami – wg przepisu Nigelli Lawson

 

mocno czekoladowe ciasto

 

Jak tu nie kochać ciast czekoladowych, szczególnie jeśli są w połączeniu z malinami.

Moim zdaniem maliny i wiśnie, to idealny dodatek do czekolady. Kwaskowatość owoców świetnie współgra z mocnym smakiem czekolady.

Czy wy też się z tym zgadzacie?

Dzisiejsze ciasto czekoladowe z malinami jest autorstwa Nigelli Lawson, więc od razu wiadomo, że to uczta dla naszego podniebienia.

Mnóstwo gorzkiej czekolady zapewnia niezwykłą aksamitność.

Jednocześnie ciasto jest bardziej w typie brownie niż leciutkich jak puch ciast musowych.

Ciasto wygląda nawet na lekko niedopieczone – i tak ma być, środek może nawet być leciutko płynny i też będzie idealnie.

Ja do ciasta użyłam mrożone maliny i nie rozmrażałam ich wcześniej.

Zauważyłam przy okazji, że ewidentnie lubię czekoladowe przepisy Nigelli, bo jest już ich kilka na blogu :)

Zajrzyjcie na przykład do czekoladowej chmury, babeczek jak afrodyzjaki, Devils Food Cake, czy też ciasta czekoladowo-pomarańczowego.

 

przepis na czekoladowe ciasto  chocolate raspberry cake
 

mocno czekoladowe ciasto z malinami  czekoladowe ciasto z malinami
 

ciasto czekoladowe Nigelli Lawson  mocno czekoladowe ciasto z malinami

Przepis do druku

czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami

Wypieki Beaty
Przepis na tortownicę o wielkości około 22-23 cm.
3.4 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 343 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W większym garnku umieść kawę, masło (w kawałkach), cukier oraz połamaną czekoladę - podgrzej aż całość się rozpuści.
  • Odstaw do przestudzenia.
  • Mąkę przesiej przez sito z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do przestudzonej masy dodaj po jednym jajku i krótko, ale energicznie wymieszaj - możesz to zrobić rózgą - nie trzeba miksera.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy około 22/23 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wlej mniej więcej połowę ciasta, wyłóż na nie maliny i przykryj resztą ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - patyczek może być dalej lepiący, ale tak ma być.
  • Po upieczeniu przestudź - możesz jeść już na ciepło.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 343kcalWeglowodany: 35gBiałko: 4gTłuszcz: 21gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis znalazłam tutaj.