Czekoladowe ciasto z malinami – wg przepisu Nigelli Lawson

 

mocno czekoladowe ciasto

 

Jak tu nie kochać ciast czekoladowych, szczególnie jeśli są w połączeniu z malinami.

Moim zdaniem maliny i wiśnie, to idealny dodatek do czekolady. Kwaskowatość owoców świetnie współgra z mocnym smakiem czekolady.

Czy wy też się z tym zgadzacie?

Dzisiejsze ciasto czekoladowe z malinami jest autorstwa Nigelli Lawson, więc od razu wiadomo, że to uczta dla naszego podniebienia.

Mnóstwo gorzkiej czekolady zapewnia niezwykłą aksamitność.

Jednocześnie ciasto jest bardziej w typie brownie niż leciutkich jak puch ciast musowych.

Ciasto wygląda nawet na lekko niedopieczone – i tak ma być, środek może nawet być leciutko płynny i też będzie idealnie.

Ja do ciasta użyłam mrożone maliny i nie rozmrażałam ich wcześniej.

Zauważyłam przy okazji, że ewidentnie lubię czekoladowe przepisy Nigelli, bo jest już ich kilka na blogu 🙂

Zajrzyjcie na przykład do czekoladowej chmury, babeczek jak afrodyzjaki, Devils Food Cake, czy też ciasta czekoladowo-pomarańczowego.

 

przepis na czekoladowe ciasto  chocolate raspberry cake
 

mocno czekoladowe ciasto z malinami  czekoladowe ciasto z malinami
 

ciasto czekoladowe Nigelli Lawson  mocno czekoladowe ciasto z malinami

Przepis do druku

Czekoladowe ciasto z malinami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o wielkości około 22-23 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 185 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g (2 czubate łyżki) gorzkiego kakao
  • 250 g masła
  • 200 g (szklanka) cukru
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 185 ml mocnej kawy
  • 2 duże jajka
  • około 250 g malin (mogą być mrożone)
Wykonanie
  1. W większym garnku umieść kawę, masło (w kawałkach), cukier oraz połamaną czekoladę - podgrzej aż całość się rozpuści.
  2. Odstaw do przestudzenia.
  3. Mąkę przesiej przez sito z kakao i proszkiem do pieczenia.
  4. Do przestudzonej masy dodaj po jednym jajku i krótko, ale energicznie wymieszaj - możesz to zrobić rózgą - nie trzeba miksera.
  5. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  6. Tortownicę o średnicy około 22/23 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  7. Wlej mniej więcej połowę ciasta, wyłóż na nie maliny i przykryj resztą ciasta.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - patyczek może być dalej lepiący, ale tak ma być.
  9. Po upieczeniu przestudź - możesz jeść już na ciepło.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 343 Tłuszcze: 21 g Węglowodany: 35 g Błonnik: 2 g Białka: 4 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.