mocno czekoladowe ciasto

Przepis na ciasto czekoladowe z malinami – wg przepisu Nigelli Lawson

Jeśli lubicie przepisy Nigelli Lawson (tak jak ja), to koniecznie musicie upiec to czekoladowe ciasto z malinami. To ciasto jest idealne dla prawdziwych czekoldoholików. Mocno czekoladowe, wręcz ciężkie jak brownie, do tego z lekko kwaskowatymi malinami w środku. Już jeden kawałek sprawia, że będziecie najedzeni. Polecam!

przepis na czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto z malinami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz cięższe czekoladowe ciasta w stylu brownie, to koniecznie upiecz to z dodatkiem malin.

czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe ciasto napakowane malinami.
4.39 z 13 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 15
Kalorie 343 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tortownicę o wielkości około 22-23 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe z malinami

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z malinami

  • W większym garnku umieść kawę, masło (w kawałkach), cukier oraz połamaną czekoladę – podgrzej aż całość się rozpuści.
    250 g masła, 200 g cukru, 185 ml mocnej kawy, 250 g gorzkiej czekolady
  • Odstaw do przestudzenia.
  • Mąkę przesiej przez sito z kakao i proszkiem do pieczenia.
    185 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 30 g gorzkiego kakao
  • Do przestudzonej masy dodaj po jednym jajku i krótko, ale energicznie wymieszaj – możesz to zrobić rózgą – nie trzeba miksera.
    2 jajka
  • Dodaj mąkę i wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy około 22/23 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wlej mniej więcej połowę ciasta, wyłóż na nie maliny i przykryj resztą ciasta.
    250 g malin
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – patyczek może być dalej lepiący, ale tak ma być.
  • Po upieczeniu przestudź – możesz jeść już na ciepło.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 343kcalWeglowodany: 35gBiałko: 4gTłuszcz: 21gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z malinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chocolate raspberry cake

Mocno czekoladowe ciasto z malinami – uwagi

Jak tu nie kochać ciast czekoladowych, szczególnie jeśli są w połączeniu z malinami.

Moim zdaniem maliny i wiśnie, to idealny dodatek do czekolady. Kwaskowatość owoców świetnie współgra z mocnym smakiem czekolady.

Czy wy też się z tym zgadzacie?

Dzisiejsze ciasto czekoladowe z malinami jest autorstwa Nigelli Lawson, więc od razu wiadomo, że to uczta dla naszego podniebienia.

Mnóstwo gorzkiej czekolady zapewnia niezwykłą aksamitność.

Jednocześnie ciasto jest bardziej w typie brownie niż leciutkich jak puch ciast musowych.

Ciasto wygląda nawet na lekko niedopieczone – i tak ma być, środek może nawet być leciutko płynny i też będzie idealnie.

Ja do ciasta użyłam mrożone maliny i nie rozmrażałam ich wcześniej.

Zauważyłam przy okazji, że ewidentnie lubię czekoladowe przepisy Nigelli, bo jest już ich kilka na blogu :)

Zajrzyjcie na przykład do czekoladowej chmury, babeczek jak afrodyzjaki, Devils Food Cake, czy też ciasta czekoladowo-pomarańczowego.

Zachęcam do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe z bloga :)

mocno czekoladowe ciasto z malinami  czekoladowe ciasto z malinami
ciasto czekoladowe Nigelli Lawson  mocno czekoladowe ciasto z malinami

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na czekoladowe wypieki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne czekoladowe ciasta, babeczki czy też ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: